Najczęściej ląduje w zlewie. Jeśli też go wylewasz, wiele tracisz

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, dodatek do kanapek, sałatek czy zamiast surówki do obiadu. Wartościowy jest także sok z kiszonych ogórków. Zawiera on wiele cennych właściwości i bardzo dobrze wpływa na stan naszych jelit i całego organizmu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina

Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych opartym na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej. Polega on na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej, które wchodzą w skład naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego człowieka. Ogórki same w sobie mają wiele właściwości, ale sok, który powstał podczas kiszenia, ma ich jeszcze więcej.

Sok z kiszonych ogórków pozwala nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogaca naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Naprawdę warto go pić, zobaczcie, co w nim znajdziemy.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sok z kiszonych ogórków - dlaczego warto go pić?

Sok z kiszonych ogórków wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji, a znajdujące się w nim bakterie probiotyczne, które podnoszą nasza odporność. Znajdziemy w nim takie witaminy jak A, C, E i K i witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak wapń, potas, magnez, żelazo i cynk. Sok z kiszonych ogórków to także naturalne i skuteczne lekarstwo na kaca.

Kiszone czy kwaszone?

Jeśli sami kisimy ogórki, to naprawdę wiele na tym skorzystamy. Wiemy, co jest w słoiku i chcemy, by był jak najlepsze i najzdrowsze. Takiej pewności nie mamy, kupując ogórki w sklepie. Często zdarza się nawet tak, że zamiast kiszonych kupimy kwaszone. Kwaszenie jest procesem fermentacji mlekowej, w której wykorzystuje się wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów oraz katalizatory, które mają przyspieszać działanie bakterii. Cała reszta naturalnej mikroflory ulega zniszczeniu w czasie produkcji. Zwróćmy uwagę, by ogórki faktycznie były „kiszone”, czyli fermentowane naturalnie, to ważne, by wziąć dla siebie jak najwięcej wartości, bo sok z nich jest naprawdę bardzo zdrowy.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej