PoradyNajczęściej ląduje w zlewie. Jeśli też go wylewasz, wiele tracisz

Najczęściej ląduje w zlewie. Jeśli też go wylewasz, wiele tracisz

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, dodatek do kanapek, sałatek czy zamiast surówki do obiadu. Wartościowy jest także sok z kiszonych ogórków. Zawiera on wiele cennych właściwości i bardzo dobrze wpływa na stan naszych jelit i całego organizmu.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina

07.05.2023 19:30

Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych opartym na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej. Polega on na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej, które wchodzą w skład naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego człowieka. Ogórki same w sobie mają wiele właściwości, ale sok, który powstał podczas kiszenia, ma ich jeszcze więcej.

Sok z kiszonych ogórków pozwala nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogaca naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Naprawdę warto go pić, zobaczcie, co w nim znajdziemy.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sok z kiszonych ogórków - dlaczego warto go pić?

Sok z kiszonych ogórków wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji, a znajdujące się w nim bakterie probiotyczne, które podnoszą nasza odporność. Znajdziemy w nim takie witaminy jak A, C, E i K i witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak wapń, potas, magnez, żelazo i cynk. Sok z kiszonych ogórków to także naturalne i skuteczne lekarstwo na kaca.

Kiszone czy kwaszone?

Jeśli sami kisimy ogórki, to naprawdę wiele na tym skorzystamy. Wiemy, co jest w słoiku i chcemy, by był jak najlepsze i najzdrowsze. Takiej pewności nie mamy, kupując ogórki w sklepie. Często zdarza się nawet tak, że zamiast kiszonych kupimy kwaszone. Kwaszenie jest procesem fermentacji mlekowej, w której wykorzystuje się wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów oraz katalizatory, które mają przyspieszać działanie bakterii. Cała reszta naturalnej mikroflory ulega zniszczeniu w czasie produkcji. Zwróćmy uwagę, by ogórki faktycznie były „kiszone”, czyli fermentowane naturalnie, to ważne, by wziąć dla siebie jak najwięcej wartości, bo sok z nich jest naprawdę bardzo zdrowy.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

 

Wybrane dla Ciebie