Kiszone ogórki gazują po odkręceniu? Wystarczy prosty trik, by raz na zawsze rozprawić się z tym problemem

Proces kiszenia ogórków jest prosty, przyjemny i niezajmujący zbyt wiele czasu. Pod jego koniec czeka nas pyszny produkt, który Polacy wprost uwielbiają. Niektórzy niepokoją się tym, że ogórki podczas kiszenia gazują. Co prawda jest to naturalny etap fermentacji, ale warto zadbać o to, żeby nadmiar gazów został odprowadzony. Wystarczy do tego znajomość jednego triku. 

ObrazekCzym różnią się od siebie ogórki kiszone od kwaszonych? - Pyszności; Foto: Canva.com

Można powiedzieć, że ogórki kiszone płyną w krwi Polaków wraz z kotletami schabowymi, gołąbkami i pomidorówką. Chociaż nie są one naszym wynalazkiem, bo raczyli się nimi już starożytni Rzymianie i Grecy, to mało kto wykazuje do nich tyle sympatii, co nasi rodacy. Pierwotne znaczenie procesu kiszenia, czyli wydłużenie żywotności warzyw, nie ma tu już nic do rzeczy. Chodzi tylko i wyłącznie o smak, który nad Wisłą jest wręcz ubóstwiany.

Obrazek
Ogórki kiszone wyjdą najlepsze dzięki temu trikowi - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego ogórki kiszone są zdrowe?

Kolejna ważny aspekt tego przetworu to to, że jest on rzadkim przypadkiem łączenia tego co pyszne, z tym, co totalnie zdrowe. Ogórki kiszone jak niemal nic innego wspierają działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu i są naturalnym źródłem prebiotyków i probiotyków. Warto więc wiedzieć, jak ukisić je samodzielnie.

Okazuje się, że jednym z niezbędnych do tego sprzętów jest rurka fermentacyjna. Chociaż kojarzy się ona głównie z produkcją wina, to w przypadku ogórków kiszonych również zda egzamin. Zaopatrz się w nią (wystarczy kupić specjalny słoik z rurką) a później wciel poniższy przepis w życie. Dzięki temu trikowi ogórki będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek!

Jak zrobić ogórki kiszone?

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 6 l wody
  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek soli
  • 2 korzenie chrzanu
  • 2-3 pęczki kopru
  • kilka liści chrzanu, czarnej porzeczki lub wiśni

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i włóż je do umytych i wyparzonych słoików — sześć powinno wystarczyć.  Korzenie chrzanu, koper i liście również umyj pod bieżącą wodą. Teraz podziel wszystkie te składniki na równe części i poprzekładaj je do słoików z ogórkami.

Obrazek
Rurka fermentacyjna sprawi, że ogórki będą lepsze - Pyszności; foto: Canva

Wodę z solą zagotuj, a później odstaw do przestudzenia. Tak przygotowany, ciepły płyn przelej do słoików — musi całkowicie pokryć ogórki. Zakręć wieczka, a do dziurek włóż rurki fermentacyjne. Przez dwa dni słoiki powinny przebywać w temperaturze około 20 stopni. Kolejne dwa tygodnie mogą już się kisić w chłodniejszych warunkach. Smacznego!

Szukasz pomysłu na sałatkę? Wypróbuj nasz przepis na ogórkową przekąskę. Jest przepyszna!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy