Pokrój ogórki kiszone i dodaj do nich jeden składnik. To hit tegorocznej majówki

Ogórki kiszone od lat kojarzą nam się z majówką. To pewnie dlatego, że zawsze spędzaliśmy ją na Mazurach, gdzie raczyliśmy się kiszonkami wprost ze słoika babci. Dzisiaj tradycja ich serwowania podczas majówki przetrwała, a ogórki podajemy zwykle w formie sałatki. Tak się składa, że jesteśmy zdania, że najlepszą z nich stworzysz za pomocą zaledwie trzech składników...

ObrazekPyszności - Fot. getty images

Ogórki kiszone to produkt, który z całego bogatego asortymentu jedzenia "superfoods" Polacy pokochali najbardziej. Jedzone są od wczesnego dzieciństwa i można śmiało zaryzykować tezę, że nie nudzą się nigdy. My się z tym stwierdzeniem zgadzamy, aczkolwiek musimy też przyznać, że nie zawsze mamy ochotę na ogórki kiszone w wersji, nazwijmy to, sauté. Czasem nachodzi nas na dodanie do nich jednego czy dwóch składników, co zupełnie niespodziewanie skutkuje stworzeniem pysznej surówki. 

Obrazek
Na majówkę nałogowo wcinamy ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Sałatka z ogórków kiszonych to niesamowita bomba witamin i orzeźwienia, niezbędnego przecież nie tylko podczas majówki, ale i całego okresu wiosenno-letniego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i dań z grilla; my jesteśmy nawet zdania, że można ją jeść ot tak — bez żadnej okazji. To z całą pewnością zdrowsza przekąska niż wszelakie chipsy czy paluszki. I niewątpliwie o wiele smaczniejsza!

Ogórki kiszone w śmietanie

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • jedna mała cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Obrazek
Na majówkę nałogowo wcinamy ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Tę surówkę przygotujesz dosłownie w kilka minut. Zacznij od pokrojenia ogórków kiszonych w cienkie plasterki. Niektórzy wolą wersję z ogórkami pokrojonymi w kostkę — to już twój wybór. Jakikolwiek by nie był, przełóż pokrojone ogórki do miski.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj (jeśli dalej nie wiesz, co zrobić, żeby nie płakać podczas tej czynności, to zajrzyj do tego artykułu) i zmieszaj z ogórkami. Dołóż do nich 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
  3. Całość dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Niektórzy dorzucają jeszcze do tej surówki łyżkę musztardy. Jeśli zdecydujesz się na ten krok, możesz przemyśleć użycie wersji francuskiej. Pełne ziarna gorczycy, pękające pod naciskiem zębów dodadzą temu orzeźwiającemu daniu więcej charakteru. Smacznego i... udanej majówki!

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy