Pokrój ogórki kiszone i dodaj do nich jeden składnik. To hit tegorocznej majówki

Ogórki kiszone od lat kojarzą nam się z majówką. To pewnie dlatego, że zawsze spędzaliśmy ją na Mazurach, gdzie raczyliśmy się kiszonkami wprost ze słoika babci. Dzisiaj tradycja ich serwowania podczas majówki przetrwała, a ogórki podajemy zwykle w formie sałatki. Tak się składa, że jesteśmy zdania, że najlepszą z nich stworzysz za pomocą zaledwie trzech składników...

ObrazekPyszności - Fot. getty images

Ogórki kiszone to produkt, który z całego bogatego asortymentu jedzenia "superfoods" Polacy pokochali najbardziej. Jedzone są od wczesnego dzieciństwa i można śmiało zaryzykować tezę, że nie nudzą się nigdy. My się z tym stwierdzeniem zgadzamy, aczkolwiek musimy też przyznać, że nie zawsze mamy ochotę na ogórki kiszone w wersji, nazwijmy to, sauté. Czasem nachodzi nas na dodanie do nich jednego czy dwóch składników, co zupełnie niespodziewanie skutkuje stworzeniem pysznej surówki. 

Obrazek
Na majówkę nałogowo wcinamy ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Sałatka z ogórków kiszonych to niesamowita bomba witamin i orzeźwienia, niezbędnego przecież nie tylko podczas majówki, ale i całego okresu wiosenno-letniego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i dań z grilla; my jesteśmy nawet zdania, że można ją jeść ot tak — bez żadnej okazji. To z całą pewnością zdrowsza przekąska niż wszelakie chipsy czy paluszki. I niewątpliwie o wiele smaczniejsza!

Ogórki kiszone w śmietanie

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • jedna mała cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Obrazek
Na majówkę nałogowo wcinamy ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Tę surówkę przygotujesz dosłownie w kilka minut. Zacznij od pokrojenia ogórków kiszonych w cienkie plasterki. Niektórzy wolą wersję z ogórkami pokrojonymi w kostkę — to już twój wybór. Jakikolwiek by nie był, przełóż pokrojone ogórki do miski.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj (jeśli dalej nie wiesz, co zrobić, żeby nie płakać podczas tej czynności, to zajrzyj do tego artykułu) i zmieszaj z ogórkami. Dołóż do nich 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
  3. Całość dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Niektórzy dorzucają jeszcze do tej surówki łyżkę musztardy. Jeśli zdecydujesz się na ten krok, możesz przemyśleć użycie wersji francuskiej. Pełne ziarna gorczycy, pękające pod naciskiem zębów dodadzą temu orzeźwiającemu daniu więcej charakteru. Smacznego i... udanej majówki!

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze