W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować

Nietypowe kotlety w Niemczech uchodzą za rarytas. Podawane są w lokalnych karczmach i cieszą się ogromną popularnością podczas delegacji służbowych. Kiedy Polacy dowiadują się o tym, jak są zrobione, odkładają widelec.

Saumagen, czyli niemieckie kotlety z żołądków wieprzowychSaumagen, czyli niemieckie kotlety z żołądków wieprzowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Saumagen, czyli kotlety gotowane w żołądku wieprzowym, to regionalna potrawa z niemieckiego Palatynatu. Nazwa dosłownie oznacza "świński żołądek", ale wbrew pozorom Niemców w ogóle to nie odrzuca. Mięso najpierw jest gotowane w oczyszczonym flaku, a następnie krojone na grube plastry i smażone na patelni. Taka potrawa uchodzi za rarytas i cieszy się większym uznaniem niż schabowy.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Jak zrobić Saumagen? Praktyczne wskazówki

W marketach trudno jest dostać oczyszczony żołądek wieprzowy do faszerowania. Popularne flaki raczej występują już w poszatkowanej formie. Ale jeśli chcesz odtworzyć niemiecki przepis, możesz zamówić żołądek u rzeźnika. Do napełniania żołądka farszem nie potrzeba maszynki. Wystarczy włożyć mięsny farsz do namoczonego żołądka i mocno zawiązać końcówkę. Po ugotowaniu należy dobrze schłodzić mięso, inaczej nie uda ci się pokroić go w równe plastry. Jeśli masz ochotę na Saumagen jeszcze tego samego dnia, poczekaj co najmniej 1,5–2 godziny, ale najlepiej wstaw żołądek z farszem do lodówki i podaj kotlety następnego dnia – będą wtedy idealne.

Przepis na niemieckie kotlety z żołądków

Żołądek wieprzowy służy tylko jako osłonka. W środku znajduje się farsz z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i ziemniaków. Te warto wcześniej ugotować w mundurkach – wtedy zachowają zdecydowanie więcej smaku.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego – może być karkówka lub łopatka,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego lub w ziarnach,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • osłonka – oczyszczony żołądek wieprzowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę i przełóż do dużej miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a także drobno posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy.
  3. Masę wymieszaj ręką, żeby składniki dobrze się połączyły.
  4. Żołądek dokładnie namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 10–15 minut. Następnie napełnij go farszem – nie musi być ciasno, ponieważ farsz podczas gotowania pęcznieje. Zaszyj lub mocno zawiąż końcówkę.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wrzuć także kilka ziaren pieprzu, 2–3 liście laurowe i łyżeczkę majeranku.
  6. Włóż Saumagen do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 2–2,5 godziny. Po ugotowaniu wyjmij i przestudź.
  7. Aby zrobić kotlety, pokrój "kiełbasę" w plastry o grubości ok. 1,5–2 cm.
  8. Smaż na patelni z roztopionym masłem lub smalcem na rumiany kolor.
  9. Kotlety podawaj gorące z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym.
Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa