W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować

Nietypowe kotlety w Niemczech uchodzą za rarytas. Podawane są w lokalnych karczmach i cieszą się ogromną popularnością podczas delegacji służbowych. Kiedy Polacy dowiadują się o tym, jak są zrobione, odkładają widelec.

Saumagen, czyli niemieckie kotlety z żołądków wieprzowychSaumagen, czyli niemieckie kotlety z żołądków wieprzowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Saumagen, czyli kotlety gotowane w żołądku wieprzowym, to regionalna potrawa z niemieckiego Palatynatu. Nazwa dosłownie oznacza "świński żołądek", ale wbrew pozorom Niemców w ogóle to nie odrzuca. Mięso najpierw jest gotowane w oczyszczonym flaku, a następnie krojone na grube plastry i smażone na patelni. Taka potrawa uchodzi za rarytas i cieszy się większym uznaniem niż schabowy.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Jak zrobić Saumagen? Praktyczne wskazówki

W marketach trudno jest dostać oczyszczony żołądek wieprzowy do faszerowania. Popularne flaki raczej występują już w poszatkowanej formie. Ale jeśli chcesz odtworzyć niemiecki przepis, możesz zamówić żołądek u rzeźnika. Do napełniania żołądka farszem nie potrzeba maszynki. Wystarczy włożyć mięsny farsz do namoczonego żołądka i mocno zawiązać końcówkę. Po ugotowaniu należy dobrze schłodzić mięso, inaczej nie uda ci się pokroić go w równe plastry. Jeśli masz ochotę na Saumagen jeszcze tego samego dnia, poczekaj co najmniej 1,5–2 godziny, ale najlepiej wstaw żołądek z farszem do lodówki i podaj kotlety następnego dnia – będą wtedy idealne.

Przepis na niemieckie kotlety z żołądków

Żołądek wieprzowy służy tylko jako osłonka. W środku znajduje się farsz z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i ziemniaków. Te warto wcześniej ugotować w mundurkach – wtedy zachowają zdecydowanie więcej smaku.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego – może być karkówka lub łopatka,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego lub w ziarnach,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • osłonka – oczyszczony żołądek wieprzowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę i przełóż do dużej miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a także drobno posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy.
  3. Masę wymieszaj ręką, żeby składniki dobrze się połączyły.
  4. Żołądek dokładnie namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 10–15 minut. Następnie napełnij go farszem – nie musi być ciasno, ponieważ farsz podczas gotowania pęcznieje. Zaszyj lub mocno zawiąż końcówkę.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wrzuć także kilka ziaren pieprzu, 2–3 liście laurowe i łyżeczkę majeranku.
  6. Włóż Saumagen do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 2–2,5 godziny. Po ugotowaniu wyjmij i przestudź.
  7. Aby zrobić kotlety, pokrój "kiełbasę" w plastry o grubości ok. 1,5–2 cm.
  8. Smaż na patelni z roztopionym masłem lub smalcem na rumiany kolor.
  9. Kotlety podawaj gorące z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym.
Wybrane dla Ciebie
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥