W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Nietypowe kotlety w Niemczech uchodzą za rarytas. Podawane są w lokalnych karczmach i cieszą się ogromną popularnością podczas delegacji służbowych. Kiedy Polacy dowiadują się o tym, jak są zrobione, odkładają widelec.
Saumagen, czyli kotlety gotowane w żołądku wieprzowym, to regionalna potrawa z niemieckiego Palatynatu. Nazwa dosłownie oznacza "świński żołądek", ale wbrew pozorom Niemców w ogóle to nie odrzuca. Mięso najpierw jest gotowane w oczyszczonym flaku, a następnie krojone na grube plastry i smażone na patelni. Taka potrawa uchodzi za rarytas i cieszy się większym uznaniem niż schabowy.
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Jak zrobić Saumagen? Praktyczne wskazówki
W marketach trudno jest dostać oczyszczony żołądek wieprzowy do faszerowania. Popularne flaki raczej występują już w poszatkowanej formie. Ale jeśli chcesz odtworzyć niemiecki przepis, możesz zamówić żołądek u rzeźnika. Do napełniania żołądka farszem nie potrzeba maszynki. Wystarczy włożyć mięsny farsz do namoczonego żołądka i mocno zawiązać końcówkę. Po ugotowaniu należy dobrze schłodzić mięso, inaczej nie uda ci się pokroić go w równe plastry. Jeśli masz ochotę na Saumagen jeszcze tego samego dnia, poczekaj co najmniej 1,5–2 godziny, ale najlepiej wstaw żołądek z farszem do lodówki i podaj kotlety następnego dnia – będą wtedy idealne.
Przepis na niemieckie kotlety z żołądków
Żołądek wieprzowy służy tylko jako osłonka. W środku znajduje się farsz z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i ziemniaków. Te warto wcześniej ugotować w mundurkach – wtedy zachowają zdecydowanie więcej smaku.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego – może być karkówka lub łopatka,
- 250 g boczku wędzonego,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka kminku mielonego lub w ziarnach,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- osłonka – oczyszczony żołądek wieprzowy.
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę i przełóż do dużej miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a także drobno posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy.
- Masę wymieszaj ręką, żeby składniki dobrze się połączyły.
- Żołądek dokładnie namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 10–15 minut. Następnie napełnij go farszem – nie musi być ciasno, ponieważ farsz podczas gotowania pęcznieje. Zaszyj lub mocno zawiąż końcówkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wrzuć także kilka ziaren pieprzu, 2–3 liście laurowe i łyżeczkę majeranku.
- Włóż Saumagen do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 2–2,5 godziny. Po ugotowaniu wyjmij i przestudź.
- Aby zrobić kotlety, pokrój "kiełbasę" w plastry o grubości ok. 1,5–2 cm.
- Smaż na patelni z roztopionym masłem lub smalcem na rumiany kolor.
- Kotlety podawaj gorące z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym.