Dodaj do ogórków i odstaw na 10 minut. Taka mizeria sprawdzi się nawet w upalne dni

Mizeria to potrawa, która łączy w sobie chrupkość ogórka z delikatnością śmietany lub jogurtu, stanowiąc doskonałe uzupełnienie letniego obiadu. Ta schłodzona, orzeźwiająca sałatka doskonale komponuje się z różnymi mięsami, ale równie smacznie prezentuje się obok młodych ziemniaków. Czasem jednak zdarza się, że ogórki w mizerii stają się rozmiękczone i podchodzą wodą. Jak temu zapobiec?

mizeriaPatent na pyszną mizerię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mizeria to klasyka wśród klasyków. Jest chrupiąca, świeża, aromatyczna, lekko kwaśna, a jej smak podkreśla gęsta śmietana. Teraz kiedy możemy cieszyć się świeżymi plonami, a ogórki smakują najbardziej intensywnie, ta sałatka jest nieodłącznym elementem naszych stołów. I bardzo dobrze, ponieważ nie tylko doskonale komponuje się z wieloma potrawami, ale również ma duże znaczenie dla naszego organizmu podczas upalnych dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Sekret idealnej mizerii

Mizeria, chrupiąca i smaczna, jest idealna na upały. Jednak ogórki, które pływają w misce wypełnionej wodą połączoną ze śmietaną, nie wyglądają zbyt apetycznie. Wiele osób, przygotowując mizerię, popełnia jeden błąd, który prowadzi do takich efektów. Rozwiązaniem jest zastosowanie prostej, znanej od wieków metody na pozbycie się nadmiaru wody z ogórków. Wystarczy, że przed wymieszaniem składników na mizerię, posolisz ogórki. Pamiętaj, by zrobić to tuż po ich pokrojeniu.

Pokrojone i posolone ogórki wymieszaj, a następnie odstaw na około 10 minut. W tym czasie warzywa wypuszczą wodę. Teraz wystarczy, że odcedzisz ogórki z nadmiaru wody i dodasz resztę składników mizerii: śmietanę lub jogurt, pieprz i zioła. Warto wiedzieć, że im grubsze plastry ogórków, tym mniej wody wypuszczą i tym bardziej będą chrupiące.

Świeży ogórek jest idealny do jedzenia w upalne dni, ponieważ składa się aż w 97 procentach z wody. Ma też silnie alkaliczny odczyn, co pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a ta jest kluczowa dla zdrowia w każdym aspekcie. Śmietana czy jogurt to produkty nabiałowe, które potrafią dłużej utrzymać wodę w organizmie, co może okazać się pomocne w walce z odwodnieniem.

Mizeria bez śmietany? To możliwe!

Czy można zrobić mizerię bez śmietany? Oczywiście, mizeria będzie smakować świetnie również bez dodatku śmietany czy jogurtu. Zamiast tego, możesz przygotować smaczny sos na bazie octu jabłkowego lub soku z cytryny, odrobiny cukru, czarnuszki i świeżych ziół, najlepiej kolendry. Odświeżający smak sałatce zapewnić może również mięta (tak jak to jest w mizerii po turecku). Sałatkę warto dodatkowo wzbogacić startym czosnkiem, posiekaną cebulą białą lub czerwoną, a nawet plastrami rzodkiewki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej