Wyprosił przepis od cypryjskiej gospodyni. Jeśli sałatka grecka, to tylko w takim wydaniu

Sałatka grecka w tej postaci to prawdziwe cudo. Udostępniony przez blogera kulinarnego przepis pochodzi z Cypru, gdzie sporządziła go doświadczona gospodyni. Teraz już wiemy, jak prawidłowo przyrządzić tę smaczną potrawę!

Sałatka grecka według przepisu cypryjskiej babci. Najlepsza!Sałatka grecka według przepisu cypryjskiej babci. Najlepsza!
Źródło zdjęć: © Instagram | czlowiekodjedzenia

Popularność sałatki greckiej w Polsce mogła sprawić, że niektórzy z nas nabrali wątpliwości, czy na pewno pochodzi ona z... Grecji. Znasz ten przypadek: fasolka po bretońsku, która wcale nie pochodzi z Francji, sałatka szwedzka totalnie przez Szwedów nieznana, czy sernik wiedeński, którego historia sięga znacznie dalej, niż czasy powstania Austrii. Cóż, sałatka grecka nie wpisuję się na tę listę, gdyż naprawdę jest związana z tradycyjną kuchnią Hellady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Sałatka grecka zwykle staje się uzupełnieniem posiłku złożonego z ryb lub mięs. A jednak przepis, który za moment zobaczysz, może sprawić, że zaczniesz ją przygotowywać po prostu jako samodzielną przekąskę. Receptura, którą na swoim profilu na Instagramie pokazał bloger "Człowiek od jedzenia", jest naprawdę genialna. Zobacz sam i zainspiruj się tym przepisem, a na pewno nie pożałujesz.

Gramatury składników nie są opisane, bo — jak napisał bloger — powinny być dopasowane pod osobę, która będzie jadła sałatkę. Jednocześnie "Człowiek od jedzenia" zasugerował dużo pomidorów, a mniej cebuli.

Sałatka grecka według przepisu cypryjskiej babci

Składniki:

  • feta (połowa do sałatki, połowa do sosu),
  • zielony ogórek,
  • pomidor,
  • zielona papryka,
  • czerwona cebula,
  • oliwki,
  • oliwa,
  • oregano.

Sos:

  • 100 g sera feta,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę posiekaj. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w półplastry. Przełóż składniki do miski. Dodaj jeszcze pokrojone w ćwiartki pomidory.
  2. Fetę pokrusz w miseczce. Dodaj do niej oliwę, sok z cytryny, odrobinę miodu, octu winnego i oregano. Wymieszaj i dodaj do sałatki. Wrzuć do miski jeszcze oliwki, wymieszaj.
  3. Na wierzchu sałatki umieść drugą połowę fety i polej ją oliwą. Posyp oregano i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa