Wyprosił przepis od cypryjskiej gospodyni. Jeśli sałatka grecka, to tylko w takim wydaniu

Sałatka grecka w tej postaci to prawdziwe cudo. Udostępniony przez blogera kulinarnego przepis pochodzi z Cypru, gdzie sporządziła go doświadczona gospodyni. Teraz już wiemy, jak prawidłowo przyrządzić tę smaczną potrawę!

Sałatka grecka według przepisu cypryjskiej babci. Najlepsza!Sałatka grecka według przepisu cypryjskiej babci. Najlepsza!
Źródło zdjęć: © Instagram | czlowiekodjedzenia

Popularność sałatki greckiej w Polsce mogła sprawić, że niektórzy z nas nabrali wątpliwości, czy na pewno pochodzi ona z... Grecji. Znasz ten przypadek: fasolka po bretońsku, która wcale nie pochodzi z Francji, sałatka szwedzka totalnie przez Szwedów nieznana, czy sernik wiedeński, którego historia sięga znacznie dalej, niż czasy powstania Austrii. Cóż, sałatka grecka nie wpisuję się na tę listę, gdyż naprawdę jest związana z tradycyjną kuchnią Hellady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Sałatka grecka zwykle staje się uzupełnieniem posiłku złożonego z ryb lub mięs. A jednak przepis, który za moment zobaczysz, może sprawić, że zaczniesz ją przygotowywać po prostu jako samodzielną przekąskę. Receptura, którą na swoim profilu na Instagramie pokazał bloger "Człowiek od jedzenia", jest naprawdę genialna. Zobacz sam i zainspiruj się tym przepisem, a na pewno nie pożałujesz.

Gramatury składników nie są opisane, bo — jak napisał bloger — powinny być dopasowane pod osobę, która będzie jadła sałatkę. Jednocześnie "Człowiek od jedzenia" zasugerował dużo pomidorów, a mniej cebuli.

Sałatka grecka według przepisu cypryjskiej babci

Składniki:

  • feta (połowa do sałatki, połowa do sosu),
  • zielony ogórek,
  • pomidor,
  • zielona papryka,
  • czerwona cebula,
  • oliwki,
  • oliwa,
  • oregano.

Sos:

  • 100 g sera feta,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę posiekaj. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w półplastry. Przełóż składniki do miski. Dodaj jeszcze pokrojone w ćwiartki pomidory.
  2. Fetę pokrusz w miseczce. Dodaj do niej oliwę, sok z cytryny, odrobinę miodu, octu winnego i oregano. Wymieszaj i dodaj do sałatki. Wrzuć do miski jeszcze oliwki, wymieszaj.
  3. Na wierzchu sałatki umieść drugą połowę fety i polej ją oliwą. Posyp oregano i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy