Najgorsza możliwa metoda kiszenia ogórków. Może nam poważnie zaszkodzić
16.07.2022 09:51, aktual.: 15.09.2023 14:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ogórki kiszone to smaczne i zdrowe przetwory. Dodajemy je do dań obiadowych, sałatek czy jemy jako zwykłą przekąskę. Niestety nie każdy z nas wie jak je prawidłowo przygotować. Popularna instagramerka Sylwia Panek przestrzega przed trendem kiszenia ogórków w plastikowej butelce.
Najgorsza metoda kiszenia ogórków
Sylwia Panek prowadzi konto na Instagramie pod nazwą Mama - Chemik. Dzieli się na nim swoją wiedzą dotyczącą m.in. ekologicznych sposobów sprzątania domu, czy składów produktów. Niedawno opublikowała post na temat szkodliwej metody kiszenia ogórków.
Okazuje się, że niektórzy kiszą ogórki w plastikowych butelkach po napojach. W ten sposób nie muszą wydawać pieniędzy na szklane słoje. Niestety odbija się to negatywnie na ich zdrowiu. Sylwia Panek podkreśla, że substancje znajdujące się w plastikowych butelkach przechodzą do przechowywanych w nich płynów.
"Ilość migrujących substancji zależna jest od wielu czynników, m.in.: czasu kontaktu, temperatury, działania promieni słonecznych czy składu napoju. Mniej składników migruje jeśli w butelce przechowywana jest woda, więcej gdy będzie to kwaśny sok pomarańczowy lub gazowany napój." - napisała instagramerka
Jakie składniki przenikają z plastikowej butelki do ogórków?
Instagramerka podała również przykład składników, które migrują z butelki do płynu. Okazuje się, że należą do nich takie substancje jak antymon, ftalany i inne związki endokrynnie czynne. Następnie kobieta podkreśliła również, że w dużych ilościach stanowią one dla nas zagrożenie zdrowotne.
"Czy ilość migrujących substancji są dla nas zagrożeniem? Moim zdaniem tak, bo nawet jeśli nie będziemy zjadać tych ogórków w takich ilościach, które dostarczyłyby dużych ilości tych substancji, to pamiętajmy, że ogórki z butelek PET to nie jedyne ich źródło. Na substancje narażeni jesteśmy każdego dnia z wielu różnych źródeł. Warto znać te źródła i świadomie je ograniczać, tak, aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie." - zaznaczyła Sylwia Panek
W związku z tym najlepiej do kiszenia ogórków użyć szklanych słoików. Sylwia Panek podkreśliła, aby również przy produkcji nalewek i domowych win nie używać plastikowych butelek. Takich opakowań nie powinniśmy używać wielokrotnie.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe ogórki kiszone krok po kroku.