PoradyZerwij i upiecz w nich kurczaka. Nadają się nie tylko do kiszenia ogórków

Zerwij i upiecz w nich kurczaka. Nadają się nie tylko do kiszenia ogórków

Liście chrzanu to świetny dodatek do pieczenia - Pyszności; Fot. Pixabay
Liście chrzanu to świetny dodatek do pieczenia - Pyszności; Fot. Pixabay

10.07.2023 16:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Liście chrzanu często lądują w słoikach z kiszonymi ogórkami. Ich kuchenne zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do kiszonek. To ciekawa, aromatyczna przyprawa, świetna baza pod pesto czy składnik świeżych sałatek. Liście sprawdzą się również w przypadku dań na ciepło. Dzięki nim przyrządzisz idealnie soczystego kurczaka. 

Liście chrzanu są często wykorzystywane w kuchni jako przyprawa bądź dodatek do np. sałat. Mają ostry, pikantny smak, który nadaje charakteru i aromatu potrawom. Liście chrzanu można spożywać na surowo, przyrządzać z nich pesto, robić z nich sałatki, a także marynować, gotować czy piec. Posiekane i utarte z miękkim masłem stworzą atrakcyjne smarowidło do pieczywa czy dodatek do grillowanych mięs. Można z nich również przyrządzić roladki z kurczakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kurczak pieczony w liściach chrzanu. Przepis

Świetnym patentem na wykorzystanie liście chrzanu jest owinięcie nimi piersi z kurczaka. Tak przygotowane mięso zachwyci lekko pikantnym smakiem, a także soczystością (którą niełatwo uzyskać w przypadku tego rodzaju mięs). To bajecznie prosty przepis. Przyrządzoną w ten sposób pierś podaj z ulubionymi dodatkami: młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią czy pieczonym bobem i świeżą surówką.

Mięso oczyść i osusz. Następnie każdą z piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz posmaruj niewielką ilością musztardy. Kawałki mięsa zawiń w liście chrzanu i ułóż na blaszce do pieczenia. Piersi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem przez około 30 minut. Upieczonego kurczaka można podać zarówno bez, jak i z liśćmi - te mogą być jednak nieco suche. Natomiast samo mięso, dzięki dodatkowi liści chrzanu, zyska wyraźniejszy smak i aromat oraz będzie delikatne i soczyste.

Liście chrzanu mają szerokie zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Pixabay
Liście chrzanu mają szerokie zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu. Niedoceniane, a bardzo cenne

Liście chrzanu są często niedoceniane, jednak posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są bogate w naturalne związki roślinne, takie jak flawonoidy, które pełnią rolę antyoksydantów. Pomagają one zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Składniki obecne w liściach chrzanu, takie jak izotiocyjaniany, mają działanie przeciwzapalne - łagodzą więc stany zapalne w organizmie. Dodatkowo, liście chrzanu wykazują przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Wpływają na drobnoustroje, takie jak E. coli czy Salmonella, pomagając w zwalczaniu infekcji.

Spożycie liści chrzanu sprzyja poprawie trawienia. Substancje obecne w chrzanie stymulują produkcję enzymów trawiennych, co ułatwia rozkład pokarmu i wchłanianie składników odżywczych. Liście te są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, magnez i cynk. Te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę, wzmacniając układ odpornościowy i pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.