Zerwij i upiecz w nich kurczaka. Nadają się nie tylko do kiszenia ogórków

Liście chrzanu często lądują w słoikach z kiszonymi ogórkami. Ich kuchenne zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do kiszonek. To ciekawa, aromatyczna przyprawa, świetna baza pod pesto czy składnik świeżych sałatek. Liście sprawdzą się również w przypadku dań na ciepło. Dzięki nim przyrządzisz idealnie soczystego kurczaka. 

ObrazekLiście chrzanu to świetny dodatek do pieczenia - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu są często wykorzystywane w kuchni jako przyprawa bądź dodatek do np. sałat. Mają ostry, pikantny smak, który nadaje charakteru i aromatu potrawom. Liście chrzanu można spożywać na surowo, przyrządzać z nich pesto, robić z nich sałatki, a także marynować, gotować czy piec. Posiekane i utarte z miękkim masłem stworzą atrakcyjne smarowidło do pieczywa czy dodatek do grillowanych mięs. Można z nich również przyrządzić roladki z kurczakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kurczak pieczony w liściach chrzanu. Przepis

Świetnym patentem na wykorzystanie liście chrzanu jest owinięcie nimi piersi z kurczaka. Tak przygotowane mięso zachwyci lekko pikantnym smakiem, a także soczystością (którą niełatwo uzyskać w przypadku tego rodzaju mięs). To bajecznie prosty przepis. Przyrządzoną w ten sposób pierś podaj z ulubionymi dodatkami: młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią czy pieczonym bobem i świeżą surówką.

Mięso oczyść i osusz. Następnie każdą z piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz posmaruj niewielką ilością musztardy. Kawałki mięsa zawiń w liście chrzanu i ułóż na blaszce do pieczenia. Piersi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem przez około 30 minut. Upieczonego kurczaka można podać zarówno bez, jak i z liśćmi - te mogą być jednak nieco suche. Natomiast samo mięso, dzięki dodatkowi liści chrzanu, zyska wyraźniejszy smak i aromat oraz będzie delikatne i soczyste.

Obrazek
Liście chrzanu mają szerokie zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu. Niedoceniane, a bardzo cenne

Liście chrzanu są często niedoceniane, jednak posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są bogate w naturalne związki roślinne, takie jak flawonoidy, które pełnią rolę antyoksydantów. Pomagają one zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Składniki obecne w liściach chrzanu, takie jak izotiocyjaniany, mają działanie przeciwzapalne - łagodzą więc stany zapalne w organizmie. Dodatkowo, liście chrzanu wykazują przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Wpływają na drobnoustroje, takie jak E. coli czy Salmonella, pomagając w zwalczaniu infekcji.

Spożycie liści chrzanu sprzyja poprawie trawienia. Substancje obecne w chrzanie stymulują produkcję enzymów trawiennych, co ułatwia rozkład pokarmu i wchłanianie składników odżywczych. Liście te są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, magnez i cynk. Te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę, wzmacniając układ odpornościowy i pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀