Zerwij i upiecz w nich kurczaka. Nadają się nie tylko do kiszenia ogórków

Liście chrzanu często lądują w słoikach z kiszonymi ogórkami. Ich kuchenne zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do kiszonek. To ciekawa, aromatyczna przyprawa, świetna baza pod pesto czy składnik świeżych sałatek. Liście sprawdzą się również w przypadku dań na ciepło. Dzięki nim przyrządzisz idealnie soczystego kurczaka. 

ObrazekLiście chrzanu to świetny dodatek do pieczenia - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu są często wykorzystywane w kuchni jako przyprawa bądź dodatek do np. sałat. Mają ostry, pikantny smak, który nadaje charakteru i aromatu potrawom. Liście chrzanu można spożywać na surowo, przyrządzać z nich pesto, robić z nich sałatki, a także marynować, gotować czy piec. Posiekane i utarte z miękkim masłem stworzą atrakcyjne smarowidło do pieczywa czy dodatek do grillowanych mięs. Można z nich również przyrządzić roladki z kurczakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kurczak pieczony w liściach chrzanu. Przepis

Świetnym patentem na wykorzystanie liście chrzanu jest owinięcie nimi piersi z kurczaka. Tak przygotowane mięso zachwyci lekko pikantnym smakiem, a także soczystością (którą niełatwo uzyskać w przypadku tego rodzaju mięs). To bajecznie prosty przepis. Przyrządzoną w ten sposób pierś podaj z ulubionymi dodatkami: młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią czy pieczonym bobem i świeżą surówką.

Mięso oczyść i osusz. Następnie każdą z piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz posmaruj niewielką ilością musztardy. Kawałki mięsa zawiń w liście chrzanu i ułóż na blaszce do pieczenia. Piersi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem przez około 30 minut. Upieczonego kurczaka można podać zarówno bez, jak i z liśćmi - te mogą być jednak nieco suche. Natomiast samo mięso, dzięki dodatkowi liści chrzanu, zyska wyraźniejszy smak i aromat oraz będzie delikatne i soczyste.

Obrazek
Liście chrzanu mają szerokie zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu. Niedoceniane, a bardzo cenne

Liście chrzanu są często niedoceniane, jednak posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są bogate w naturalne związki roślinne, takie jak flawonoidy, które pełnią rolę antyoksydantów. Pomagają one zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Składniki obecne w liściach chrzanu, takie jak izotiocyjaniany, mają działanie przeciwzapalne - łagodzą więc stany zapalne w organizmie. Dodatkowo, liście chrzanu wykazują przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Wpływają na drobnoustroje, takie jak E. coli czy Salmonella, pomagając w zwalczaniu infekcji.

Spożycie liści chrzanu sprzyja poprawie trawienia. Substancje obecne w chrzanie stymulują produkcję enzymów trawiennych, co ułatwia rozkład pokarmu i wchłanianie składników odżywczych. Liście te są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, magnez i cynk. Te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę, wzmacniając układ odpornościowy i pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze