Zerwij i upiecz w nich kurczaka. Nadają się nie tylko do kiszenia ogórków

Liście chrzanu często lądują w słoikach z kiszonymi ogórkami. Ich kuchenne zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do kiszonek. To ciekawa, aromatyczna przyprawa, świetna baza pod pesto czy składnik świeżych sałatek. Liście sprawdzą się również w przypadku dań na ciepło. Dzięki nim przyrządzisz idealnie soczystego kurczaka. 

Zerwij i upiecz w nich kurczaka. Nadają się nie tylko do kiszenia ogórkówLiście chrzanu to świetny dodatek do pieczenia - Pyszności; Fot. Pixabay
SKOMENTUJ

Liście chrzanu są często wykorzystywane w kuchni jako przyprawa bądź dodatek do np. sałat. Mają ostry, pikantny smak, który nadaje charakteru i aromatu potrawom. Liście chrzanu można spożywać na surowo, przyrządzać z nich pesto, robić z nich sałatki, a także marynować, gotować czy piec. Posiekane i utarte z miękkim masłem stworzą atrakcyjne smarowidło do pieczywa czy dodatek do grillowanych mięs. Można z nich również przyrządzić roladki z kurczakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kurczak pieczony w liściach chrzanu. Przepis

Świetnym patentem na wykorzystanie liście chrzanu jest owinięcie nimi piersi z kurczaka. Tak przygotowane mięso zachwyci lekko pikantnym smakiem, a także soczystością (którą niełatwo uzyskać w przypadku tego rodzaju mięs). To bajecznie prosty przepis. Przyrządzoną w ten sposób pierś podaj z ulubionymi dodatkami: młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią czy pieczonym bobem i świeżą surówką.

Mięso oczyść i osusz. Następnie każdą z piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz posmaruj niewielką ilością musztardy. Kawałki mięsa zawiń w liście chrzanu i ułóż na blaszce do pieczenia. Piersi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem przez około 30 minut. Upieczonego kurczaka można podać zarówno bez, jak i z liśćmi - te mogą być jednak nieco suche. Natomiast samo mięso, dzięki dodatkowi liści chrzanu, zyska wyraźniejszy smak i aromat oraz będzie delikatne i soczyste.

Liście chrzanu mają szerokie zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Pixabay
Liście chrzanu mają szerokie zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu. Niedoceniane, a bardzo cenne

Liście chrzanu są często niedoceniane, jednak posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są bogate w naturalne związki roślinne, takie jak flawonoidy, które pełnią rolę antyoksydantów. Pomagają one zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Składniki obecne w liściach chrzanu, takie jak izotiocyjaniany, mają działanie przeciwzapalne - łagodzą więc stany zapalne w organizmie. Dodatkowo, liście chrzanu wykazują przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Wpływają na drobnoustroje, takie jak E. coli czy Salmonella, pomagając w zwalczaniu infekcji.

Spożycie liści chrzanu sprzyja poprawie trawienia. Substancje obecne w chrzanie stymulują produkcję enzymów trawiennych, co ułatwia rozkład pokarmu i wchłanianie składników odżywczych. Liście te są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, magnez i cynk. Te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę, wzmacniając układ odpornościowy i pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo