O tej zupie prawie nikt już nie pamięta. A główny składnik może cię mocno zdziwić
Ta zupa z Kaszub może spodobać się wszystkim fanom kuchni tradycyjnej i regionalnej. To stary i zapomniany przepis, z którego niegdyś, w okolicach Pomorza, korzystano znacznie częściej. Zobacz recepturę i daj nam znać, co sądzisz o głównym składniku zupy bańtkowej. Możesz się bardzo zdziwić!
10.07.2023 | aktual.: 10.07.2023 14:38
Kaszuby to niezwykły rejon, którego kulinarną tradycję albo się kocha, albo się jej totalnie nie rozumie. Pomorze słynie przecież głównie z ryb i to właśnie one często stają się głównymi składnikami nieoczywistych w tym kontekście dań. Prażnica, na ten przykład, to kaszubska jajecznica z węgorzem.Zupa bańtkowa, czyli główny bohater tego odcinka, to natomiast zupa z... flądry.
Chociaż tradycja przygotowania tej potrawy sięga dziesiątek lat wstecz, to dopiero w styczniu 2023 roku została ona doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To właśnie wtedy kaszubska zupa bańtkowa trafiła na słynną Listę Produktów Tradycyjnych, stając się oficjalnie — obok czerniny, zupy brzadowej i brukwiowej — jednym z najsłynniejszych kaszubskich przepisów. Jesteś ciekaw, jak się prezentuje? Oto receptura, która tylko czeka na to, żeby ją wcielić w życie!
Kaszubska zupa bańtkowa
Składniki:
- 3 kg świeżej flądry,
- 4 l wody,
- 1 kg ziemniaków,
- włoszczyzna
- 1 cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- śmietana 18%,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryby umyj, wyfiletuj i pokrój w mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
- Włoszczyznę obierz, przełóż do garnka i zalej około 4 litrami zimnej wody. Dorzuć jeszcze cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Gotuj do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie, a następnie przecedź, ale nie wyrzucaj warzyw.
- Teraz do bulionu dodaj kawałki flądry i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z zupy rybę i pozbądź się ości. Na tym etapie powinno to być już banalnie proste.
- Odcedzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść z powrotem w bulionie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki i gotuj 10 minut.
- Zahartuj śmietanę i zabiel nią wywar. Do talerzy przełóż ugotowaną rybę, ziemniaki i zalej je bulionem. Smacznego!