O tej zupie prawie nikt już nie pamięta. A główny składnik może cię mocno zdziwić

Ta zupa z Kaszub może spodobać się wszystkim fanom kuchni tradycyjnej i regionalnej. To stary i zapomniany przepis, z którego niegdyś, w okolicach Pomorza, korzystano znacznie częściej. Zobacz recepturę i daj nam znać, co sądzisz o głównym składniku zupy bańtkowej. Możesz się bardzo zdziwić!

ObrazekZupa bańtkowa, zapomniany, kaszubski przysmak - Pyszności; foto: Canva

Kaszuby to niezwykły rejon, którego kulinarną tradycję albo się kocha, albo się jej totalnie nie rozumie. Pomorze słynie przecież głównie z ryb i to właśnie one często stają się głównymi składnikami nieoczywistych w tym kontekście dań. Prażnica, na ten przykład, to kaszubska jajecznica z węgorzem.Zupa bańtkowa, czyli główny bohater tego odcinka, to natomiast zupa z... flądry. 

Obrazek
Zupa bańtkowa składa się m.in. z flądry - Pyszności; foto: Canva

Chociaż tradycja przygotowania tej potrawy sięga dziesiątek lat wstecz, to dopiero w styczniu 2023 roku została ona doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To właśnie wtedy kaszubska zupa bańtkowa trafiła na słynną Listę Produktów Tradycyjnych, stając się oficjalnie — obok czerniny, zupy brzadowej i brukwiowej — jednym z najsłynniejszych kaszubskich przepisów. Jesteś ciekaw, jak się prezentuje? Oto receptura, która tylko czeka na to, żeby ją wcielić w życie!

Kaszubska zupa bańtkowa

Składniki:

  • 3 kg świeżej flądry,
  • 4 l wody,
  • 1 kg ziemniaków,
  • włoszczyzna
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • śmietana 18%,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Przepis na zupę bańtkową - Pyszności; foto: Canva
  1. Ryby umyj, wyfiletuj i pokrój w mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  2. Włoszczyznę obierz, przełóż do garnka i zalej około 4 litrami zimnej wody. Dorzuć jeszcze cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Gotuj do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie, a następnie przecedź, ale nie wyrzucaj warzyw.
  3. Teraz do bulionu dodaj kawałki flądry i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z zupy rybę i pozbądź się ości. Na tym etapie powinno to być już banalnie proste.
  4. Odcedzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść z powrotem w bulionie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki i gotuj 10 minut.
  5. Zahartuj śmietanę i zabiel nią wywar. Do talerzy przełóż ugotowaną rybę, ziemniaki i zalej je bulionem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯