O tej zupie prawie nikt już nie pamięta. A główny składnik może cię mocno zdziwić

Ta zupa z Kaszub może spodobać się wszystkim fanom kuchni tradycyjnej i regionalnej. To stary i zapomniany przepis, z którego niegdyś, w okolicach Pomorza, korzystano znacznie częściej. Zobacz recepturę i daj nam znać, co sądzisz o głównym składniku zupy bańtkowej. Możesz się bardzo zdziwić!

ObrazekZupa bańtkowa, zapomniany, kaszubski przysmak - Pyszności; foto: Canva

Kaszuby to niezwykły rejon, którego kulinarną tradycję albo się kocha, albo się jej totalnie nie rozumie. Pomorze słynie przecież głównie z ryb i to właśnie one często stają się głównymi składnikami nieoczywistych w tym kontekście dań. Prażnica, na ten przykład, to kaszubska jajecznica z węgorzem.Zupa bańtkowa, czyli główny bohater tego odcinka, to natomiast zupa z... flądry. 

Obrazek
Zupa bańtkowa składa się m.in. z flądry - Pyszności; foto: Canva

Chociaż tradycja przygotowania tej potrawy sięga dziesiątek lat wstecz, to dopiero w styczniu 2023 roku została ona doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To właśnie wtedy kaszubska zupa bańtkowa trafiła na słynną Listę Produktów Tradycyjnych, stając się oficjalnie — obok czerniny, zupy brzadowej i brukwiowej — jednym z najsłynniejszych kaszubskich przepisów. Jesteś ciekaw, jak się prezentuje? Oto receptura, która tylko czeka na to, żeby ją wcielić w życie!

Kaszubska zupa bańtkowa

Składniki:

  • 3 kg świeżej flądry,
  • 4 l wody,
  • 1 kg ziemniaków,
  • włoszczyzna
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • śmietana 18%,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Przepis na zupę bańtkową - Pyszności; foto: Canva
  1. Ryby umyj, wyfiletuj i pokrój w mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  2. Włoszczyznę obierz, przełóż do garnka i zalej około 4 litrami zimnej wody. Dorzuć jeszcze cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Gotuj do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie, a następnie przecedź, ale nie wyrzucaj warzyw.
  3. Teraz do bulionu dodaj kawałki flądry i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z zupy rybę i pozbądź się ości. Na tym etapie powinno to być już banalnie proste.
  4. Odcedzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść z powrotem w bulionie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki i gotuj 10 minut.
  5. Zahartuj śmietanę i zabiel nią wywar. Do talerzy przełóż ugotowaną rybę, ziemniaki i zalej je bulionem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat