Nie wkładaj w ten sposób ogórków do słoików. Inaczej kiszone będą do wywalenia
Kieszenie ogórków z pozoru wydaje się prostym zadaniem. Jak się jednak okazuje, wystarczy niewiele, aby cały proces zakończył się totalną klapą. Co więcej, mało kto zwraca na to uwagę, a to naprawdę bardzo istotne. Wyeliminuj jedną rzecz, a ogórki kiszone wyjdą idealnie!
30.07.2023 | aktual.: 30.07.2023 16:53
Jak lato, to i kiszenie ogórków. Przynajmniej tak to wygląda w mojej rodzinie. Co roku, pod koniec lipca zaczynam kisić ogórki z własnej działki. Cały proces odbywa się taśmowo, bo domowe przetwory robię nie tylko na użytek własnej rodziny, ale i dla bliskich mi osób. I chyba idzie mi całkiem nieźle, bo jak dotąd nie miałam żadnych reklamacji. Każdy słoik z domowymi przetworami przetrwał proces fermentacji w idealnym stanie. A jego zawartość? Po prostu niebo w gębie!
Jeśli ty również lubisz ogórki kiszone, koniecznie sprawdź, czy nie popełniasz poważnego błędu przy ich przygotowaniu. Naprawdę wystarczy niewiele, aby wprowadzić potrzebne zmiany. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Co zrobić, aby ogórki kiszone wyszły perfekcyjne?
Wiem, że wiele osób przy kiszeniu ogórków skupia się głównie na stanie słoika i zakrętki. Do tego grona zalicza się m.in. moja mama. Za każdym razem kiedy kisiła ogórki, co chwile sprawdzała, czy słoiki są dobrze wyparzone, a zakrętki szczelne. I oczywiście oba te czynniki są bardzo ważne przy kiszeniu ogórków.
Tylko w tym miejscu pojawia się mały problem. Możemy tak bardzo skupić się na słoiku i zakrętce, że przeoczymy inne ważne elementy. A bez nich kiszenie ogórków też się nie uda. Dlatego należy pamiętać, że jest to złożony proces, do którego trzeba się przyłożyć na każdym etapie.
Układ ogórków też ma znaczenie
Kluczowe znaczenie przy odpowiednim kiszeniu ma również sam układ zielonych warzyw. Nie możemy wkładać ich do słoika na opak, tak jak nam po prostu wyjdzie. Wręcz przeciwnie, trzeba to dobrze przemyśleć i tak dobrać ogórki, aby szczelnie wypełniły słoiki. Najlepiej używać tu mniejszych warzyw, ponieważ praca z nimi jest dużo łatwiejsza.
Ogórki muszą być ułożone na tzw. ścisk i warstwowo, bez możliwości przemieszczania się w słoiku. Co więcej, ogórki nie powinny znaleźć się pod samą zakrętką. W każdym słoiku dobrze zostawić 2 cm wolnej przestrzeni na solankę. Dlaczego to takie ważne?
Otóż początkowo możemy nie widzieć tu żadnego problemu. Kiedy jednak wlejemy do słoików solankę, wszystko zacznie się komplikować. Aby ogórki dobrze się ukisiły, przez cały czas muszą znajdować się pod powierzchnią solanki. I tak właśnie będzie, jeśli będą dobrze upchane w słoiku.
Jeśli jednak zaniedbamy ten krok, to z biegiem czasu ogórki mogą zacząć się przemieszać w słoiku, a co za tym idzie, jakaś ich część może znaleźć się powyżej poziomu solanki. Tym samym ogórki nie ukiszą się idealnie. Zamiast na talerz, trafią prosto do kosza.
Ten przepis może cię zainteresować: Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach