Już nie smażę kotletów ociekających tłuszczem. Z mięsa mielonego robię pyszny klops

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz w mgnieniu oka? Mam dla ciebie idealną propozycję - klops z mięsa mielonego pieczony w piekarniku! To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów smażonych na tłuszczu.

Już nie smażę kotletów ociekających tłuszczem. Z mięsa mielonego robię pyszny klopsJuż nie smażę kotletów ociekających tłuszczem. Z mięsa mielonego robię pyszny klops
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | URICH
Marcin Michałowski

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać mięso mielone w ciekawy sposób, mam dla ciebie propozycję, która odmieni twoje spojrzenie na tradycyjne obiady. Zapomnij o smażeniu kotletów, bo dziś pokażę ci, jak przygotować pyszny klops z mięsa mielonego, który nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale także dostarczy wartościowych składników odżywczych. Gotowy? Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Dlaczego warto zamienić smażenie na pieczenie?

Smażenie potraw, choć popularne, ma wiele wad. Potrawy smażone są ciężkostrawne, bogate w kalorie i często nasiąkają tłuszczem. Dodatkowo, smażenie wiąże się z uciążliwym dymem i zapachem unoszącym się w kuchni. Pieczenie natomiast pozwala na uzyskanie pysznych i zdrowych dań bez zbędnego tłuszczu. Potrawy pieczone są bardziej delikatne, zachowują więcej wartości odżywczych i nie powodują dyskomfortu trawiennego.

Przepis na pyszny klops z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 pomidor,
  • pieprz ziołowy,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki tartej bułki.

Przygotowanie klopsa krok po kroku:

  1. Namocz kajzerkę w mleku, odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Pokrój cebulę i pomidora w kostkę.
  2. Wymieszaj mięso z kajzerką, jajkami, płatkami owsianymi oraz przyprawami. Dodaj pokrojone warzywa.
  3. Wysmaruj formę olejem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej masę mięsną i wyrównaj.
  4. Piecz klops w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 200°C.

Klops z mięsa mielonego to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, że klops to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów smażonych!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟