PrzepisSzybki obiadBabcia serwowała je na obiad. Kuzyn brał zawsze trzy dokładki

Babcia serwowała je na obiad. Kuzyn brał zawsze trzy dokładki

Knedle
Knedle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
15.04.2024 11:31

Obiady u babci zawsze wspominamy z sentymentem - była ona mistrzynią kuchni, od której Magda Gessler mogłaby się uczyć. Jej popisowym daniem były pyszne knedle, skrywające w sobie coś innego niż tradycyjną śliwkę.

Gdy tylko pojawiały się na stole, wszyscy zacierali ręce. Przy stole panowała wtedy cisza - każdy delektował się smakiem pysznych knedli. Po wkład do nich babcia wychodziła do swojego ogródka. Nie zbierała jednak śliwek, a zrywała rabarbar. Okazało się, że świetnie pasuje on nie tylko do drożdżowego ciasta, ale również knedli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z rabarbarem

W polskiej kuchni knedle znane są od lat - kochają je całe pokolenia. Ciasto przypomina nieco to z pyz, jednak znajdujący się w środku farsz jest słodki, najczęściej ze śliwek. Do przygotowania używa się ugotowanych ziemniaków - sprawdzą się również te, które zostały z poprzedniego dnia.

Knedle z rabarbarem- proste i pyszne danie
Knedle z rabarbarem- proste i pyszne danie© Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Korzystając z sezonu na rabarbar, warto wykorzystać go również jako farsz do knedli. Moja babcia podawała je z roztopionym masłem i odrobiną cukru. Danie było tak smaczne, że nie można było oprzeć się kolejnym dokładkom.

Knedle z rabarbarem to również danie niskobudżetowe - składniki są naprawdę tanie łatwo dostępne. To najlepszy dowód na to, że nie potrzeba wiele, by zrobić coś pysznego.

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łodygi rabarbaru,
  • cukier.

Dodatkowo:


  • masło do roztopienia,
  • cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć na gładką masę.
  2. Dodaj jajko, mąkę i sól. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.
  3. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki. Dodaj cukier do smaku (opcjonalnie).
  4. Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Następnie rozpłaszcz je na dłoni i na środku każdej kulki umieść porcję nadzienia z rabarbaru.
  5. Zlep brzegi ciasta, aby powstały zamknięte knedle.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzuć knedle do wrzątku i gotuj przez około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  7. Ugotowane knedle wyjmij z wody łyżką cedzakową i od razu podawaj.

Polej je roztopionym masłem i posyp cukrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także