Babcia serwowała je na obiad. Kuzyn brał zawsze trzy dokładki
Obiady u babci zawsze wspominamy z sentymentem - była ona mistrzynią kuchni, od której Magda Gessler mogłaby się uczyć. Jej popisowym daniem były pyszne knedle, skrywające w sobie coś innego niż tradycyjną śliwkę.
15.04.2024 11:31
Gdy tylko pojawiały się na stole, wszyscy zacierali ręce. Przy stole panowała wtedy cisza - każdy delektował się smakiem pysznych knedli. Po wkład do nich babcia wychodziła do swojego ogródka. Nie zbierała jednak śliwek, a zrywała rabarbar. Okazało się, że świetnie pasuje on nie tylko do drożdżowego ciasta, ale również knedli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z rabarbarem
W polskiej kuchni knedle znane są od lat - kochają je całe pokolenia. Ciasto przypomina nieco to z pyz, jednak znajdujący się w środku farsz jest słodki, najczęściej ze śliwek. Do przygotowania używa się ugotowanych ziemniaków - sprawdzą się również te, które zostały z poprzedniego dnia.
Korzystając z sezonu na rabarbar, warto wykorzystać go również jako farsz do knedli. Moja babcia podawała je z roztopionym masłem i odrobiną cukru. Danie było tak smaczne, że nie można było oprzeć się kolejnym dokładkom.
Knedle z rabarbarem to również danie niskobudżetowe - składniki są naprawdę tanie łatwo dostępne. To najlepszy dowód na to, że nie potrzeba wiele, by zrobić coś pysznego.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2-3 łodygi rabarbaru,
- cukier.
Dodatkowo:
- masło do roztopienia,
- cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć na gładką masę.
- Dodaj jajko, mąkę i sól. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki. Dodaj cukier do smaku (opcjonalnie).
- Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Następnie rozpłaszcz je na dłoni i na środku każdej kulki umieść porcję nadzienia z rabarbaru.
- Zlep brzegi ciasta, aby powstały zamknięte knedle.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzuć knedle do wrzątku i gotuj przez około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Ugotowane knedle wyjmij z wody łyżką cedzakową i od razu podawaj.
Polej je roztopionym masłem i posyp cukrem. Smacznego!