Babcia serwowała je na obiad. Kuzyn brał zawsze trzy dokładki
Obiady u babci zawsze wspominamy z sentymentem - była ona mistrzynią kuchni, od której Magda Gessler mogłaby się uczyć. Jej popisowym daniem były pyszne knedle, skrywające w sobie coś innego niż tradycyjną śliwkę.
Gdy tylko pojawiały się na stole, wszyscy zacierali ręce. Przy stole panowała wtedy cisza - każdy delektował się smakiem pysznych knedli. Po wkład do nich babcia wychodziła do swojego ogródka. Nie zbierała jednak śliwek, a zrywała rabarbar. Okazało się, że świetnie pasuje on nie tylko do drożdżowego ciasta, ale również knedli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha
Knedle z rabarbarem
W polskiej kuchni knedle znane są od lat - kochają je całe pokolenia. Ciasto przypomina nieco to z pyz, jednak znajdujący się w środku farsz jest słodki, najczęściej ze śliwek. Do przygotowania używa się ugotowanych ziemniaków - sprawdzą się również te, które zostały z poprzedniego dnia.
Korzystając z sezonu na rabarbar, warto wykorzystać go również jako farsz do knedli. Moja babcia podawała je z roztopionym masłem i odrobiną cukru. Danie było tak smaczne, że nie można było oprzeć się kolejnym dokładkom.
Knedle z rabarbarem to również danie niskobudżetowe - składniki są naprawdę tanie łatwo dostępne. To najlepszy dowód na to, że nie potrzeba wiele, by zrobić coś pysznego.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2-3 łodygi rabarbaru,
- cukier.
Dodatkowo:
- masło do roztopienia,
- cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć na gładką masę.
- Dodaj jajko, mąkę i sól. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki. Dodaj cukier do smaku (opcjonalnie).
- Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Następnie rozpłaszcz je na dłoni i na środku każdej kulki umieść porcję nadzienia z rabarbaru.
- Zlep brzegi ciasta, aby powstały zamknięte knedle.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzuć knedle do wrzątku i gotuj przez około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Ugotowane knedle wyjmij z wody łyżką cedzakową i od razu podawaj.
Polej je roztopionym masłem i posyp cukrem. Smacznego!