Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis. Jak je upiec?

Przygotowując deser dla gości, warto postawić na klasykę i sezonowe składniki. Dobrą opcją będzie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To wypiek, który bardzo przygotowywały nasze babcie. Jeśli chcesz, by to ciasto zachowało świeżość na dłużej, to będzie dobrze, jeśli poznasz przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Będziesz zachwycony!

ObrazekCiasto drożdżowe z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo. Wiosną i latem można go dostać na targu czy w wielu marketach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować najlepszy kompot z rabarbaru lub ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak bardzo często jest zbliżony do szarlotki. Warto wykorzystać letnie miesiące, by upiec to proste i smaczne ciasto. Z myślą o tobie postanowiliśmy ci zaprezentować ten najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem. Poczęstuj nim swoich gości i całą rodzinę.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem — klasyk wśród polskich ciast

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyk wśród polskich ciast, które cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w sezonie letnim. Składa się ono z miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego, na którym znajduje się warstwa kwaśnego rabarbaru. Całość jest posypana cukrem pudrem i często podawana na ciepło. To wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru i doskonała propozycja na słodki wypiek, którym można rozpieszczać swoje podniebienie przez całe lato.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności - Fot. Getty images

Co zrobić, by ciasto drożdżowe z rabarbarem zachowało świeżość na dłużej?

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem obejmuje również pewien trik, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne i zachowa swoją świeżość na dłużej. Jeśli planujesz upiec ciasto drożdżowe, warto wziąć pod uwagę przygotowanie pasty tangzhong. Aby ją zrobić, należy w garnku o grubym dnie podgrzać 100 ml mleka i wymieszać je rózgą z 30 g mąki pszennej. W ten sposób powstanie gęsta masa o konsystencji lekkiego budyniu, czyli tangzhong. Po przygotowaniu pastę należy przełożyć do miseczki i odczekać, aż wystygnie.

Obrazek
Ciasto z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com

Można ją również zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, przed użyciem należy tylko doprowadzić do temperatury pokojowej. Gotową pastę tangzhong należy dodać do ciasta drożdżowego i dokładnie wymieszać. Dzięki temu trikowi wypiek będzie dłużej zachowywał swoją wilgotność i świeżość, co szczególnie docenią miłośnicy miękkich i puszystych ciast. Warto pamiętać, że przygotowanie pasty tangzhong nie jest konieczne, ale może znacznie poprawić jakość ciasta.

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Jeśli ma to być najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem, to i sam przepis musi być najlepszy. Dlatego też postanowiliśmy podzielić się z tobą tą najlepszą recepturą. Ciasto będzie rozpływać się w ustach i możesz być pewny tego, że każdy poprosi cię o przepis.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • porcja pasty tangzhong
  • 2 żółtka
  • całe jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 210 ml mleka
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 g soli.
Obrazek
Ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj sól, cukier oraz suche drożdże.
  2. Podgrzej mleko i połącz z roztopionym masłem. Przelej je do miski i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozmieszaj jajko z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj masę jajeczną, tangzhong i suche składniki do wystudzonego mleka.
  5. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie.
  6. Odstaw kulę ciasta do wyrośnięcia na 90 minut.
  7. W następnej kolejności postaraj się je odpowietrzyć, wyrabiając je i układając w dużej blaszce.
  8. Pokrój łodygi rabarbaru na kawałki 2 cm. Ułóż je równomiernie na wierzchu ciasta.
  9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez 40 minut do uzyskania złoto-brązowej barwy. Posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej