Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis. Jak je upiec?
Przygotowując deser dla gości, warto postawić na klasykę i sezonowe składniki. Dobrą opcją będzie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To wypiek, który bardzo przygotowywały nasze babcie. Jeśli chcesz, by to ciasto zachowało świeżość na dłużej, to będzie dobrze, jeśli poznasz przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Będziesz zachwycony!
05.08.2023 | aktual.: 05.08.2023 18:59
Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo. Wiosną i latem można go dostać na targu czy w wielu marketach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować najlepszy kompot z rabarbaru lub ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak bardzo często jest zbliżony do szarlotki. Warto wykorzystać letnie miesiące, by upiec to proste i smaczne ciasto. Z myślą o tobie postanowiliśmy ci zaprezentować ten najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem. Poczęstuj nim swoich gości i całą rodzinę.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem — klasyk wśród polskich ciast
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyk wśród polskich ciast, które cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w sezonie letnim. Składa się ono z miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego, na którym znajduje się warstwa kwaśnego rabarbaru. Całość jest posypana cukrem pudrem i często podawana na ciepło. To wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru i doskonała propozycja na słodki wypiek, którym można rozpieszczać swoje podniebienie przez całe lato.
Co zrobić, by ciasto drożdżowe z rabarbarem zachowało świeżość na dłużej?
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem obejmuje również pewien trik, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne i zachowa swoją świeżość na dłużej. Jeśli planujesz upiec ciasto drożdżowe, warto wziąć pod uwagę przygotowanie pasty tangzhong. Aby ją zrobić, należy w garnku o grubym dnie podgrzać 100 ml mleka i wymieszać je rózgą z 30 g mąki pszennej. W ten sposób powstanie gęsta masa o konsystencji lekkiego budyniu, czyli tangzhong. Po przygotowaniu pastę należy przełożyć do miseczki i odczekać, aż wystygnie.
Można ją również zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, przed użyciem należy tylko doprowadzić do temperatury pokojowej. Gotową pastę tangzhong należy dodać do ciasta drożdżowego i dokładnie wymieszać. Dzięki temu trikowi wypiek będzie dłużej zachowywał swoją wilgotność i świeżość, co szczególnie docenią miłośnicy miękkich i puszystych ciast. Warto pamiętać, że przygotowanie pasty tangzhong nie jest konieczne, ale może znacznie poprawić jakość ciasta.
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem
Jeśli ma to być najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem, to i sam przepis musi być najlepszy. Dlatego też postanowiliśmy podzielić się z tobą tą najlepszą recepturą. Ciasto będzie rozpływać się w ustach i możesz być pewny tego, że każdy poprosi cię o przepis.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- porcja pasty tangzhong
- 2 żółtka
- całe jajko
- 7 g suchych drożdży
- 50 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- 210 ml mleka
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 g soli.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj sól, cukier oraz suche drożdże.
- Podgrzej mleko i połącz z roztopionym masłem. Przelej je do miski i pozostaw do ostudzenia.
- Rozmieszaj jajko z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj masę jajeczną, tangzhong i suche składniki do wystudzonego mleka.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie.
- Odstaw kulę ciasta do wyrośnięcia na 90 minut.
- W następnej kolejności postaraj się je odpowietrzyć, wyrabiając je i układając w dużej blaszce.
- Pokrój łodygi rabarbaru na kawałki 2 cm. Ułóż je równomiernie na wierzchu ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez 40 minut do uzyskania złoto-brązowej barwy. Posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!