Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis. Jak je upiec?

Przygotowując deser dla gości, warto postawić na klasykę i sezonowe składniki. Dobrą opcją będzie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To wypiek, który bardzo przygotowywały nasze babcie. Jeśli chcesz, by to ciasto zachowało świeżość na dłużej, to będzie dobrze, jeśli poznasz przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Będziesz zachwycony!

ObrazekCiasto drożdżowe z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo. Wiosną i latem można go dostać na targu czy w wielu marketach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować najlepszy kompot z rabarbaru lub ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak bardzo często jest zbliżony do szarlotki. Warto wykorzystać letnie miesiące, by upiec to proste i smaczne ciasto. Z myślą o tobie postanowiliśmy ci zaprezentować ten najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem. Poczęstuj nim swoich gości i całą rodzinę.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem — klasyk wśród polskich ciast

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyk wśród polskich ciast, które cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w sezonie letnim. Składa się ono z miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego, na którym znajduje się warstwa kwaśnego rabarbaru. Całość jest posypana cukrem pudrem i często podawana na ciepło. To wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru i doskonała propozycja na słodki wypiek, którym można rozpieszczać swoje podniebienie przez całe lato.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności - Fot. Getty images

Co zrobić, by ciasto drożdżowe z rabarbarem zachowało świeżość na dłużej?

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem obejmuje również pewien trik, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne i zachowa swoją świeżość na dłużej. Jeśli planujesz upiec ciasto drożdżowe, warto wziąć pod uwagę przygotowanie pasty tangzhong. Aby ją zrobić, należy w garnku o grubym dnie podgrzać 100 ml mleka i wymieszać je rózgą z 30 g mąki pszennej. W ten sposób powstanie gęsta masa o konsystencji lekkiego budyniu, czyli tangzhong. Po przygotowaniu pastę należy przełożyć do miseczki i odczekać, aż wystygnie.

Obrazek
Ciasto z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com

Można ją również zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, przed użyciem należy tylko doprowadzić do temperatury pokojowej. Gotową pastę tangzhong należy dodać do ciasta drożdżowego i dokładnie wymieszać. Dzięki temu trikowi wypiek będzie dłużej zachowywał swoją wilgotność i świeżość, co szczególnie docenią miłośnicy miękkich i puszystych ciast. Warto pamiętać, że przygotowanie pasty tangzhong nie jest konieczne, ale może znacznie poprawić jakość ciasta.

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Jeśli ma to być najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem, to i sam przepis musi być najlepszy. Dlatego też postanowiliśmy podzielić się z tobą tą najlepszą recepturą. Ciasto będzie rozpływać się w ustach i możesz być pewny tego, że każdy poprosi cię o przepis.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • porcja pasty tangzhong
  • 2 żółtka
  • całe jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 210 ml mleka
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 g soli.
Obrazek
Ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj sól, cukier oraz suche drożdże.
  2. Podgrzej mleko i połącz z roztopionym masłem. Przelej je do miski i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozmieszaj jajko z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj masę jajeczną, tangzhong i suche składniki do wystudzonego mleka.
  5. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie.
  6. Odstaw kulę ciasta do wyrośnięcia na 90 minut.
  7. W następnej kolejności postaraj się je odpowietrzyć, wyrabiając je i układając w dużej blaszce.
  8. Pokrój łodygi rabarbaru na kawałki 2 cm. Ułóż je równomiernie na wierzchu ciasta.
  9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez 40 minut do uzyskania złoto-brązowej barwy. Posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇