WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Dodaj do ciasta drożdżowego. Tylko najlepsi szefowie kuchni znają ten trik

Jeśli jesteś fanem drożdżowych wypieków, to z pewnością za każdym razem dokładasz wszelkich starań, by były one możliwie jak najlepsze. Jak dobrze wiesz, z ciastem drożdżowym bywa różnie - czasem się nie uda. Jest jednak pewien trik, który sprawi, że ciasto drożdżowe uda się za każdym razem. Wystarczy, że dodasz tu jeden składnik, który z pewnością masz w swoim domu.

ObrazekCiasto drożdżowe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Popularne ciasta wyróżniają się smakiem i sposobem przygotowania. Jak dobrze wiesz, niektóre z nich są bardziej, a inne mniej skomplikowane. Do tych stosunkowo prostych w przygotowaniu ciast, na pewno zalicza się ciasto drożdżowe. Okazuje się jednak, że nie zawsze wyjdzie ono idealne. Co zatem warto zrobić, by drożdżowe wypieki były idealne za każdym razem?

Idealne ciasto drożdżowe - podstawa deserów i popularnych przekąsek

Przygotowując ciasto na pizzę, czy decydując się upiec bułeczki lub drożdżówki, pierwsze co robisz, to sięgasz po przepis na ciasto drożdżowe. To właśnie ono stoi za tym, że posiłek rozpływa się w ustach i jednocześnie zachwyca smakiem. Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości ciasta drożdżowego, to warto podkreślić, że na pewno jest ono smaczne i w pełni uniwersalne. Z jego wykorzystaniem przygotujesz popularne ciasta na każdą okazję. Aby zawsze były puszyste i smaczne, warto sięgnąć po jeden trik, a właściwie - składnik, który sprawi, że zawsze tak będzie.

Obrazek
Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Jak upiec najlepsze ciasto drożdżowe?

Przepis na ciasto drożdżowe nie jest zbyt skomplikowany. Możesz je zagniatać i następnie piec bez żadnych obaw, gdy zdecydujesz się użyć ocet. To właśnie ten dodatek sprawi, że drożdżówki, czy inne drożdżowe ciasta zawsze wyjdą idealne. W tym artykule pokażemy ci, jak zrobić smaczne drożdżówki z owocowym nadzieniem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 650
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • całe jajko
  • 5 żółtek
  • łyżka octu 9 proc.
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • ulubione powidła.
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło
Pieczenie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy. Wrzuć drożdże, łyżkę mąki i cukier do miski. Następnie dodaj połowę mleka i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  2. Do oddzielnej miski wbij jajko, dodaj pozostały cukier i wszystkie żółtka. Ubij całość na puszystą masę.
  3. Przesiej mąkę do rozczynu, dodaj ubitą masę i zacznij wyrabiać ciasto. W następnej kolejności dodaj stopniowo masło i łyżkę octu. Ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu, zacznij je ponownie wyrabiać. Odrywaj z niego po kawałku i uformuj z każdego z nich spłaszczoną kulę. Wypełnij ulubionym nadzieniem i dokładnie zlep ciasto.
  5. Przykryj drożdżówki ścierką i odstaw na 30 minut.
  6. Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Smacznego!

Co zrobić, by ciasto drożdżowe urosło szybciej?

Jak przyspieszyć rośnięcie ciasta drożdżowego? Być może nie zdajesz sobie sprawy z faktu, że musisz je odstawić na 90 minut. Na szczęście, jest pewne rozwiązanie, które pozwoli ci przyspieszyć ten proces. Wystarczy, że włożysz je do woreczka foliowego wysmarowanego olejem lub oliwą z oliwek. Zwiąż mocno reklamówkę i włóż do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Po około 45 minutach zwiększy swoją objętość.

Poznaj przepis na bananowy deser z grilla. Znajdziesz go na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇