Obłędna zalewa do ogórków bez grama octu. Tak chrupiących i delikatnych ogórków jeszcze nie jadłeś

Wielu z nas przygotowuje domowe przetwory. Kto z nas nie lubi tych pyszności?  Mamy dziś dla was przepisy na sałatki z ogórków na zimę bez octu utrwalone w oleju. Nie tylko są wyjątkowo smaczne w takich formie, ale również zdrowe. Oto nasz sprawdzony sposób, zalewa do ogórków bez octu zachwyca smakiem!

Obrazek
Paulina

Zalewa do ogórków bez octu:

Składniki:

  • 3 kg świeżych ogórków gruntowych (małe i średniej wielkości)
  • 1 kg pora sałatkowego
  • 2 główki czosnku
  • 10-20 dag świeżego koperku
  • 2 łyżki soli kamiennej bez jodu
  • 3 łyżeczki cukru
  • liście laurowe
  • szklanka oleju słonecznikowego
Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego przetworu wybierz młode ogórki, najlepiej małe egzemplarze, ponieważ nie będą obierane ze skórki. Pokrój je w cienkie plasterki. Następnie dokładnie oczyść pora i posiekaj go. Weź dużą miskę i umieść tam pokrojone warzywa. Dodaj posiekany czosnek, sól i cukier. Całość przykryj i odstaw na minimum godzinę lub najlepiej na noc. Dzięki temu ogórki puszczą sok, a na tym nam zależy. Przed przełożeniem składników sałatki do słoików dodaj do nich szklankę oleju i wszystko wymieszaj. Do każdego słoika wrzucić pół listka laurowego, nałożyć sałatkę z ogórków.

Całość w słoikach lekko ugnieć łyżką i następnie całkowicie przykryj sokiem i olejem. Tak by zalewał, zajmowało ok. 3/4 słoika. Brzegi słoików wytrzyj do sucha, zakręcać je bardzo szczelnie. Następnie przejdź do wekowania. Słoiki umieść w garnku z letnią wodę i podgrzej wszystkie na średnim ogniu. Pamiętaj, by wcześniej je wyparzyć. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Tak przygotowane weki przechowuj w ciemnym, suchym i zimnym miejscu.

Obrazek
Słoiki z przetworami - Pyszności; Foto: Canva.com

Po co wyparza się słoiki?

Zanim jednak zabierzesz się za warzywne sałatki, owocowe dżemy, konfitury, marmolady i soki, musisz wybrać odpowiednie słoiki i dokładnie je wyparzyć. Wyparzanie słoików to bardzo ważny etap podczas produkcji domowych przetworów. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów.

Jeśli zostały Ci jakieś ogórki, przygotuj naszą pyszną sałatkę:

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa