Panie po pięćdziesiątce powinny jeść na kilogramy. Hamuje wypadanie włosów i przybieranie na wadze

Kobiety po pięćdziesiątce często skarżą się na problemy z wypadającymi włosami, złe samopoczucie i oczywiście szybsze tycie. Te dolegliwości mogą załagodzić zmiany w diecie, a konkretnie wprowadzenie do niej pewnego produktu, o którym często zapominamy. Jest tani, skuteczny i z pewnością docenisz jego smak.

Te małe ziarenka najskuteczniejsze są na surowo. Te małe ziarenka najskuteczniejsze są na surowo.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter
Dorota Gepert

Po pięćdziesiątce warto wprowadzić zmiany w diecie. Jeść więcej warzy, ograniczyć cukier, wybierać zdrowe oleje. Nie zawsze trzeba inwestować w drogie suplementy, ale trzeba pamiętać o produktach, które zawierają substancje działające jak roślinne estrogeny.

Trochę zapomniane

Za niekorzystne dolegliwości, które pojawiają się po pięćdziesiątym roku życia, odpowiada w dużej mierze menopauza. Wtedy właśnie ilość estrogenów w organizmie, czasami nawet gwałtownie spada. Dlatego produkty z fitoestrogenami są tak ważne. Jednym z nich jest często zapominane siemię lniane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Małe, ale bogate

W ziarenkach siemienia są lignany, które są tzw. fitoetrogenami, czyli roślinnymi estrogenami. Mogą one naturalnie i delikatnie uzupełniać niedobór estrogenów, czego tak potrzebują kobiety dojrzałe. Siemię jest także bogate w kwasy omega-3, które hamują namnażanie komórek tłuszczowych. Zawiera również aminokwasy oraz minerały, takie jak magnez, potas, wapń, miedź, cynk, selen czy mangan, roślinne sterole chroniące przed wolnymi rodnikami oraz witaminy, takie jak C, E, K i z grupy B, a do tego błonnik. Dlatego siemię lniane w diecie kobiet dojrzałych jest bardzo ważne. Wystarczy łyżeczka codziennie.

Pyszne ziarenka

Siemię lniane często kojarzy się z rzadkim kleikiem do picia. Jednak najlepiej przyswajane są ziarenka na zimno. Dobrze jest więc dodawać je do porannego jogurtu, sałatek warzywnych, past do kanapek. Jeśli wolisz je po zmieleniu, posypuj nimi kasze, warzywa i oczywiście zupy. Jednak lepiej nie kupować sproszkowanego siemienia, tylko zmielić ziarenka tuż przed użyciem. Będą wtedy miały więcej wartości odżywczych. Po zmieleniu można je przechowywać przez trzy dni w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości