Panie po pięćdziesiątce powinny jeść na kilogramy. Hamuje wypadanie włosów i przybieranie na wadze

Panie po pięćdziesiątce powinny jeść na kilogramy. Hamuje wypadanie włosów i przybieranie na wadze

Te małe ziarenka najskuteczniejsze są na surowo.
Te małe ziarenka najskuteczniejsze są na surowo.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter
22.04.2024 18:16, aktualizacja: 23.04.2024 10:46

Kobiety po pięćdziesiątce często skarżą się na problemy z wypadającymi włosami, złe samopoczucie i oczywiście szybsze tycie. Te dolegliwości mogą załagodzić zmiany w diecie, a konkretnie wprowadzenie do niej pewnego produktu, o którym często zapominamy. Jest tani, skuteczny i z pewnością docenisz jego smak.

Po pięćdziesiątce warto wprowadzić zmiany w diecie. Jeść więcej warzy, ograniczyć cukier, wybierać zdrowe oleje. Nie zawsze trzeba inwestować w drogie suplementy, ale trzeba pamiętać o produktach, które zawierają substancje działające jak roślinne estrogeny.

Trochę zapomniane

Za niekorzystne dolegliwości, które pojawiają się po pięćdziesiątym roku życia, odpowiada w dużej mierze menopauza. Wtedy właśnie ilość estrogenów w organizmie, czasami nawet gwałtownie spada. Dlatego produkty z fitoestrogenami są tak ważne. Jednym z nich jest często zapominane siemię lniane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małe, ale bogate

W ziarenkach siemienia są lignany, które są tzw. fitoetrogenami, czyli roślinnymi estrogenami. Mogą one naturalnie i delikatnie uzupełniać niedobór estrogenów, czego tak potrzebują kobiety dojrzałe. Siemię jest także bogate w kwasy omega-3, które hamują namnażanie komórek tłuszczowych. Zawiera również aminokwasy oraz minerały, takie jak magnez, potas, wapń, miedź, cynk, selen czy mangan, roślinne sterole chroniące przed wolnymi rodnikami oraz witaminy, takie jak C, E, K i z grupy B, a do tego błonnik. Dlatego siemię lniane w diecie kobiet dojrzałych jest bardzo ważne. Wystarczy łyżeczka codziennie.

Pyszne ziarenka

Siemię lniane często kojarzy się z rzadkim kleikiem do picia. Jednak najlepiej przyswajane są ziarenka na zimno. Dobrze jest więc dodawać je do porannego jogurtu, sałatek warzywnych, past do kanapek. Jeśli wolisz je po zmieleniu, posypuj nimi kasze, warzywa i oczywiście zupy. Jednak lepiej nie kupować sproszkowanego siemienia, tylko zmielić ziarenka tuż przed użyciem. Będą wtedy miały więcej wartości odżywczych. Po zmieleniu można je przechowywać przez trzy dni w lodówce.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także