PrzepisKuchnia azjatyckaOdkąd znam ten przepis, nie zamawiam ich w restauracji. W domu wychodzą znacznie smaczniejsze

Odkąd znam ten przepis, nie zamawiam ich w restauracji. W domu wychodzą znacznie smaczniejsze

Sajgonki - Pyszności
Sajgonki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dennis Sihaloho
19.04.2024 08:56

Sajgonki to przystawka, której nie może zabraknąć w chińskich barach i restauracjach. Chrupiące ruloniki z farszem to coś, co uwielbiam. Od kiedy poznałam ten przepis, przygotowuję je samodzielnie w domu. Smakują o niebo lepiej niż kupne.

Niestety, spora część restauracji z kuchnią azjatycką korzysta z gotowców. Smak farszu w mrożonych sajgonkach pozostawia jednak sporo do życzenia - najczęściej jest mało doprawiony i "kartonowy". Po kilku wpadkach przy zamawianiu sajgonek doszłam do wniosku, że przecież to tak prosta sprawa, że z łatwością przygotuję je w domu. Dopracowałam przepis na farsz i mogę śmiało powiedzieć - te sajgonki są po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i kapustą pekińską to znakomity pomysł na pyszną przekąskę. Przygotowuję je zarówno na kolację, jak i spotkania ze znajomymi - wszyscy przepadają za chrupiącymi sajgonkami z pysznym farszem.

Tak przygotowane sajgonki będą lżejsze, lecz zachowają smak i chrupkość
Tak przygotowane sajgonki będą lżejsze, lecz zachowają smak i chrupkość© Adobe Stock

Chrupiące z zewnątrz, skrywające pyszny farsz w środku sajgonki to naprawdę prosty przepis bez udziwnionych składników. Sos na bazie sosu sojowego, miodu, wody i płatków chili doskonale podkreśla smak sajgonek z kurczakiem. Możesz także eksperymentować z farszem i dodawać do niego inne warzywa. Dobrze sprawdza się papryka, pieczarki czy grzybki mun, a niektórzy stawiają także na... ananasa.

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego,
  • 100 g makaronu ryżowego,
  • 300 g kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 320 g piersi z kurczaka,
  • 60 g świeżych ziół: świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • olej do smażenia.

Sos

  • 30 ml wody,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj kapustę pekińską, przekrój ją na pół, usuń głąb i cienko poszatkuj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa.
  4. Gdy zmiękną, dolej sos sojowy oraz dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Podsmażone warzywa przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
  6. Zalej makaron ryżowy wrzątkiem i odstaw na 3 minuty, aż zmięknie.
  7. Kurczaka pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni o grubym dnie na średnim ogniu.
  8. Przestudź i połącz z warzywami oraz posiekanymi ziołami.
  9. Do szerokiej miski wlej wodę i zanurzaj w niej arkusze papieru ryżowego na pół minuty.
  10. Mokry arkusz ułóż na nawilżonej desce i umieść porcję farszu. Zawiń jak krokieta.
  11. Na patelni rozgrzej olej. Smaż sajgonki z kurczakiem przez około 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
  12. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymiesza.

Usmażone sajgonki podaj z sosem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także