Odkąd znam ten przepis, nie zamawiam ich w restauracji. W domu wychodzą znacznie smaczniejsze
Sajgonki to przystawka, której nie może zabraknąć w chińskich barach i restauracjach. Chrupiące ruloniki z farszem to coś, co uwielbiam. Od kiedy poznałam ten przepis, przygotowuję je samodzielnie w domu. Smakują o niebo lepiej niż kupne.
19.04.2024 08:56
Niestety, spora część restauracji z kuchnią azjatycką korzysta z gotowców. Smak farszu w mrożonych sajgonkach pozostawia jednak sporo do życzenia - najczęściej jest mało doprawiony i "kartonowy". Po kilku wpadkach przy zamawianiu sajgonek doszłam do wniosku, że przecież to tak prosta sprawa, że z łatwością przygotuję je w domu. Dopracowałam przepis na farsz i mogę śmiało powiedzieć - te sajgonki są po prostu przepyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Sajgonki z kurczakiem i kapustą pekińską to znakomity pomysł na pyszną przekąskę. Przygotowuję je zarówno na kolację, jak i spotkania ze znajomymi - wszyscy przepadają za chrupiącymi sajgonkami z pysznym farszem.
Chrupiące z zewnątrz, skrywające pyszny farsz w środku sajgonki to naprawdę prosty przepis bez udziwnionych składników. Sos na bazie sosu sojowego, miodu, wody i płatków chili doskonale podkreśla smak sajgonek z kurczakiem. Możesz także eksperymentować z farszem i dodawać do niego inne warzywa. Dobrze sprawdza się papryka, pieczarki czy grzybki mun, a niektórzy stawiają także na... ananasa.
Zobacz także
Składniki:
- 20 arkuszy papieru ryżowego,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 300 g kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 320 g piersi z kurczaka,
- 60 g świeżych ziół: świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki,
- 20 ml sosu sojowego,
- olej do smażenia.
Sos
- 30 ml wody,
- 20 ml sosu sojowego,
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu,
- 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj kapustę pekińską, przekrój ją na pół, usuń głąb i cienko poszatkuj.
- Marchewkę obierz i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa.
- Gdy zmiękną, dolej sos sojowy oraz dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmażone warzywa przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
- Zalej makaron ryżowy wrzątkiem i odstaw na 3 minuty, aż zmięknie.
- Kurczaka pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni o grubym dnie na średnim ogniu.
- Przestudź i połącz z warzywami oraz posiekanymi ziołami.
- Do szerokiej miski wlej wodę i zanurzaj w niej arkusze papieru ryżowego na pół minuty.
- Mokry arkusz ułóż na nawilżonej desce i umieść porcję farszu. Zawiń jak krokieta.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż sajgonki z kurczakiem przez około 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymiesza.
Usmażone sajgonki podaj z sosem. Smacznego!