Papier ryżowy zawijam w rulon i gotuję. Koreański przysmak za grosze

Uwielbiam kuchnię koreańską, chociaż jest dość trudna do odtworzenia w domu. Znalazłam jednak sposób na to, aby stworzyć kultowe danie w dostępny i niezbyt drogi sposób.

Tteokbokki  - PysznościTteokbokki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Edy Gunawan
Ewa Malinowska

Tteokbokki to kultowe danie kuchni koreańskiej. To aromatyczny przysmak na bazie ryżowych klusek (tteok) w pikantno-słodkim sosie gochujang. Choć tradycyjne tteokbokki wykorzystują gotowe kluski lub te przygotowane z mąki ryżowej, to znacznie bardziej dostępnym sposobem na ich przygotowanie jest sięgnięcie po arkusze papieru ryżowego. Dostępne są na stałe w ofertach wielu sklepów oraz pojawiają się w trakcie tematycznych tygodni. Warto zaopatrzyć się w kilka opakowań i stworzyć coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Jeśli kochasz orientalne smaki, ten przepis z pewnością Cię zachwyci. Błyskawiczne kluski ryżowe to prosty sposób na spróbowanie koreańskiego przysmaku tteokbokki w oryginalnej odsłonie.

Koreańskie kluski z papieru ryżowego

Kluski z papieru ryżowego do złudzenia przypominają oryginalne, koreańskie. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: papier ryżowy i woda. Przepis jest bardzo prosty, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość, bo arkusze trzeba naprawdę ciasno i dokładnie zwijać.

Tteokbokki  - Pyszności
Tteokbokki - Pyszności © Canva | whitewish

Ugotowane kluski ryżowe możesz wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie, ale najlepiej smakują dodane do sosu. Wtedy doskonale przejmą jego aromat, czyniąc potrawę niezwykle wyrazistą. Wypróbuj sos na bazie pasty gochujang, sosu sojowego i imbiru. Możesz też eksperymentować i łączyć kluski z sosami z innych kuchni, np. polskiej.

Składniki:

  • ciepła, przegotowana woda (do moczenia papieru ryżowego),
  • 20 arkuszy papieru ryżowego.

Sposób przygotowania:

  1. Napełnij duży, głęboki talerz ciepłą wodą.
  2. Zwilż deskę drewnianą wodą.
  3. Złącz ze sobą dwa arkusze papieru ryżowego.
  4. Umieść połączone arkusze papieru ryżowego w wodzie na kilka sekund.
  5. Ostrożnie wyjmij papier ryżowy z wody i połóż go na zwilżonej desce. Zwiń go ciasno w rulon.
  6. Pokrój rulon na 3-4 równe części, aby uzyskać około 6-centymetrowe kluski.
  7. Powtórz czynność z pozostałymi arkuszami.
  8. Zagotuj wodę w garnku i posól. Wrzuć kluski ryżowe do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Alternatywnie, możesz dodać kluski bezpośrednio do sosu i gotować je przez 3 minuty. Nie wrzucaj zbyt dużo klusek na raz, aby się nie posklejały.

Kluski ryżowe z papieru ryżowego to świetny sposób na dodanie azjatyckiego akcentu do twoich potraw. Są niskokaloryczne, bezglutenowe i pyszne. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇