Papier ryżowy zawijam w rulon i gotuję. Koreański przysmak za grosze
Uwielbiam kuchnię koreańską, chociaż jest dość trudna do odtworzenia w domu. Znalazłam jednak sposób na to, aby stworzyć kultowe danie w dostępny i niezbyt drogi sposób.
18.04.2024 13:48
Tteokbokki to kultowe danie kuchni koreańskiej. To aromatyczny przysmak na bazie ryżowych klusek (tteok) w pikantno-słodkim sosie gochujang. Choć tradycyjne tteokbokki wykorzystują gotowe kluski lub te przygotowane z mąki ryżowej, to znacznie bardziej dostępnym sposobem na ich przygotowanie jest sięgnięcie po arkusze papieru ryżowego. Dostępne są na stałe w ofertach wielu sklepów oraz pojawiają się w trakcie tematycznych tygodni. Warto zaopatrzyć się w kilka opakowań i stworzyć coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli kochasz orientalne smaki, ten przepis z pewnością Cię zachwyci. Błyskawiczne kluski ryżowe to prosty sposób na spróbowanie koreańskiego przysmaku tteokbokki w oryginalnej odsłonie.
Koreańskie kluski z papieru ryżowego
Kluski z papieru ryżowego do złudzenia przypominają oryginalne, koreańskie. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: papier ryżowy i woda. Przepis jest bardzo prosty, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość, bo arkusze trzeba naprawdę ciasno i dokładnie zwijać.
Ugotowane kluski ryżowe możesz wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie, ale najlepiej smakują dodane do sosu. Wtedy doskonale przejmą jego aromat, czyniąc potrawę niezwykle wyrazistą. Wypróbuj sos na bazie pasty gochujang, sosu sojowego i imbiru. Możesz też eksperymentować i łączyć kluski z sosami z innych kuchni, np. polskiej.
Zobacz także
Składniki:
- ciepła, przegotowana woda (do moczenia papieru ryżowego),
- 20 arkuszy papieru ryżowego.
Sposób przygotowania:
- Napełnij duży, głęboki talerz ciepłą wodą.
- Zwilż deskę drewnianą wodą.
- Złącz ze sobą dwa arkusze papieru ryżowego.
- Umieść połączone arkusze papieru ryżowego w wodzie na kilka sekund.
- Ostrożnie wyjmij papier ryżowy z wody i połóż go na zwilżonej desce. Zwiń go ciasno w rulon.
- Pokrój rulon na 3-4 równe części, aby uzyskać około 6-centymetrowe kluski.
- Powtórz czynność z pozostałymi arkuszami.
- Zagotuj wodę w garnku i posól. Wrzuć kluski ryżowe do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Alternatywnie, możesz dodać kluski bezpośrednio do sosu i gotować je przez 3 minuty. Nie wrzucaj zbyt dużo klusek na raz, aby się nie posklejały.
Kluski ryżowe z papieru ryżowego to świetny sposób na dodanie azjatyckiego akcentu do twoich potraw. Są niskokaloryczne, bezglutenowe i pyszne. Smacznego!