PrzepisJak zrobić sos teriyaki? Dodaj go do ulubionych azjatyckich dań

Jak zrobić sos teriyaki? Dodaj go do ulubionych azjatyckich dań

Czy jesteś miłośnikiem dań kuchni azjatyckiej? Jeśli tak, to z pewnością dobrze wiesz, czym jest sos teriyaki. Dodaje się go do tych najpopularniejszych dań, dzięki czemu nabierają one wyjątkowego smaku i charakteru. A czy wiesz, jak zrobić sos teriyaki? To naprawdę proste!

Jak zrobić sos teriyaki? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pitmaster X
Jak zrobić sos teriyaki? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pitmaster X

19.01.2023 | aktual.: 16.10.2023 09:55

Jak zrobić sos teriyaki? Wystarczy kilka prostych składników!

Sos teriyaki to popularny dodatek, który jest używany w kuchni japońskiej, ale i w innych krajach. Jego podstawą jest sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek, miód, imbir, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Idealnie sprawdza się jako marynata do mięs, ryb, smażonych warzyw czy dań z grilla, dobrze łączy się również z sajgonkami. Oczywiście, w sklepach możesz kupić taki gotowy produkt. Jednak, jak dobrze wiadomo, najlepiej smakują te produkty, które są samodzielnie przygotowane. I tak jest w przypadku tego sosu. Jak zrobić ten popularny sos? To naprawdę bardzo proste!

Kurczak teriyaki - Pyszności
Kurczak teriyaki - Pyszności

Przepis na popularny sos - jak zrobić sos teriyaki?

Przepis jest naprawdę prosty. Wiedz, że taki sos teriyaki dobrze sprawdzi się jako marynata do mięs, warzyw czy marynowania tofu i kotletów sojowych. Możesz go przechować w lodówce, w zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni. Nie jest to skomplikowana czynność, dlatego do dzieła!

Składniki:

        
  • 5 g korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • 30 ml wina ryżowego
  • 100 ml wody
  • 60 g cukru trzcinowego
  • jasny sos sojowy - 60 ml

Sposób przygotowania:

Jak zrobić taki sos? Z podanych wyżej składników wyczarujesz wyjątkowy sos do dań kuchni azjatyckiej. Rozpocznij od obrania, posiekania i następnie rozcięcia na miazgę czosnku w moździerzu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Teraz kolej na gotowanie sosu. W tym celu, do rondelka wlej wodę, dodaj wino, cukier trzcinowy, sos sojowy oraz czosnek i imbir. Doprowadź sos do wrzenia i następnie podgrzewaj na małej mocy palnika przez około 25 minut. Sos teriyaki możesz wykorzystać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Lubisz szybkie i proste obiady? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

przepiskuchnia azjatyckasos azjatycki
Wybrane dla Ciebie