Jak zrobić sos teriyaki? Dodaj go do ulubionych azjatyckich dań

Czy jesteś miłośnikiem dań kuchni azjatyckiej? Jeśli tak, to z pewnością dobrze wiesz, czym jest sos teriyaki. Dodaje się go do tych najpopularniejszych dań, dzięki czemu nabierają one wyjątkowego smaku i charakteru. A czy wiesz, jak zrobić sos teriyaki? To naprawdę proste!

ObrazekJak zrobić sos teriyaki? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pitmaster X
Karol Wiak

Jak zrobić sos teriyaki? Wystarczy kilka prostych składników!

Sos teriyaki to popularny dodatek, który jest używany w kuchni japońskiej, ale i w innych krajach. Jego podstawą jest sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek, miód, imbir, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Idealnie sprawdza się jako marynata do mięs, ryb, smażonych warzyw czy dań z grilla, dobrze łączy się również z sajgonkami. Oczywiście, w sklepach możesz kupić taki gotowy produkt. Jednak, jak dobrze wiadomo, najlepiej smakują te produkty, które są samodzielnie przygotowane. I tak jest w przypadku tego sosu. Jak zrobić ten popularny sos? To naprawdę bardzo proste!

Obrazek
Kurczak teriyaki - Pyszności

Przepis na popularny sos - jak zrobić sos teriyaki?

Przepis jest naprawdę prosty. Wiedz, że taki sos teriyaki dobrze sprawdzi się jako marynata do mięs, warzyw czy marynowania tofu i kotletów sojowych. Możesz go przechować w lodówce, w zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni. Nie jest to skomplikowana czynność, dlatego do dzieła!

Składniki:

        
  • 5 g korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • 30 ml wina ryżowego
  • 100 ml wody
  • 60 g cukru trzcinowego
  • jasny sos sojowy - 60 ml

Sposób przygotowania:

Jak zrobić taki sos? Z podanych wyżej składników wyczarujesz wyjątkowy sos do dań kuchni azjatyckiej. Rozpocznij od obrania, posiekania i następnie rozcięcia na miazgę czosnku w moździerzu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Teraz kolej na gotowanie sosu. W tym celu, do rondelka wlej wodę, dodaj wino, cukier trzcinowy, sos sojowy oraz czosnek i imbir. Doprowadź sos do wrzenia i następnie podgrzewaj na małej mocy palnika przez około 25 minut. Sos teriyaki możesz wykorzystać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Lubisz szybkie i proste obiady? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy