PoradyNa jakiej ilości tłuszczu należy smażyć wątróbkę, żeby wyszła idealna? Zasada jest prosta

Na jakiej ilości tłuszczu należy smażyć wątróbkę, żeby wyszła idealna? Zasada jest prosta

Jak usmażyć delikatną wątróbkę - Pyszności; Foto Canva.com
Jak usmażyć delikatną wątróbkę - Pyszności; Foto Canva.com
25.10.2022 08:35

Z wątróbką zazwyczaj jest tak, że nie każdy potrafi ją dobrze przygotować. Wychodzi gumowata i gorzka, co zniechęca do spożywania tej mięsnej potrawy. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym będzie miękka i wyjątkowa w smaku. Jak usmażyć delikatną wątróbkę? Na jakiej ilości oleju należy ją smażyć?

Przygotowanie mięsa to podstawa - czyli co zrobić przed usmażeniem delikatnej wątróbki?

Nie da się ukryć, że nasza wątróbka należy do kategorii nieco zapomnianych mięs. Kojarzy nam się przede wszystkim z czasem dzieciństwa, kiedy to nasza babcia i mama przygotowywały nam ją na obiad. To, co z pewnością każdy dobrze pamięta, to nieco gorzki i odstraszający smak. W większości przypadków była też gumowata, co zniechęcało do jej spożywania I tak jest do dziś, bo nie zalicza się jej do rarytasów, po które chętnie sięgamy. Pamiętajcie jednak, że to, jaka ostatecznie będzie w smaku, zależy od wielu czynników. Jak usmażyć delikatną wątróbkę?

Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobrze jest rozpocząć od odpowiedniego przygotowania mięsa. W sklepie możemy zakupić zarówno wątróbkę wieprzową, wołową lub drobiową. Przed smażeniem, mięso wieprzowe i wołowe należy obrać z cienkiej błonki i następnie moczyć w wodzie przez 10 minut. Następnie kroimy ją na drobno i moczymy w mleku lub maślance, dzięki czemu będzie miękka. Wątróbki drobiowe dokładnie płuczemy, usuwamy mały, ciemny pęcherzyk, żyłki i kawałki tłuszczu. Dobrze jest ją pokroić na drobne kawałki. Każdy rodzaj wątróbki należy dobrze osuszyć przed smażeniem.

Jak usmażyć delikatną wątróbkę? Poznaj praktyczne porady!

Mając odpowiednio przygotowane mięso, można przystąpić do jego smażenia. Jeśli zależy Wam, by wyszła miękka i rozpływająca się w ustach, to na sam początek dobrze będzie oprószyć ją odrobiną mąki. Na patelni rozgrzewamy olej na około 5 mm głębokości. Gdy odpowiednio się nagrzeje, wrzucamy naszą wątróbkę i smażymy przez około 4 minuty, na każdej stronie. Pamiętaj, by nasze mięso przekręcić tylko raz - w przeciwnym razie pozbawimy ją wilgoci. Nie nakłuwamy też naszego mięsa, bo wilgoć z wątróbki wypłynie wprost do oleju.

Chrupiąca wątróbka - Pyszności
Chrupiąca wątróbka - Pyszności

Jeśli zastanawiasz się co jeszcze zrobić i jak usmażyć delikatną wątróbkę, to wiedz, że niezwykle istotna jest kwestia przypraw. Sól dodajemy dopiero w połowie smażenia, gdy zamierzamy ją dusić na przykład w cebuli. Bez dodatków, można to zrobić dopiero po jej usmażeniu. Naszą wątróbkę dobrze jest wyjąć po usmażeniu na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ten mięsny przysmak można zjeść na naprawdę wiele sposobów. Z dodatkami czy bez? Tu zdania są podzielone. Ale jeśli wiesz już, jak usmażyć delikatną wątróbkę, to jej smak zachwyci Cię w każdej postaci!

Nie przepadasz za wątróbką? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne filety z kurczaka w domowym sosie BBQ:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także