Ani zwykłe masło, ani olej, grzyby warto smażyć na innym tłuszczu. Postaw na pyszną alternatywę
13.09.2022 09:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Wszyscy wiedzą, że jesień smakuje grzybami. Te pyszne dary lasu możemy wykorzystać na wiele sposób. Natomiast, by wydobyć z nich cały smak, warto przyrządzić je na dobrym tłuszczu. Jaki wybrać do smażenia grzybów? Rozwiejemy w tym artykule wszelkie wątpliwości.
Na jakim tłuszczu smażyć grzyby?
Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów obróbki termicznej grzybów jest smażenie. Wiele klasycznych przepisów w naszej kuchni mówi o tym, że grzyby powinniśmy smażyć na maśle. Wiemy natomiast, że ten rodzaj tłuszczy nie jest zbyt stabilny termicznie wiec po dłuższym smażeniu, grzyby zaczną się przypalać.
Co w takim razie najlepiej wybrać? Rynek oferuje nam już coraz więcej produktów. Do smażenia grzybów sprawdzi się masło klarowane. W przeciwieństwie do zwykłego masła, klarowane wytrzymuje znacznie wyższe temperatury. Stosując taki tłuszcz będziemy mieć kontrole nad właściwościami i smakiem potrawy.
Wskazówki do smażenia grzybów
Wiadomo, że brudnych grzybów, które dopiero co przynieśliśmy z lasu, nie usmażymy. Więc warto zacząć od oczyszczenia grzybów. Natomiast każdy z nas też wie, że czyszczenie kurek to czynność, która nie należy do najprzyjemniejszych. Jest na to sposób. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. Zanieczyszczenia opadną na dno i grzyby będą czyste. Wszystkie grzyby rozłóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru wody. To bardzo ważne, by osuszyć grzyby, jeśli chcemy je potem smażyć.
Tak przygotowane leśne dary soli się na sam koniec smażenia. Ten zabieg sprawi, że nie wypłynie z nich nadmiar wody. Jeśli chcemy wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu, warto przyprawić je czosnkiem, cebulą, tymiankiem, rozmarynem czy natką pietruszki.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!