WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Ani zwykłe masło, ani olej, grzyby warto smażyć na innym tłuszczu. Postaw na pyszną alternatywę

Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Wszyscy wiedzą, że jesień smakuje grzybami. Te pyszne dary lasu możemy wykorzystać na wiele sposób. Natomiast, by wydobyć z nich cały smak, warto przyrządzić je na dobrym tłuszczu. Jaki wybrać do smażenia grzybów? Rozwiejemy w tym artykule wszelkie wątpliwości.

Obrazek
Paulina

Na jakim tłuszczu smażyć grzyby?

Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów obróbki termicznej grzybów jest smażenie. Wiele klasycznych przepisów w naszej kuchni mówi o tym, że grzyby powinniśmy smażyć na maśle. Wiemy natomiast, że ten rodzaj tłuszczy nie jest zbyt stabilny termicznie wiec po dłuższym smażeniu, grzyby zaczną się przypalać.

Co w takim razie najlepiej wybrać? Rynek oferuje nam już coraz więcej produktów. Do smażenia grzybów sprawdzi się masło klarowane. W przeciwieństwie do zwykłego masła, klarowane wytrzymuje znacznie wyższe temperatury. Stosując taki tłuszcz będziemy mieć kontrole nad właściwościami i smakiem potrawy.

Obrazek
Grzyby - Pyszności; Foto Canva.com

Wskazówki do smażenia grzybów

Wiadomo, że brudnych grzybów, które dopiero co przynieśliśmy z lasu, nie usmażymy. Więc warto zacząć od oczyszczenia grzybów. Natomiast każdy z nas też wie, że czyszczenie kurek to czynność, która nie należy do najprzyjemniejszych. Jest na to sposób. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. Zanieczyszczenia opadną na dno i grzyby będą czyste. Wszystkie grzyby rozłóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru wody. To bardzo ważne, by osuszyć grzyby, jeśli chcemy je potem smażyć.

Tak przygotowane leśne dary soli się na sam koniec smażenia. Ten zabieg sprawi, że nie wypłynie z nich nadmiar wody. Jeśli chcemy wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu, warto przyprawić je czosnkiem, cebulą, tymiankiem, rozmarynem czy natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców