Ani zwykłe masło, ani olej, grzyby warto smażyć na innym tłuszczu. Postaw na pyszną alternatywę

Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Wszyscy wiedzą, że jesień smakuje grzybami. Te pyszne dary lasu możemy wykorzystać na wiele sposób. Natomiast, by wydobyć z nich cały smak, warto przyrządzić je na dobrym tłuszczu. Jaki wybrać do smażenia grzybów? Rozwiejemy w tym artykule wszelkie wątpliwości.

Obrazek
Paulina

Na jakim tłuszczu smażyć grzyby?

Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów obróbki termicznej grzybów jest smażenie. Wiele klasycznych przepisów w naszej kuchni mówi o tym, że grzyby powinniśmy smażyć na maśle. Wiemy natomiast, że ten rodzaj tłuszczy nie jest zbyt stabilny termicznie wiec po dłuższym smażeniu, grzyby zaczną się przypalać.

Co w takim razie najlepiej wybrać? Rynek oferuje nam już coraz więcej produktów. Do smażenia grzybów sprawdzi się masło klarowane. W przeciwieństwie do zwykłego masła, klarowane wytrzymuje znacznie wyższe temperatury. Stosując taki tłuszcz będziemy mieć kontrole nad właściwościami i smakiem potrawy.

Obrazek
Grzyby - Pyszności; Foto Canva.com

Wskazówki do smażenia grzybów

Wiadomo, że brudnych grzybów, które dopiero co przynieśliśmy z lasu, nie usmażymy. Więc warto zacząć od oczyszczenia grzybów. Natomiast każdy z nas też wie, że czyszczenie kurek to czynność, która nie należy do najprzyjemniejszych. Jest na to sposób. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. Zanieczyszczenia opadną na dno i grzyby będą czyste. Wszystkie grzyby rozłóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru wody. To bardzo ważne, by osuszyć grzyby, jeśli chcemy je potem smażyć.

Tak przygotowane leśne dary soli się na sam koniec smażenia. Ten zabieg sprawi, że nie wypłynie z nich nadmiar wody. Jeśli chcemy wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu, warto przyprawić je czosnkiem, cebulą, tymiankiem, rozmarynem czy natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟