Na czym smażyć kotlety schabowe? Sprawdzą się tylko trzy rodzaje tłuszczu

Na czym smażyć kotlety schabowe? Na jakim tłuszczu najlepiej? Co zamiast smalcu? Jak długo smaży się schabowego? Dla większości z nas nie jest to trudne pytanie. Jednak jak się okazuje, wiele rodzajów tłuszczów może być wręcz szkodliwe podczas obróbki termicznej. Dlatego przygotowaliśmy praktyczną listę, z której każdy może skorzystać.

Kotlety schabowe – co zrobić, żeby były kruche?

Kotlety schabowe to klasyk, który lubi większość Polaków. Nieodzownie kojarzą się nam z niedzielnym obiadem – już od rana na całej klatce schodowej słyszymy dźwięk tłuczka. Chociaż jest to potrawa banalnie prosta w przygotowaniu, to są triki i patenty, które sprawiają, że będzie jeszcze lepsza.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez @wisienkagotuje_ok

Kotlety schabowe warto jest wcześniej zanurzyć w mleku i cebuli. Dzięki temu schab będzie kruchy. To patent, o którym od lat przypomina Magda Gessler. Zostaw mięso w mleku na całą noc w lodówce, a poczujesz różnicę!

Jak smażyć kotlety schabowe?

Jednym z czynników, który odgrywa największą rolę przy przygotowywaniu kotletów schabowych, jest rodzaj tłuszczy, na jakim będą smażone. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jego odpowiedni dobór ma ogromne znaczenie.

Tłuszcz podczas smażenia musi być dobrze rozgrzany. Zbyt niska temperatura sprawi, że panierka wchłonie tłuszcz, przestanie być chrupiąca, a całe danie stanie się tłustsze i mniej smaczne. Schabowy powinien być smażony w dużej ilości tłuszczu – nie żałujmy go.

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Bez wątpienia kotlety schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu. Smalec jest wytapiany ze słoniny wieprzowej. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterolu. Nie da się ukryć, że jest to dość kaloryczna wersja. Smalec ma jednak wysoki punkt dymienia, co oznacza, że można rozgrzać go do bardzo wysokiej temperatury. Do tego smalec posiada bardzo charakterystyczny smak, który wzbogaca wieprzowinę.

Na czym smażyć kotlety schabowe zamiast smalcu?

Alternatywą dla smalcu może być masło klarowane. Klarowanie masła polega na gotowaniu go na małym ogniu oraz stopniowym usuwaniu, pojawiającego się na jego powierzchni szumu i osadu. Również ma wysoką temperaturę dymienia. Klarowane masło, w przeciwieństwie do zwykłego, nie przypala się. Kotlety wychodzą ładnie przyrumienione i zyskują maślany posmak.

Na czym smażyć kotlety schabowe, jeśli jednak nie jesteś fanem smalcu, a pod ręką nie masz masła klarowanego? Kotlety możesz usmażyć również na oleju. Pamiętaj jednak, że musi to być olej tłoczony na ciepło. Oleje virgin (w tym oliwę) lepiej wykorzystać do sałatek i potraw na zimno.

Nie smaż nigdy kotletów schabowych na maśle lub margarynie!

Jak często robisz kotlety schabowe?

Smażyć je na oleju, maśle klarowanym czy smalcu? Daj znać w komentarzu!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×