Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki? Wielkie rozczarowanie dla miłośników masła

Naleśniki to pyszna potrawa, którą każdy z nas umie przygotować. Niestety nieraz zdarzyło nam się, że podczas smażenia, naleśnik przywarł do patelni. W konsekwencji potrawa się przypaliła i nie wyglądała już apetycznie. Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki? Oto kilka cennych rad.

Obrazek
Paulina

Na jakim tłuszczu smażyć naleśniki?

Kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy przygotowywać nasze danie. Od niego zależy jak będą smakować nasze naleśniki. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Możecie sięgnąć również po olej ryżowy czy olej kokosowy. Opcji jest naprawdę wiele, jesteśmy pewni, że wszystkie sprawdzą się naprawdę dobrze.

Obrazek

Równomiernie rozprowadź tłuszcz

Może się tak zdarzyć, że olej nie będzie równomiernie rozprowadzony. W konsekwencji naleśniki przypalają się i przyklejają do powierzchni patelni. Ażeby tego uniknąć, wystarczy, że rozsmarujesz olej na patelni za pomocą ręcznika kuchennego lub sylikonowego pędzelka.

Przed wlaniem masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Jeśli chcesz mieć pewność, wystarczy, że wlejesz odrobinę ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę. Naleśniki smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oczywiście należy cały czas pilnować patelnię, aby ich nie przypalić.

Chcesz wyczyścić patelnię z żeliwa, ale nie chcesz zaszkodzić magii smaku. Wystarczy wykorzystać sól koszerną i oliwę z oliwek. Nie wierzysz? Sprawdź ten 30 sekundowy film: <a href="https://vimeo.com/78131902" title="Czyszczenie patelni żeliwnej" target="_blank" rel="noopener">Jak czyścić stalową patelnię.</a>

Smażenie bez tłuszczu

Jeśli nie chcemy smażyć naleśników na oleju – nie musimy tego robić. W takiej sytuacji najważniejsze jest, aby dodać trochę oleju do ciasta naleśnikowego. Dodatkową zaletą tej metody przygotowania naleśników jest to, że nie trzeba pamiętać o rozsmarowaniu tłuszczu na patelni. Naleśniki również wychodzą wspaniałe.

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności

Oto jeden z naszych sprawdzonych przepisów.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania naleśników:

W misce połącz ze sobą mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Dokładnie zmiksuj. Po czym odstaw na 30 minut. Powstałą mieszankę umieść na patelni. Smaż przez chwilę z każdej strony według wyżej podanych wskazówek. Smacznego!

Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na pyszne naleśniki z jabłkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki