Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone? Wygrywa najtańsza opcja
Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija on serca wielu ludzi. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, łopatkę, szynkę czy drób. Mięso jest równie ważne, jak tłuszcz, na którym będziemy smażyć kotlety mielone. Który wybrać, by kotlety wyszły najlepsze? Oto nasi faworyci!
21.07.2022 17:40
Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone?
Sekret soczystości kotletów mielonych to nie tylko mięso, ważny też jest tłuszcz. Najlepsze, najbardziej tradycyjne kotlety wyjdą po wysmażeniu ich na zwykłym smalcu.Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, perfekcyjne okaże się klarowane masła, chociaż jest to drogi produkt. Najlepszą opcją i pośrednią wydaje się, że olej rzepakowy. Będzie delikatny w smaku i odpowiedni do smażenia kotletów. Natomiast wszystkie trzy produkty dobrze się sprawdzą.
Ile tłuszczu do smażenia kotletów mielonych?
Co za dużo to nie zdrowo, to powiedzenie się tu bardzo dobrze sprawdzi. Natomiast kotlety w tłuszczu też nie lubią pływać, a sucha patelnia sprawi, że kotlety będą niesmaczne. Dlatego najlepiej wlać olej tak by pokrył całą patelnie. Wiesz jaki tłuszcz wybrać i jaka ilość będzie odpowiednia do smażenia kotletów, wiec czas na zastosowanie wskazówek w praktyce i przygotowanie naszego ulubionego przepisu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa bułka
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka (do namoczenia bułki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 szczypta suszonej pietruszki
- Bułka tarta do obtoczenia
- Olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w mleku i odstaw na 15 minut, tak by zmiękła. Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania. Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki lub ręką do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając.
Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. Czas smażenia to około 3-4 minuty z każdej strony. Tak przygotowane kotlety możesz podawać z ulubionymi składnikami. Proponujemy młode ziemniaczki z koperkiem oraz dodatkiem masła i kremową mizerię ze świeżym ogórkiem
Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.