Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone? Wygrywa najtańsza opcja

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija on serca wielu ludzi. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, łopatkę, szynkę czy drób. Mięso jest równie ważne, jak tłuszcz, na którym będziemy smażyć kotlety mielone. Który wybrać, by kotlety wyszły najlepsze? Oto nasi faworyci!

Obrazek
Paulina

Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone?

Sekret soczystości kotletów mielonych to nie tylko mięso, ważny też jest tłuszcz. Najlepsze, najbardziej tradycyjne kotlety wyjdą po wysmażeniu ich na zwykłym smalcu.Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, perfekcyjne okaże się klarowane masła, chociaż jest to drogi produkt. Najlepszą opcją i pośrednią wydaje się, że olej rzepakowy. Będzie delikatny w smaku i odpowiedni do smażenia kotletów. Natomiast wszystkie trzy produkty dobrze się sprawdzą.

Obrazek

Ile tłuszczu do smażenia kotletów mielonych?

Co za dużo to nie zdrowo, to powiedzenie się tu bardzo dobrze sprawdzi. Natomiast kotlety w tłuszczu też nie lubią pływać, a sucha patelnia sprawi, że kotlety będą niesmaczne. Dlatego najlepiej wlać olej tak by pokrył całą patelnie. Wiesz jaki tłuszcz wybrać i jaka ilość będzie odpowiednia do smażenia kotletów, wiec czas na zastosowanie wskazówek w praktyce i przygotowanie naszego ulubionego przepisu.

Obrazek

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku i odstaw na 15 minut, tak by zmiękła. Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania. Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki lub ręką do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając.

Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. Czas smażenia to około 3-4 minuty z każdej strony. Tak przygotowane kotlety możesz podawać z ulubionymi składnikami. Proponujemy młode ziemniaczki z koperkiem oraz dodatkiem masła i kremową mizerię ze świeżym ogórkiem

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie