PoradyZawsze wyciągaj kotlety schabowe z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Tylko tak wyjdą idealne

Zawsze wyciągaj kotlety schabowe z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Tylko tak wyjdą idealne

Kotlety schabowe stanowią danie, które chętnie przygotowujemy na swój niedzielny obiad. Staramy się, by wyszły, jak najlepsze. Dlatego wybieramy najlepsze mięso i przyprawy. Czy wiesz, jak smażyć schabowe? Ta kwestia jest niezwykle istotna, jeśli chcesz uzyskać najlepsze kotlety.

Jak smażyć schabowe - Pyszności; Foto Canva.com
Jak smażyć schabowe - Pyszności; Foto Canva.com

07.12.2022 14:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, jak smażyć schabowe? Pamiętaj o kilku istotnych kwestiach

Zanim przystąpimy do smażenia naszych kotletów, dobrze jest odpowiednio przygotować schab, by wyszły one jak najlepsze. Dlatego też zaleca się wyjąć mięso z lodówki przynajmniej 30 minut przed smażeniem. Dlaczego? Zwiększy to szansę na to, że nasze schabowe będą chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku. Temperatura pokojowa odgrywa tu istotną rolę, bo wcześniejsze ocieplenie mięsa sprawi, że schabowe usmażą się dużo lepiej. To zasługa zmniejszenia różnicy temperatury pomiędzy mięsem a rozgrzaną patelnią.

Panierowanie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Panierowanie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jeśli chodzi o samo przygotowanie mięsa, to należy pamiętać, by mięso odpowiednio rozbić. Tu pomocna będzie folia spożywcza lub woreczek foliowy. Dzięki nim rozbijane mięso się nie rozerwie. Jeśli panierujemy schabowe, to jajka dobrze jest wymieszać z odrobiną gęstej śmietany - dzięki temu panierka nie odpadnie podczas smażenia. Tak przygotowane kotlety możemy wrzucać na patelnię, ale czy na pewno wiesz, jak smażyć schabowe?

Jaki tłuszcz do schabowych?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak smażyć schabowe, to musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim, ważne jest, by zastosować tu odpowiednio tłuszcz - najczęściej smażymy na oleju lub smalcu. Kotlety powinniśmy smażyć w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, przez około 2 minuty na każdej ze stron. Dzięki temu mięso wyjdzie smaczne, a panierka chrupiąca.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Należy jednak pamiętać, że długość smażenia jest uzależniona od rodzaju zastosowanego tłuszczu. W przypadku tłuszczów nierafinowanych czas smażenia będzie dużo dłuższy, bo ich temperatura dymienia jest stosunkowo niska. Zupełnie inaczej wygląda smażenie schabowych na tłuszczach rafinowanych. W tym przypadku temperatura dymienia wynosi nawet 250 stopni Celsjusza. Podczas smażenia kotletów, nie należy przykrywać patelni przykrywką. Para wodna unosząca się z kotletów zwilży panierkę, która zacznie odpadać.

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na smaczne roladki z kurczaka po bolońsku: