Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć wątróbkę drobiową? Musi spełniać 1 kluczowy warunek

Smażona wątróbka drobiowa to wspaniały pomysł na obiad. Rewelacyjnie współgra z cebulką i dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jednak czy wiesz na jakim tłuszczu najlepiej ją smażyć? Jeśli nie to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekNa jakim tłuszczu najlepiej smażyć wątróbkę drobiową - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smażenie wątróbki drobiowej

Obrazek
Olej - Pyszności; Foto: Canva.com

Wątróbkę drobiową najlepiej smażyć na tłuszczu, który odznacza się wysokim punktem dymienia. W takim razie odpadają takie produkty jak masło, czy oliwa. Najczęściej stosujemy olej rzepakowy. Równie dobrze sprawdzi się tutaj również masło klarowane. Dzięki temu nasza potrawa będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna.

Do smażenia nie powinniśmy używać tłuszczu charakteryzującego się niską temperaturą dymienia. W przeciwnym razie nasza wątróbka straci na smaku. Poza tym, podczas smażenia szybko zaczną się wyzwalać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje rakotwórcze. 

O czym jeszcze warto pamiętać podczas smażenia wątróbki?

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętajmy również o tym, aby smażyć wątróbkę na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Przed obróbką termiczną, warto ją osuszyć z nadmiaru wody. Najlepiej sprawdzi się tutaj ręcznik papierowy.

Poza tym, podczas smażenia nie należy często przewracać wątróbki. Wystarczy, że zrobimy to po kilku minutach. Najlepiej, gdy obróbka termiczna wątróbki zachodzi pod przykryciem. W ten sposób nie tylko dobrze usmażymy potrawę, ale również nasza kuchnia nie zostanie opryskana tłuszczem.

Pamiętajmy, aby nie nakłuwać wątróbki widelcem. W przeciwnym razie wyciekną z niej cenne soki. W konsekwencji nasza potrawa będzie sucha i niesmaczna. Oprócz tego, jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnej wątróbce, warto solić ją dopiero po usmażeniu.

Czy należy marynować wątróbkę?

Przed obróbką termiczną wątróbki, polecamy ją marynować. Dzięki temu będzie odznaczała się wyjątkowo delikatnym smakiem oraz idealną konsystencją. Najlepiej sprawdzi się do tego zimne mleko. W takiej sytuacji wątróbkę zalewamy mlekiem. Następnie odstawiamy na całą noc do lodówki.

Drobiowa wątróbka świetnie współgra z cebulką, jabłkami, czy śliwkami. Stanowi idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować idealne na lato ciasto zebra z rabarbarem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat