Na jakim tłuszczu smażyć schabowe? Oprócz smalcu sprawdzi się nietypowy rodzaj

Kotlety schabowe to nasza polska kulinarna świętość, a kucharze i gospodynie prześcigają się w poradach dotyczących jego smażenia. Sposób rozbijania, namaczania, smażenia i inne wskazówki dotyczące tej potrawy to potwierdzenie faktu, że nawet w teorii proste dania, wymagają sporo wiedzy. Dziś zajmiemy się odpowiedzią na pytanie: na jakim tłuszczu smażyć schabowe?

ObrazekNa jakim tłuszczu smażyć schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zanurzymy się w odmęty forów kulinarnych, możemy znaleźć się w samym środku zażartej bitwy. Te tematy często są jabłkiem niezgody nie tylko wśród nieznajomych w Internecie, ale nawet podczas rodzinnych obiadów.

Obrazek
Na jakim tłuszczu smażyć schabowe - Pyszności; foto: Canva

Na przykład zadając pytanie, na jakim tłuszczu smażyć schabowe, spotkamy się najczęściej z prędką reakcją w postaci odpowiedzi: tylko na smalcu. Tylko i wyłącznie. Czy to jacyś wyznawcy tego tłuszczu? Lobbyści producenta? Obrońcy tradycji smażenia schabowych?

Jeśli już odpowiadać na to pytanie: raczej ci ostatni. Schabowy jest bowiem kojarzony ze smalcem, i to na tym tłuszczu odbywa się smażenie zgodne z tradycją. Mówi się, że smalec wyciągnie ze schabu smak i aromat najlepiej spośród wszystkich swoich tłustych konkurentów. Tradycja mówi jedno - a co z nowymi odkryciami nauki?

Czy smażenie na smalcu jest zdrowe?

Przez pewien czas smalec stracił nieco w oczach zainteresowanego tematem zdrowego żywienia społeczeństwa. Mówiło się, że jest kaloryczny i niezdrowy, zwłaszcza po obróbce termicznej. Nowe badania naukowe udowadniają jednak, że to oleje roślinne po ich podgrzaniu, zaczynają wydzielać rakotwórcze substancje chemiczne.

Olej słonecznikowy, z pestek winogron, czy nierafinowany olej kokosowy to najgorszy i najbardziej szkodliwy wybór, jakiego możemy dokonać podczas smażenia schabowych.

Obrazek
Na jakim tłuszczu smażyć schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jak się okazuje, smalec - przy wszystkich swoich kalorycznych wadach - nie tylko nie podwyższa poziomu cholesterolu, ale wręcz go obniża. Dzieje się tak ze względu na obecność kwasu stearynowego. A to ci nowość, prawda?

Co jeśli nie smalec?

Wybór jest tylko jeden i wcale nie taki oczywisty. Ten tłuszcz ma naprawdę wysoką temperaturę dymienia, bo aż 230 stopni (przy 190 stopniach smalcu i 205 stopniach oleju rzepakowego), reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego, a nawet... poprawia pamięć. Chodzi oczywiście o masło klarowane. Ponadto podobnie do smalcu, nie służy tylko do bezwonnego smażenia: dodaje również maślanego posmaku i pięknie przyrumienienia kotlety.

A może dzisiaj schabowe nie wchodzą w grę i szukacie innych pomysłów? Znajdziecie je na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇