PoradyW czym zamarynować kotlety schabowe? Sposób, dzięki któremu unikniesz zatrucia

W czym zamarynować kotlety schabowe? Sposób, dzięki któremu unikniesz zatrucia

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock
19.04.2023 23:23, aktualizacja: 20.04.2023 00:47

Dzisiaj serwujemy ci artykuł, za który Magda Gessler mogłaby nas naprawdę znielubić. Czemu? To wyjaśnimy poniżej, ale wiedz, że po jego przeczytaniu będziesz już znał najlepszy sposób na marynowane kotlety schabowe. Coś czujemy, że ktoś tu się z nami nie zgodzi!

Czemu to właśnie Magda Gessler może nie zgodzić się z treścią tego artykułu? Cóż, sławna restauratorka od lat powtarza, że najlepszy patent na kruche kotlety schabowe polega na zamarynowaniu ich w mleku i cebuli.

Co najciekawsze w tym wszystkim, nie możemy odmówić Magdzie Gessler tego, że jest to sposób dobry i sprawdzony. Przy tych wszystkich plusach istnieje jednak jeden stanowczy minus. Kotlety schabowe zalane mlekiem psują się znacznie szybciej, bo procesy gnilne mięsa nabierają zawrotnego tempa. To z kolei może się skończyć naprawdę nieprzyjemnymi konsekwencjami żołądkowymi.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Prawdopodobnie schabowe marynowane w mleku wyjdą smaczne i soczyste, ale musisz pamiętać, że istnieje też pewne zagrożenie. Można mu w łatwy sposób zażegnać, stosując inną marynatę. Cebula pozostaje — bo nadaje się do tego perfekcyjnie. Zamiast mleka warto jednak użyć... jogurtu i kefiru. Zastanawiasz się, jak to wygląda w praktyce? Prosimy bardzo, oto przepis!

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i kefirze

Składniki:

  • 500 g schabu właściwego
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab - Pyszności; foto: Adobe Stock
Schab - Pyszności; foto: Adobe Stock

Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Nakryj je folią spożywczą i rozbij. Posól je z obu stron solą i pieprzem, delikatnie "wklepując" przyprawy, a następnie przełóż kotlety do miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do mięsa, a całość zalej mieszanką jogurtu i kefiru.

Kotlety schabowe powinny się teraz marynować przynajmniej kilka godzin, najlepiej całą noc (oczywiście w lodówce). Po tym czasie wyjmij je z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz (jaki? Przeczytaj tutaj) i smaż schabowe z obu stron do momentu, w którym panierka stanie się apetycznie złocista. Na koniec odsącz je z tłuszczu i... smacznego!

A poniżej znajdziesz przepis na cudowną zupę-krem. Wypróbuj, bo naprawdę warto.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także