W czym zamarynować kotlety schabowe? Sposób, dzięki któremu unikniesz zatrucia

Dzisiaj serwujemy ci artykuł, za który Magda Gessler mogłaby nas naprawdę znielubić. Czemu? To wyjaśnimy poniżej, ale wiedz, że po jego przeczytaniu będziesz już znał najlepszy sposób na marynowane kotlety schabowe. Coś czujemy, że ktoś tu się z nami nie zgodzi!

ObrazekKotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Czemu to właśnie Magda Gessler może nie zgodzić się z treścią tego artykułu? Cóż, sławna restauratorka od lat powtarza, że najlepszy patent na kruche kotlety schabowe polega na zamarynowaniu ich w mleku i cebuli.

Co najciekawsze w tym wszystkim, nie możemy odmówić Magdzie Gessler tego, że jest to sposób dobry i sprawdzony. Przy tych wszystkich plusach istnieje jednak jeden stanowczy minus. Kotlety schabowe zalane mlekiem psują się znacznie szybciej, bo procesy gnilne mięsa nabierają zawrotnego tempa. To z kolei może się skończyć naprawdę nieprzyjemnymi konsekwencjami żołądkowymi.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Prawdopodobnie schabowe marynowane w mleku wyjdą smaczne i soczyste, ale musisz pamiętać, że istnieje też pewne zagrożenie. Można mu w łatwy sposób zażegnać, stosując inną marynatę. Cebula pozostaje — bo nadaje się do tego perfekcyjnie. Zamiast mleka warto jednak użyć... jogurtu i kefiru. Zastanawiasz się, jak to wygląda w praktyce? Prosimy bardzo, oto przepis!

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i kefirze

Składniki:

  • 500 g schabu właściwego
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
Schab - Pyszności; foto: Adobe Stock

Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Nakryj je folią spożywczą i rozbij. Posól je z obu stron solą i pieprzem, delikatnie "wklepując" przyprawy, a następnie przełóż kotlety do miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do mięsa, a całość zalej mieszanką jogurtu i kefiru.

Kotlety schabowe powinny się teraz marynować przynajmniej kilka godzin, najlepiej całą noc (oczywiście w lodówce). Po tym czasie wyjmij je z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz (jaki? Przeczytaj tutaj) i smaż schabowe z obu stron do momentu, w którym panierka stanie się apetycznie złocista. Na koniec odsącz je z tłuszczu i... smacznego!

A poniżej znajdziesz przepis na cudowną zupę-krem. Wypróbuj, bo naprawdę warto.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej