WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

W czym zamarynować kotlety schabowe? Sposób, dzięki któremu unikniesz zatrucia

Dzisiaj serwujemy ci artykuł, za który Magda Gessler mogłaby nas naprawdę znielubić. Czemu? To wyjaśnimy poniżej, ale wiedz, że po jego przeczytaniu będziesz już znał najlepszy sposób na marynowane kotlety schabowe. Coś czujemy, że ktoś tu się z nami nie zgodzi!

ObrazekKotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Czemu to właśnie Magda Gessler może nie zgodzić się z treścią tego artykułu? Cóż, sławna restauratorka od lat powtarza, że najlepszy patent na kruche kotlety schabowe polega na zamarynowaniu ich w mleku i cebuli.

Co najciekawsze w tym wszystkim, nie możemy odmówić Magdzie Gessler tego, że jest to sposób dobry i sprawdzony. Przy tych wszystkich plusach istnieje jednak jeden stanowczy minus. Kotlety schabowe zalane mlekiem psują się znacznie szybciej, bo procesy gnilne mięsa nabierają zawrotnego tempa. To z kolei może się skończyć naprawdę nieprzyjemnymi konsekwencjami żołądkowymi.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Prawdopodobnie schabowe marynowane w mleku wyjdą smaczne i soczyste, ale musisz pamiętać, że istnieje też pewne zagrożenie. Można mu w łatwy sposób zażegnać, stosując inną marynatę. Cebula pozostaje — bo nadaje się do tego perfekcyjnie. Zamiast mleka warto jednak użyć... jogurtu i kefiru. Zastanawiasz się, jak to wygląda w praktyce? Prosimy bardzo, oto przepis!

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i kefirze

Składniki:

  • 500 g schabu właściwego
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
Schab - Pyszności; foto: Adobe Stock

Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Nakryj je folią spożywczą i rozbij. Posól je z obu stron solą i pieprzem, delikatnie "wklepując" przyprawy, a następnie przełóż kotlety do miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do mięsa, a całość zalej mieszanką jogurtu i kefiru.

Kotlety schabowe powinny się teraz marynować przynajmniej kilka godzin, najlepiej całą noc (oczywiście w lodówce). Po tym czasie wyjmij je z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz (jaki? Przeczytaj tutaj) i smaż schabowe z obu stron do momentu, w którym panierka stanie się apetycznie złocista. Na koniec odsącz je z tłuszczu i... smacznego!

A poniżej znajdziesz przepis na cudowną zupę-krem. Wypróbuj, bo naprawdę warto.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇