Jak smażyć schabowe, żeby panierka nie odpadała? Poradnik od A do Z 

Kotlet schabowy bez dobrze przygotowanej panierki to nie jest schabowy. Jak smażyć schabowe, by panierka była idealnie chrupiąca i nie odpadła? Oto nasz sposób.

Obrazek
Paulina

Nie każdy z nas jest mistrzem w kuchni i nie musi nim być. Mamy różne mocne strony, ale idealnej panierki do schabowego możemy się łatwo nauczyć. Wystarczy kilka drobnych zmiana i zapobiegniemy jej opadnięciu

Podstawowe składniki

Podstawy to oczywiście bułka tarta i jajko. Utłuczony schab odpowiednio cienko i równo należy przyprawić. Do jednego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Następny krok to zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Wystarczy jedna warstwa panierki.

Osusz mięso

Nie zabieraj się za panierowanie wilgotnego mięsa. Warto osuszyć je ręcznikiem papierowym. Zminimalizujemy ryzyko odklejenia się panierki. Nie ma to, co prawda to wpływu na smak ani nie szkodzi zdrowiu, ale o wiele gorzej wygląda na talerzu.

Jak smażyć schabowe

Jak smażyć schabowe? - olej to podstawa

Kluczowa sprawa, czyli rozgrzanie oleju. Jeśli wrzucimy mięso na mocno rozgrzany tłuszcz, zminimalizujemy ryzyko opadnięcia panierki. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika.

Panieruj przed smażeniem

Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jedne z błędów. Schabowe należy obtoczyć w bułce, mące i jajku bezpośrednio przed usmażeniem i od razu smażymy.

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Dodatek soli i oleju

Jeśli chcemy, żeby nasz panierka trzymała się mięsa, dodajmy do niej sól i olej. Roztrzepując jajko, dodaj te składniki. Panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i nie będzie się odklejać.

Stosując te triki, przygotujemy pyszne, soczyste kotlety, których panierka na pewno nam nieopadanie. Macie jeszcze jakieś swoje sprawdzone sposoby? Co więcej, by cieszyć się smakiem schabowych, dodaj do nich gotowane ziemniaki oraz najlepszą surówkę z białej kapusty. Sprawdzi się tez mizeria czy ogórki kiszone.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans