Kotlety po zbójnicku zdetronizują zwykłe schabowe. Cały smak kryje się w niezwykłych dodatkach

Chcemy trochę urozmaicić nasz niedzielny obiad. Mamy na to sposób, czyli kotlety po zbójnicku. Chrupiące kotlety z pieczarkami, boczkiem i żółtym serem oraz innymi pysznymi dodatkami. Jak zrobić takie kotlety? Jakie mięso wybrać? Odpowiadamy na wszystkie pytania i podajemy dokładny przepis.

Obrazek
Paulina

Jeśli chodzi o wybór mięsa do zrobienia kotletów po zbójnicku to wybór mamy naprawdę dowolny. Wszytko, zależy od naszych preferencji. My dziś przedstawimy przepis z delikatnym kurczakiem, który w połączeniu z intensywnymi dodatkami będzie smakować wybornie. Podanie kotletów z ziemniaczkami i pyszną surówką to zestaw, który na pewno z chęcią pochłoną wszyscy domownicy. Oto dokładny przepis i lista potrzebnych składników.

Kotlety po zbójnicku

Obrazek

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 5 plastrów boczku
  • 1 średnia papryka
  • 150 g sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania kotletów po zbójnicku:

Mięso dokładnie umyj i przygotuj do krojenia. Pokrój je na kilka cienkich plastrów, a następnie rozbij przy pomocy młotka kuchennego. Oprósz dokładnie pieprzem. Przejdź do przygotowania panierki. Roztrzep dokładnie jajka i dodaj do nich szczyptę soli. Panieruj kotlety w jajku, bułkę tartej i smaż przez kilka minut z dwóch stron na złoty kolor.

Przechodzimy do mycia i krojenia warzyw. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Paprykę w cienkie paski oraz cebulę w piórka. Boczek wkładamy i przez chwile podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumienił. Dodajemy pokrojone warzywa i wszystko lekko dusimy. Doprawiamy solą i pierzem do smaku.

Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem. Tak przygotowane warzyw z boczkiem umieszczamy na usmażonych kotletach. Całość posypujemy startym serem. Umieszczamy blaszkę w piekarniku, w 200 stopniach na około 10 minut. Tak, by wszystkie składniki się zapiekły. Podajemy wszystko zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami. Ziemniaki i pyszna surówka ze świeżych warzyw idealnie się sprawdzą.

Jeśli zostało Ci trochę piersi z kurczaka, możesz przygotować z niej pyszne dania. Oto 8 przepisów krok po kroku, które znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson