Jesz jajka na miękko? Musisz mieć świadomość, jak działają na organizm

Jajka na miękko to zdrowsza alternatywa dla tych ugotowanych na twardo. Są łatwiej strawne, a zawarte w nich składniki odżywcze nasz organizm przyswaja lepiej. Zobacz, jak przygotować idealne jajko na miękko i uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą.

Czy jajka na miękko są zdrowe?
Czy jajka na miękko są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.04.2024 | aktual.: 30.04.2024 11:19

Kluczowym aspektem jest wybór świeżych jajek. Starajmy się zawsze wybierać te o najwyższej jakości. Podczas zakupów w sklepie, warto zwrócić uwagę na oznaczenia "0" lub "1" na opakowaniu. Oznaczenie "0" wskazuje, że jajko pochodzi z hodowli ekologicznej, natomiast "1" oznacza, że pochodzi od kur z wolnego wybiegu. Jajka dobrej jakości są zazwyczaj małe lub średniej wielkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jajka na miękko są zdrowe?

Jajka są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Zawierają również witaminę D, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i selen. Niektóre z tych składników odżywczych są lepiej przyswajalne, gdy spożywamy jajka na miękko. Badania wykazały, że gotowanie jajek dłużej niż 7 minut pozbawia je około 50 proc. właściwości odżywczych.

Jajka na miękko są również łatwiejsze do strawienia. Te ugotowane na twardo mogą powodować bóle brzucha, odbijanie czy wzdęcia głównie ze względu na to, że są trudniejsze do strawienia. Ponadto jajka na miękko zazwyczaj mają mniej kalorii niż te ugotowane na twardo, co może być korzystne dla osób dbających o swoją dietę. Co więcej, w jajku na miękko lecytyna, która zapobiega przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu, nie zostaje uszkodzona.

Warto dodać, że luteina - związek wspierający wzrok i obecny w jajkach - jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Stąd też największe jej pokłady znajdują się w surowych jajach (w jajkach na miękko te ilości są mniejsze). Dodatkowo badania wskazują, że regularne spożywanie jajek na miękko nie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia u zdrowych osób.

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu nie będą pękały po wrzuceniu do wrzątku. Następnie weź garnek średniej wielkości i wlej do niego tyle wody, aby pokryła jajka. Dodaj szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny - to pomoże zapobiec pękaniu skorupki. Wodę zagotuj na dużym ogniu.

Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajka do garnka, upewniając się, że nie uderzą o siebie. W zależności od wielkości jajek gotuj je od 3,5 minuty (dla jajek oznaczonych jako S) do 5,5 minuty (dla jajek oznaczonych jako L). Po tym czasie wyjmij jajka z wody za pomocą łyżki cedzakowej i umieść je w zimnej wodzie na kilka sekund, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy jajka ostygną, delikatnie obierz skorupkę - białko powinno być lekko ścięte, a żółtko płynne.

Jajka na miękko - czy warto włączyć je do diety?
Jajka na miękko - czy warto włączyć je do diety?© Pixabay

Jajka na miękko a salmonella

Salmonella jest niszczona w temperaturze gotowania powyżej 65 stopni Celsjusza. Gotując jajka w wodzie o takiej temperaturze, potrzeba około 4 minut, aby zniszczyć bakterie. Natomiast we wrzącej wodzie salmonella ginie już po kilku sekundach. Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie rozpoznać, które jajka są skażone salmonellą. Dlatego warto pamiętać o wyparzaniu skorupki jajek przed ich użyciem, na przykład do przygotowania majonezu czy kremów.

Wybrane dla Ciebie