Orzeźwia i doskonale smakuje. Na majówkę nie ma nic lepszego

Jest pyszny, orzeźwiający i co ważne - łatwy do przygotowania, do tego idealnie komponuje się z przekąskami, sałatkami czy pizzą. Spritzer lub szprycer, jak określa go wielu, to nic innego, jak połączenie wina i wody. Legendy głoszą, że już starożytni Grecy doceniali zalety takiego trunku.

SpritzSpritz
Źródło zdjęć: © Getty Images | copyright 2023 Rafael Elias

Orzeźwiające szprycery to doskonały pomysł na upalne dni. Nie tylko gaszą pragnienie, ale są też doskonałym rozwiązaniem podczas imprez w plenerze.

- Spritzer lub szprycer, jak określa go wiele osób, to nic innego jak połączenie wina z wodą – tłumaczy Tomasz Potrzebowki, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

- Legendy głoszą, że już starożytni Grecy doceniali zalety tego połączenia. Obecnie spritzer zdecydowanie częściej kojarzony jest jako napój alkoholowy stworzony na bazie wina białego i wody gazowanej. Prekursorami tej wersji koktajlu, według jednej z teorii, są z kolei Węgrzy, dla których spritzer okazał się cudownym remedium na dolegliwości związane z bólem brzucha - mówi ekspert.

Jest to jednak tylko jedna ze znanych wersji. - Inna odnosi się do popularnego Venetian Spritz, który jest częścią kultury weneckiej od ponad dwóch stuleci. Jego korzenie sięgają XIX wieku, kiedy to imperium Habsburgów okupowało Wenecję. Teoria głosi, iż żołnierze stacjonujący w regionie uznali, że lokalne, włoskie wino jest zbyt mocne jak na ich gust i zaczęli rozcieńczać je wodą. Doprowadziło to do powstania spritza, który pierwotnie był wytwarzany właśnie z białego wina i wody sodowej. Z biegiem czasu przepis ewoluował – mówi Tomasz Potrzebowski.

Spritz
Spritz © Getty Images | Arvydas Lakacauskas

W 1919 roku, na targach w Padwie, zaprezentowano niezwykle popularny obecnie likier o smaku gorzkich pomarańczy, a chwilę po tym wydarzeniu, powstał pomysł dodania go do tradycyjnego spritza. Następnie wino spokojne ustąpiło miejsca prosecco i tak oto powstał koktajl, który znamy dzisiaj.

- Venetian Spritz to nie tylko napój, ale kulturowy symbol Wenecji. Jego pochodzenie i ewolucja na przestrzeni lat uczyniły z niego uwielbiany koktajl, którym cieszą się ludzie na całym świecie – uważa Tomasz Potrzebowski.

Spritzer, czyli połączenie wina i wody, to koktajl super prosty w przygotowaniu, więc i podatny na przeróżne modyfikacje. Dodawać do niego można wytrawny wermut, gin, owocowe likiery, a także zioła lub świeże owoce – cytrusy, maliny czy truskawki.

Najmodniejszy koktajl

W wersji podstawowej, obecny słynny pomarańczowy spitz, to połączenie włoskiego prosecco, likieru z gorzkich pomarańczy oraz odrobiny wody gazowanej. Napój serwujemy z lodem i ozdabiamy plastrem pomarańczy.

Co ciekawe, na sklepowych pólkach dostępne są także produkty, które pozwalają na "złożenie" bezalkoholowej wersji słynnego pomarańczowo koktajlu. Warto wziąć pod uwagę takie rozwiązanie, gdy mamy w swoim gronie osoby niepijące alkoholu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar