Na majówkę teściowa robi sałatkę z przepisu siostry Anastazji. Każdy bierze po trzy dokładki

Gospodynie ze starszego pokolenia mają olbrzymią słabość do przepisów siostry Anastazji. Odpowiadają ich gustom kulinarnym. I tak nawet sałatka ma być taka, żeby wszyscy się najedli. Do doprawienia sprawdzi się majonez. To klasyczna sałatka, ale trudno odmówić jej smaku. Składniki są różnorodne i świetnie skomponowane!

Taka sałatka jest niezwykle sycąca.Taka sałatka jest niezwykle sycąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Znudziła ci się sałatka jarzynowa, albo może kojarzy z chłodniejszymi dniami? U siostry Anastazji znajdziesz mnóstwo pomysłów na sałatki z majonezem. Ten szczególnie spodobał się mojej teściowej i często ją przygotowuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Dużo składników i smaku

Gdy spojrzysz na listę składników tej sałatki, jest ich sporo. Jednak przygotujesz ją naprawdę szybko. Aż trzy składniki są praktycznie gotowe, wystarczy wyjąć je ze słoika czy puszki. Niby nic wielkiego, ale kiedy trzeba zrobić większą ilość sałatki, ma to znaczenie.

Jej receptura jest tak dobrana, że nawet niewielką porcją można zaspokoić głód. Co w niej znajdziemy? Przede wszystkim szynkę i jajka. Słodyczy dodają jej ananasy, a kwaskowatości ogórki kiszone. Elementem sezonowym są pomidory. Gotowe produkty to kukurydza i seler konserwowy. I to jeszcze nie wszystko! Taką dużą ilość składników świetnie łączy majonez. Masz ochotę wypróbować sałatkę?

Sałatka z szynką siostry Anastazji — przepis

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 słoiczek selera konserwowego,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 250 g szynki,
  • 2 jabłka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • puszka ananasa,
  • pieprz i sól do smaku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 3 łyżki ulubionego majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź seler z zalewy i drobno pokrój. Podobnie przygotuj ananasa. Kukurydzę wystarczy odcedzić.
  2. Kiszone ogórki, cebulę, wędlinę i ugotowane jajka również drobno pokrój. Pomidory sparz i obierz ze skórki, potem pokrój w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj majonez oraz sól i pieprz, ponownie wymieszaj. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok