Najmodniejsza kanapka tego sezonu. Szefowie kuchni daliby się pokroić za przepis

Kanapki to uniwersalny i szybki sposób na posiłek. Od lat królują w menu śniadaniowym, lunchowym i na kolację. Czasami jednak zwykłe kanapki z szynką i serem stają się nudne i monotonne. Szukasz czegoś nowego i pysznego? Poznaj siekaną kanapkę - najmodniejszy trend kulinarny tego sezonu!

Najmodniejsza kanapka tego sezonu. Szefowie kuchni daliby się pokroić za przepisNajmodniejsza kanapka tego sezonu. Szefowie kuchni daliby się pokroić za przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
Marcin Michałowski

Szefowie kuchni i entuzjaści jedzenia szaleją na punkcie najnowszego hitu kulinarnej sceny - siekanej kanapki. To nie tylko pyszna przekąska, ale prawdziwe dzieło sztuki kulinarnego rzemiosła. Odkryj, dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tego trendu i jak samemu stworzyć taką kanapkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Czym jest siekana kanapka?

Słowo klucz w tej kanapce tkwi w nazwie. Składniki na pastę nie są miksowane blenderem ani rozdrabniane w maszynce do mielenia mięsa. Zamiast tego są siekaje nożem. Ta prosta technika pozwala zachować konsystencję składników i wydobyć z nich więcej smaku.

Siekana kanapka - nieograniczone możliwości!

Podstawą siekanej kanapki jest pieczywo, najczęściej chrupiąca ciabatta. Następnie układa się na nim pastę z siekanych składników. Tu zaczyna się zabawa! Możesz wykorzystać swoje ulubione produkty - szynkę parmeńską i mozzarellę, łososia i awokado, wędlinę i żółty ser... możliwości są nieograniczone!

Siekana grecka kanapka z kurczakiem - przepis na pyszny obiad

W sieci roi się od przepisów na siekane kanapki. Jednym z najpopularniejszych jest siekana grecka kanapka z kurczakiem. To idealny pomysł na szybki i pyszny obiad, który łączy w sobie smaki greckiej sałatki i kanapki z kurczakiem.

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 170 g gotowanego kurczaka,
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej papryki,
  • 4 pomidory koktajlowe, cienko pokrojone,
  • 4 plasterki ogórka,
  • 6 oliwek greckich bez pestek, przekrojonych na pół,
  • 3 cienkie plasterki czerwonej cebuli,
  • 1 szklanka grubo pokrojonych liści sałaty rzymskiej,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 szklanki rozkruszonego sera feta,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine.

Przygotowanie:

  1. Przekrój bułkę na 3/4 wysokości, a jeśli chcesz, usuń część miąższu.
  2. Ułóż na sobie kurczaka, paprykę, pomidory, ogórek, oliwki i cebulę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i oregano.
  3. Za pomocą tasaka lub dużego noża posiekaj wszystkie składniki na kawałki o grubości około 1/2 cala.
  4. Dodaj sałatę rzymską i ponownie posiekaj, aż wszystko będzie miało około 1/4-calowych kawałków.
  5. Posyp serem feta, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Lekko wymieszaj.
  6. Przełóż nadzienie do bułki i podawaj od razu.

Siekana kanapka - to coś więcej niż tylko kanapka!

Siekana kanapka to nie tylko pyszny i szybki posiłek. To również sposób na kreatywne wykorzystanie resztek jedzenia z lodówki. Zamiast wyrzucać wędlinę, sery czy warzywa, możesz je posiekać i stworzyć z nich wyjątkową pastę. Siekana kanapka to również idealna propozycja na imprezę. Goście z pewnością zachwycą się jej oryginalnym smakiem i prostotą wykonania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm