Najmodniejsza kanapka tego sezonu. Szefowie kuchni daliby się pokroić za przepis

Kanapki to uniwersalny i szybki sposób na posiłek. Od lat królują w menu śniadaniowym, lunchowym i na kolację. Czasami jednak zwykłe kanapki z szynką i serem stają się nudne i monotonne. Szukasz czegoś nowego i pysznego? Poznaj siekaną kanapkę - najmodniejszy trend kulinarny tego sezonu!

Najmodniejsza kanapka tego sezonu. Szefowie kuchni daliby się pokroić za przepisNajmodniejsza kanapka tego sezonu. Szefowie kuchni daliby się pokroić za przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
Marcin Michałowski

Szefowie kuchni i entuzjaści jedzenia szaleją na punkcie najnowszego hitu kulinarnej sceny - siekanej kanapki. To nie tylko pyszna przekąska, ale prawdziwe dzieło sztuki kulinarnego rzemiosła. Odkryj, dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tego trendu i jak samemu stworzyć taką kanapkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Czym jest siekana kanapka?

Słowo klucz w tej kanapce tkwi w nazwie. Składniki na pastę nie są miksowane blenderem ani rozdrabniane w maszynce do mielenia mięsa. Zamiast tego są siekaje nożem. Ta prosta technika pozwala zachować konsystencję składników i wydobyć z nich więcej smaku.

Siekana kanapka - nieograniczone możliwości!

Podstawą siekanej kanapki jest pieczywo, najczęściej chrupiąca ciabatta. Następnie układa się na nim pastę z siekanych składników. Tu zaczyna się zabawa! Możesz wykorzystać swoje ulubione produkty - szynkę parmeńską i mozzarellę, łososia i awokado, wędlinę i żółty ser... możliwości są nieograniczone!

Siekana grecka kanapka z kurczakiem - przepis na pyszny obiad

W sieci roi się od przepisów na siekane kanapki. Jednym z najpopularniejszych jest siekana grecka kanapka z kurczakiem. To idealny pomysł na szybki i pyszny obiad, który łączy w sobie smaki greckiej sałatki i kanapki z kurczakiem.

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 170 g gotowanego kurczaka,
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej papryki,
  • 4 pomidory koktajlowe, cienko pokrojone,
  • 4 plasterki ogórka,
  • 6 oliwek greckich bez pestek, przekrojonych na pół,
  • 3 cienkie plasterki czerwonej cebuli,
  • 1 szklanka grubo pokrojonych liści sałaty rzymskiej,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 szklanki rozkruszonego sera feta,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine.

Przygotowanie:

  1. Przekrój bułkę na 3/4 wysokości, a jeśli chcesz, usuń część miąższu.
  2. Ułóż na sobie kurczaka, paprykę, pomidory, ogórek, oliwki i cebulę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i oregano.
  3. Za pomocą tasaka lub dużego noża posiekaj wszystkie składniki na kawałki o grubości około 1/2 cala.
  4. Dodaj sałatę rzymską i ponownie posiekaj, aż wszystko będzie miało około 1/4-calowych kawałków.
  5. Posyp serem feta, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Lekko wymieszaj.
  6. Przełóż nadzienie do bułki i podawaj od razu.

Siekana kanapka - to coś więcej niż tylko kanapka!

Siekana kanapka to nie tylko pyszny i szybki posiłek. To również sposób na kreatywne wykorzystanie resztek jedzenia z lodówki. Zamiast wyrzucać wędlinę, sery czy warzywa, możesz je posiekać i stworzyć z nich wyjątkową pastę. Siekana kanapka to również idealna propozycja na imprezę. Goście z pewnością zachwycą się jej oryginalnym smakiem i prostotą wykonania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy