Siostra Anastazja zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wyraźnie podbijają smak

Siostra Anastazja to postać, która w świecie kulinariów zasługuje na miano prawdziwego autorytetu. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością i mają wielu zwolenników, szczególnie wśród tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni. Tym razem ta niezwykła zakonnica, która jest również doskonałą kucharką, zdecydowała się podzielić z nami swoim unikalnym przepisem na sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa siostry AnastazjiSałatka jarzynowa siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Paulina Hermann

Sałatka jarzynowa to danie, które zazwyczaj gości na naszych stołach podczas świąt wielkanocnych. Jednak nie tylko wtedy - ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia, że jest to potrawa bardzo sycąca, doskonale sprawdza się również w chłodniejszych porach roku. Siostra Anastazja do swojej wersji sałatki jarzynowej dodaje jeden tajemniczy składnik, który nadaje całemu daniu wyjątkowego smaku. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodają potrawie nieco pikantności i octowego posmaku, czyniąc ją jeszcze bardziej wyjątkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 4-5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • średni seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jaja,
  • czerwona cebula,
  • puszka zielonego groszku,
  • mały słoik pieczarek konserwowych,
  • mały słoik majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz, ugotuj i pokrój w kostkę warzywa korzeniowe. Ziemniaki pozbawione skórki ugotuj do miękkości i pokrój na kawałki, które będą miały podobny rozmiar do pozostałych składników. W międzyczasie, w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
  2. Ogórki kiszone obierz i razem z pieczarkami pokrój na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek i pokrój je na kostkę o boku około 1 cm.
  3. Wszystkie składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dodaj do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki wrzuć posiekaną cebulę.
  4. Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, a całość dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.

I voila! Twoja sałatka jarzynowa jest gotowa! Pamiętaj, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Najlepszy smak sałatka osiąga kilka godzin po przygotowaniu - wtedy wszystkie smaki mają czas, aby się ze sobą połączyć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej