Siostra Anastazja zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wyraźnie podbijają smak

Siostra Anastazja to postać, która w świecie kulinariów zasługuje na miano prawdziwego autorytetu. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością i mają wielu zwolenników, szczególnie wśród tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni. Tym razem ta niezwykła zakonnica, która jest również doskonałą kucharką, zdecydowała się podzielić z nami swoim unikalnym przepisem na sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa siostry AnastazjiSałatka jarzynowa siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Paulina Hermann

Sałatka jarzynowa to danie, które zazwyczaj gości na naszych stołach podczas świąt wielkanocnych. Jednak nie tylko wtedy - ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia, że jest to potrawa bardzo sycąca, doskonale sprawdza się również w chłodniejszych porach roku. Siostra Anastazja do swojej wersji sałatki jarzynowej dodaje jeden tajemniczy składnik, który nadaje całemu daniu wyjątkowego smaku. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodają potrawie nieco pikantności i octowego posmaku, czyniąc ją jeszcze bardziej wyjątkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 4-5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • średni seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jaja,
  • czerwona cebula,
  • puszka zielonego groszku,
  • mały słoik pieczarek konserwowych,
  • mały słoik majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz, ugotuj i pokrój w kostkę warzywa korzeniowe. Ziemniaki pozbawione skórki ugotuj do miękkości i pokrój na kawałki, które będą miały podobny rozmiar do pozostałych składników. W międzyczasie, w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
  2. Ogórki kiszone obierz i razem z pieczarkami pokrój na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek i pokrój je na kostkę o boku około 1 cm.
  3. Wszystkie składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dodaj do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki wrzuć posiekaną cebulę.
  4. Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, a całość dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.

I voila! Twoja sałatka jarzynowa jest gotowa! Pamiętaj, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Najlepszy smak sałatka osiąga kilka godzin po przygotowaniu - wtedy wszystkie smaki mają czas, aby się ze sobą połączyć.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier