Czy usmażone kotlety schabowe można mrozić? Trzymaj się jednej zasady, a będą fenomenalne

Schabowe to kultowe danie obiadowe, które często gości na naszym stole. Niekiedy zdarza się, że po pysznym posiłku, zostaje nam kilka niezjedzonych kotletów. W związku z tym postanawiamy zostawić je na następny dzień. Wielu z nas decyduje się je zamrozić. W ten sposób mamy na celu przedłużyć trwałość potrawy. Jednak czasami pada pytanie - czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu? Jeśli tak, to jak to prawidłowo zrobić? Dzisiaj rozwiewamy wątpliwości!

ObrazekCzy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Mrożenie żywności

Obrazek
Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com

Aby przedłużyć trwałość żywności, często ją mrozimy. W ten sposób również zachowujemy smak oraz wartości odżywcze produktów na dłużej. Do zamrażarki zazwyczaj wstawiamy owoce, warzywa, czy surowe mięso. Niekiedy decydujemy się również zamrozić całe dania, czy ciasta. Niektórzy z nas zastanawiają się nad tym, czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu. Można je mrozić, ale warto zwrócić uwagę na jedną kwestię.

Czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu?

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Okazuje się, że można zamrozić usmażone kotlety schabowe. Jednak warto wiedzieć, że proces ten wpłynie negatywnie na konsystencję panierki. W konsekwencji po rozmrożeniu będzie ona wyjątkowo miękka i nietrwała.

Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku i konsystencji schabowych - lepiej zamrozić je przed smażeniem. Jak to zrobić? Rozbij plastry mięsa tłuczkiem, a następnie włóż je do odpowiedniego pojemnika lub woreczka. Na końcu wstaw produkt do zamrażarki. Niektórzy przed zamrożeniem mięsa, nacierają go również przyprawami.

Jak smażyć kotlety schabowe?

Przed smażeniem kotletów zazwyczaj obtacza się je w mące, jajku oraz bułce tartej. Następnie należy wrzucić je na rozgrzany tłuszcz na patelni. Świetnie sprawdzi się tutaj masło klarowane, smalec czy olej rzepakowy. Kotlety najlepiej smażyć po 2 - 3  minuty z każdej strony. Gotowa potrawa powinna odznaczać się złotą, chrupiącą panierką.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać sakiewki schabowe z pieczarkowym farszem krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej