PoradyMówi się o nich "owoce aniołów". Jedz je przed snem, a kilogramy polecą jak szalone

Mówi się o nich "owoce aniołów". Jedz je przed snem, a kilogramy polecą jak szalone

Dlaczego warto włączyć papaję do swojej diety?
Dlaczego warto włączyć papaję do swojej diety?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wayne Wolfson

02.05.2024 07:30, aktual.: 02.05.2024 18:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Papaja to egzotyczny owoc, który coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Swoim słodkim smakiem i bogatym składem odżywczym zyskuje coraz więcej zwolenników. Co ciekawe, papaja może być pomocna w odchudzaniu.

Ostatnimi czasy mówi się o nich "owocami aniołów". Papaja, obdarzona słodkim smakiem i bogactwem witamin, to kolejny skarb natury, który zdobywa serca entuzjastów zdrowego stylu życia. Jednak, czy wiesz, że jedząc papaję przed snem, możesz zainicjować rewolucję w zrzucaniu zbędnych kilogramów? Przekonajmy się, co kryje się za etykietą "owoców aniołów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Papaja: dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety

Papaja jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami i zapobiega starzeniu się komórek. Zawiera również witaminę A, która jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i włosów. Papaja jest także dobrym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.

Papaja ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, w tym:

  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga trawienie,
  • poprawia wzrok,
  • chroni skórę,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża ciśnienie krwi.

Papaja jest niskokaloryczna - 120 g owocu to zaledwie 120 kcal. Zawiera również błonnik, który pomaga regulować pracę jelit i daje uczucie sytości. Dlatego to dobry wybór dla osób, które dbają o linię.

Jak jeść papaję?

Przed spożyciem papaję dokładnie płuczemy, obieramy skórkę, usuwamy nasiona, a następnie kroimy na kliny lub drobną kostkę. Owoce papai można spożywać na surowo, dodawać do sałatek, soków, czy też wykorzystywać jako składnik dań gotowanych.

Przykłady wykorzystania papai w kuchni:

  • Surowe kawałki papai skropione cytryną.
  • Kostki papai jako dodatek do sałatek owocowych.
  • Sok z papai z dodatkiem lodu jako orzeźwiający napój letni.
  • Składnik sorbetów, salsy czy dań pikantnych.

Ciemna strona papai

Papaja, choć nazywana "owocem aniołów", ma swoje wady. Biały płyn w owocu, znany jako SAP (lateks), może powodować podrażnienia skóry i reakcje alergiczne u niektórych osób. Dojrzałe owoce są bezpieczne dla kobiet w ciąży, ale należy unikać niedojrzałych, które zawierają większą ilość karpainy, potencjalnie szkodliwej w dużych ilościach.

Świeże papaje dostępne są w niektórych sklepach z owocami i warzywami, a także w większych sieciówkach. Cena papai może być zróżnicowana, wahając się od 10 do 40 zł za kilogram.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także