Lubisz marchewkę? Zobacz, co robi z twoim ciałem, gdy często ją jesz

Marchewka, choć często niedoceniana, jest warzywem o wielu zaletach zdrowotnych. Jest nie tylko źródłem beta-karotenu i innych przeciwutleniaczy, ale także zawiera sporo potasu, wapnia oraz magnezu. Wpływa korzystnie na wzrok i stan skóry. Jak każdy produkt, spożywany w nadmiarze może szkodzić, ale nie oznacza to, że powinniśmy z niego rezygnować. Niestety, wiele osób niepotrzebnie unika jedzenia marchewki.

Marchewka i jej właściwościMarchewka i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MN
Paulina Hermann

Marchewka jest często dodawana do zup czy sałatek, a można ją spożywać zarówno surową jak i po obróbce termicznej. Upieczona marchewka jest zdrowszą alternatywą dla frytek, a ciasto marchewkowe to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jak widać, marchewka nie jest ani nudna, ani niesmaczna - wszystko zależy od naszej kreatywności. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Czy wierzysz w mit o marchewce?

Niestety, wiele osób unika lub rezygnuje z jedzenia gotowanej marchewki z powodu jej indeksu glikemicznego. Istnieje przekonanie, że jest on wysoki, co jest kompletną bzdurą. Indeks glikemiczny gotowanej marchewki pokrojonej w kostkę wynosi 50, co plasuje ją w kategorii średniego indeksu glikemicznego. Jeśli jest gotowana w całości, jej IG spada do 33, co jest wartością niską.

Dodatkowo, spożywanie gotowanej marchewki w towarzystwie tłuszczu lub innych warzyw z błonnikiem obniża indeks glikemiczny posiłku. Oznacza to, że cukrzycy i osoby z insulinoopornością mogą bez obaw sięgać po to warzywo. Spożywanie gotowanej marchewki nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, więc nie musimy się obawiać, że po jej spożyciu odczujemy nagły atak głodu.

Marchewka
Marchewka © Pixabay

Marchewka - kto nie powinien jej jeść?

Marchewka jest zdrowa, ale nie dla każdego. W niektórych przypadkach konieczne jest ograniczenie spożycia tego warzywa lub całkowite z niego zrezygnowanie. Przy nadmiernym spożyciu marchewki, może dojść do przedawkowania witaminy A, szczególnie jeżeli spożywamy też dużo jajek i wątróbki. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży. Nadmiar witaminy A niesie ryzyko chorób układu krążenia oraz rozwoju schorzeń układu nerwowego. Jednym z przeciwwskazań jest też uczulenie na ten produkt.

Ostrożność powinniśmy zachować także podczas kupowania marchewki paczkowanej w folii. Często producent zapewnia, że była myta i nadaje się bezpośrednio do spożycia. Eksperci jednak ostrzegają, żeby mimo tego dokładnie ją wypłukać. Najlepiej po prostu kupować marchewki luzem. Warzywa zamknięte w folii nie mogą odprowadzać wilgoci, więc szybko gniją. Czasami jeszcze nie widać, że rozpoczął się ten proces. Zjedzenie takiej marchewki może doprowadzić do problemów żołądkowych.

Mimo że marchewka jest zdrowa, warto pamiętać, że może zaszkodzić nawet osobom, które teoretycznie mogą ją jeść. Ryzyko pojawia się, kiedy spożywamy nieumyte warzywo. Nawet jeżeli wygląda ładnie i świeżo, na jej powierzchni mogą znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia, bakterie czy resztki środków ochrony roślin.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy