PrzepisDietaLubisz marchewkę? Zobacz, co robi z twoim ciałem, gdy często ją jesz

Lubisz marchewkę? Zobacz, co robi z twoim ciałem, gdy często ją jesz

Marchewka i jej właściwości
Marchewka i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MN
27.11.2023 13:14, aktualizacja: 27.11.2023 16:42

Marchewka, choć często niedoceniana, jest warzywem o wielu zaletach zdrowotnych. Jest nie tylko źródłem beta-karotenu i innych przeciwutleniaczy, ale także zawiera sporo potasu, wapnia oraz magnezu. Wpływa korzystnie na wzrok i stan skóry. Jak każdy produkt, spożywany w nadmiarze może szkodzić, ale nie oznacza to, że powinniśmy z niego rezygnować. Niestety, wiele osób niepotrzebnie unika jedzenia marchewki.

Marchewka jest często dodawana do zup czy sałatek, a można ją spożywać zarówno surową jak i po obróbce termicznej. Upieczona marchewka jest zdrowszą alternatywą dla frytek, a ciasto marchewkowe to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jak widać, marchewka nie jest ani nudna, ani niesmaczna - wszystko zależy od naszej kreatywności. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy wierzysz w mit o marchewce?

Niestety, wiele osób unika lub rezygnuje z jedzenia gotowanej marchewki z powodu jej indeksu glikemicznego. Istnieje przekonanie, że jest on wysoki, co jest kompletną bzdurą. Indeks glikemiczny gotowanej marchewki pokrojonej w kostkę wynosi 50, co plasuje ją w kategorii średniego indeksu glikemicznego. Jeśli jest gotowana w całości, jej IG spada do 33, co jest wartością niską.

Dodatkowo, spożywanie gotowanej marchewki w towarzystwie tłuszczu lub innych warzyw z błonnikiem obniża indeks glikemiczny posiłku. Oznacza to, że cukrzycy i osoby z insulinoopornością mogą bez obaw sięgać po to warzywo. Spożywanie gotowanej marchewki nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, więc nie musimy się obawiać, że po jej spożyciu odczujemy nagły atak głodu.

Marchewka
Marchewka© Pixabay

Marchewka - kto nie powinien jej jeść?

Marchewka jest zdrowa, ale nie dla każdego. W niektórych przypadkach konieczne jest ograniczenie spożycia tego warzywa lub całkowite z niego zrezygnowanie. Przy nadmiernym spożyciu marchewki, może dojść do przedawkowania witaminy A, szczególnie jeżeli spożywamy też dużo jajek i wątróbki. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży. Nadmiar witaminy A niesie ryzyko chorób układu krążenia oraz rozwoju schorzeń układu nerwowego. Jednym z przeciwwskazań jest też uczulenie na ten produkt.

Ostrożność powinniśmy zachować także podczas kupowania marchewki paczkowanej w folii. Często producent zapewnia, że była myta i nadaje się bezpośrednio do spożycia. Eksperci jednak ostrzegają, żeby mimo tego dokładnie ją wypłukać. Najlepiej po prostu kupować marchewki luzem. Warzywa zamknięte w folii nie mogą odprowadzać wilgoci, więc szybko gniją. Czasami jeszcze nie widać, że rozpoczął się ten proces. Zjedzenie takiej marchewki może doprowadzić do problemów żołądkowych.

Mimo że marchewka jest zdrowa, warto pamiętać, że może zaszkodzić nawet osobom, które teoretycznie mogą ją jeść. Ryzyko pojawia się, kiedy spożywamy nieumyte warzywo. Nawet jeżeli wygląda ładnie i świeżo, na jej powierzchni mogą znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia, bakterie czy resztki środków ochrony roślin.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także