Robię najlepszą surówkę w całej rodzinie. Mam sztuczkę, dzięki której smakuje lepiej niż w restauracji
Surówka to nieodłączny element obiadu. I tak się składa, że mam prawdziwą perełkę kulinarną, która świetnie sprawdzi się w tej roli. Kiedy ją serwuję, każdy prosi o dokładkę.
26.11.2023 | aktual.: 26.11.2023 14:11
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie smacznego, ciekawego i oryginalnego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli w domu masz małe niejadki, które lubią marudzić przy stole. Nie martw się jednak na zapas, bo u nas zawsze znajdziesz ciekawy przepis, który wystarczy po prostu odtworzyć w swojej kuchni.
Nie inaczej będzie i tym razem. Dziś przychodzę z pomysłem na genialny dodatek do obiadu, który stanie się hitem w każdym domu. Skąd to wiem? Kiedy go serwuję, w mgnieniu oka znika ze stołu. Lepszej rekomendacji chyba nie potrzebujesz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa surówka w ciekawym wydaniu
Standardowo na talerzu z domowym obiadem znajduje się mięso, ziemniaki oraz surówka. I to właśnie na ostatnim elemencie chciałabym się dzisiaj skupić. Aby taki dodatek szybko się nie znudził, zachęcam cię do odkrywania nowych smaków. I dobrym przykładem jest tutaj dzisiejsza surówka.
Zrobisz ją na bazie marchewki i cukinii. I choć początkowo, ten pomysł może wydawać się nieco szalony, daj mi kilka minut, abym mogła wyjaśnić, jak wielki potencjał drzemie w tym duecie. Oczywiście poza genialnym smakiem i ciekawą formą podania, znajdziesz tu całą paletę cennych wartości odżywczych. W domowej surówce nie zabraknie błonnika, który ma ogromny wpływ na układ pokarmowy. Obecne są tu również witaminy — A, C, K, jak i minerały: magnez, wapń, żelazo, potas czy mangan. No i mała wisienka na koniec. Genialną surówkę przygotujesz w prosty i szybki sposób!
Przepis na surówkę na bazie marchewki i cukinii
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 duża cukinia,
- ⅓ szkl. jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz,
- ½ natki pietruszki,
- 2 garści nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia na grubych oczkach zarówno marchewek, jak i cukinii. Warzywa przełóż do osobnych miseczek.
- Do cukinii dodaj trochę soli, aby szybciej puściła soki. Kiedy już to zrobi, dokładnie odsącz ją z nadmiaru wody. Dopiero teraz możesz wrzucić warzywa do jednej miski.
- W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki. W tym celu połącz ze sobą jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy.
- Gotowy sos dodaj do warzyw. Do środka wrzuć również drobno posiekaną natkę pietruszki oraz nasiona słonecznika.
- Składniki wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianych łyżek. Smacznego!