Robię najlepszą surówkę w całej rodzinie. Mam sztuczkę, dzięki której smakuje lepiej niż w restauracji

Surówka to nieodłączny element obiadu. I tak się składa, że mam prawdziwą perełkę kulinarną, która świetnie sprawdzi się w tej roli. Kiedy ją serwuję, każdy prosi o dokładkę.

Surówka na bazie jabłka i marchewki to prawdziwy sztos!Surówka na bazie cukinii i marchewki to prawdziwy sztos!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | san_ta
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie smacznego, ciekawego i oryginalnego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli w domu masz małe niejadki, które lubią marudzić przy stole. Nie martw się jednak na zapas, bo u nas zawsze znajdziesz ciekawy przepis, który wystarczy po prostu odtworzyć w swojej kuchni. 

Nie inaczej będzie i tym razem. Dziś przychodzę z pomysłem na genialny dodatek do obiadu, który stanie się hitem w każdym domu. Skąd to wiem? Kiedy go serwuję, w mgnieniu oka znika ze stołu. Lepszej rekomendacji chyba nie potrzebujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Domowa surówka w ciekawym wydaniu

Standardowo na talerzu z domowym obiadem znajduje się mięso, ziemniaki oraz surówka. I to właśnie na ostatnim elemencie chciałabym się dzisiaj skupić. Aby taki dodatek szybko się nie znudził, zachęcam cię do odkrywania nowych smaków. I dobrym przykładem jest tutaj dzisiejsza surówka.

Zrobisz ją na bazie marchewkicukinii. I choć początkowo, ten pomysł może wydawać się nieco szalony, daj mi kilka minut, abym mogła wyjaśnić, jak wielki potencjał drzemie w tym duecie. Oczywiście poza genialnym smakiemciekawą formą podania, znajdziesz tu całą paletę cennych wartości odżywczych. W domowej surówce nie zabraknie błonnika, który ma ogromny wpływ na układ pokarmowy. Obecne są tu również witaminy — A, C, K, jak i minerały: magnez, wapń, żelazo, potas czy mangan. No i mała wisienka na koniec. Genialną surówkę przygotujesz w prosty i szybki sposób!

Cukinia i marchewka stworzą genialny duet
Cukinia i marchewka stworzą genialny duet © Adobe Stock | svetlana_cherruty

Przepis na surówkę na bazie marchewki i cukinii

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 duża cukinia,
  • ⅓ szkl. jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • ½ natki pietruszki,
  • 2 garści nasion słonecznika. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia na grubych oczkach zarówno marchewek, jak i cukinii. Warzywa przełóż do osobnych miseczek.
  2. Do cukinii dodaj trochę soli, aby szybciej puściła soki. Kiedy już to zrobi, dokładnie odsącz ją z nadmiaru wody. Dopiero teraz możesz wrzucić warzywa do jednej miski.
  3. W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki. W tym celu połącz ze sobą jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy.
  4. Gotowy sos dodaj do warzyw. Do środka wrzuć również drobno posiekaną natkę pietruszki oraz nasiona słonecznika.
  5. Składniki wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianych łyżek. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇