Zrób kotlety w ten sposób, a znikną z talerzy w mig. Będą rozpływać się w ustach

Lubisz kotlety i często serwujesz je w swojej kuchni? A może szukasz nowego przepisu, który wprowadzi ciekawe smaki do twojej kuchni? Jeśli tak, mam coś wyjątkowego, co na pewno skradnie twoje serce od pierwszego kęsa.

Ten kotlet skrywa przepyszną niespodziankęTen kotlet skrywa przepyszną niespodziankę
Źródło zdjęć: © Archiuwm Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kotlet to bardzo szerokie pojęcie pod względem kulinarnym. Istnieje cała masa genialnych przepisów, dzięki którym możesz przygotować smaczne kotlety w przeróżnej wersji. Wiele takich inspiracji znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami, dlatego gorąco zachęcam cię do szczegółowego przejrzenia zebranych tam receptur. 

Do grona genialnych przepisów na ciekawe kotlety chciałabym dodać dziś moje najnowsze kulinarne odkrycie. Jest tak dobre, że robię je teraz praktycznie co tydzień. I moi bliscy nadal nie mają go dość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Ten kotlet stanie się hitem w każdym domu

Na pewno zastanawiasz się właśnie, co też znowu wymyśliłam. Dlatego od razu śpieszę z odpowiedzią. Otóż tym razem mam dla ciebie fenomenalny patent na chrupiącegosoczystego kotletapysznym farszem.

Co też takiego znajdzie się w środku? Otóż będą to cudowne grzyby, które wręcz uwielbiam oraz ciągnący się żółty ser. Oczywiście nie zabraknie też aromatycznych przypraw, które dodadzą całości kolejnych walorów smakowych. Jak sam więc widzisz, będzie naprawdę sporo się działo, więc nie ma co przedłużać i od razu przechodzę do szczegółów!

Dzisiejsze kotlety powstaną na bazie indyka
Dzisiejsze kotlety powstaną na bazie indyka © Adobe Stock | Fanfo

Jak zrobić genialne kotlety z serowo-grzybowym farszem?

Składniki:

Kotlety:

  • 4 kawałki mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • ⅓ szkl. mąki,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, tymianek. 

Farsz:

  • 250 g grzybów,
  • 150 g żółtego sera,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oczyszczenia i umycia mięsa. Następnie osusz je delikatnie przy pomocy ręcznika kuchennego.
  2. W razie potrzeby rozbij mięso na cienki placek przy pomocy tłuczka.
  3. W małej misce połącz przyprawy, po czym rozprowadź je dokładnie na każdym kawałku indyka. Pamiętaj, zrób to z obu stron. Dopiero wtedy możesz odstawić mięso do lodówki i przejść do pracy nad farszem.
  4. Zacznij od obrania i podzielenia grzybów na mniejsze kawałki. Na mniejsze części podziel też obraną cebulę i czosnek.
  5. Następnie rozgrzej patelnię z masłem. Kiedy produkt całkowicie się rozpuści, dodaj na patelnię cebulę oraz czosnek.
  6. Po kilku minutach smażenia wrzuć na patelnię również wcześniej przygotowane grzyby.
  7. Kiedy grzyby zrobią się już miękkie, zdejmij patelnię z palnika. Mieszankę dopraw do smaku, po czym wymieszaj ją dodatkowo z żółtym serem. Wcześniej zetrzyj go na tarce.
  8. Powstałą mieszankę rozprowadź na mięsie w centralnej części, po czym złóż każdy kawałek w taki sposób, aby farsz był dobrze zabezpieczony.
  9. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, potem roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej.
  10. Na koniec zostaje już tylko smażenie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej