PrzepisWegetariańskaW poniedziałki zawsze robię te kotlety. Dzięki temu nie marnuję warzyw z rosołu

W poniedziałki zawsze robię te kotlety. Dzięki temu nie marnuję warzyw z rosołu

W moim domu staram się nie marnować jedzenia. Po niedzielnym rosole w poniedziałek pozostaje nie tylko kultowa pomidorowa, ale również proste i szybkie kotleciki z warzyw. Ich przygotowanie to bułka z masłem.

Kotlety z warzyw
Kotlety z warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.11.2023 09:30

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z warzywami z rosołu? Oto proste rozwiązanie - kotlety. Te aromatyczne, pełne smaku placuszki są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska. Uwielbiam ten przepis za prostotę i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z warzyw po rosole

Do przygotowania tych smakowitych domowych kotlecików można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, które gotowały się w rosole. Kotlety można przyrządzić z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora. Warto także dodać lubczyk lub suszone zioła, aby dodatkowo podkręcić smak dania. Doprawić całość możesz również słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną pokrojonej papryczki chilli.

Kotlety warzywne - Pyszności
Kotlety warzywne - Pyszności© Canva | Nikolay_Donetsk

Smak kotlecików warzywnych podkreślają świeże zioła. W tym przepisie wykorzystuje się natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i świeżą bazylię. Z warzywnej masy formuje się okrągłe kotleciki, które następnie smaży się na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotleciki z warzyw rosołowych dobrze jest przełożyć na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki:

  • 350 g posiekanych warzyw z rosołu, 
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  •  sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Odciskam dobrze warzywa z rosołu i przekładam do miski. Rozgniatam je widelcem, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i mąkę pszenną. Wrzucam posiekane zioła i doprawiam solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. Z masy warzywnej formuję równe i okrągłe kotleciki.
  3. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kotleciki z obu stron, aż staną się rumiane.
  4. Usmażone kotlety warzywne przekładam na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Podaję je z sosem czosnkowym oraz kolorową sałatką.

Z czym podawać kotlety?

Kotleciki warzywne to doskonały pomysł na lekki wegetariański obiad lub przekąskę. Pysznie smakują z różnymi sosami. Sprawdzi się sos czosnkowy, ketchup, musztarda czy sos rancherski. Posiłek można wzbogacić pyszną domową surówką lub sałatką. Kotlety z warzyw z rosołu można też podać na kolację lub zaserwować jako przekąskę na imprezie.

Wybrane dla Ciebie