W poniedziałki zawsze robię te kotlety. Dzięki temu nie marnuję warzyw z rosołu

W moim domu staram się nie marnować jedzenia. Po niedzielnym rosole w poniedziałek pozostaje nie tylko kultowa pomidorowa, ale również proste i szybkie kotleciki z warzyw. Ich przygotowanie to bułka z masłem.

Kotlety z warzywKotlety z warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z warzywami z rosołu? Oto proste rozwiązanie - kotlety. Te aromatyczne, pełne smaku placuszki są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska. Uwielbiam ten przepis za prostotę i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Kotlety z warzyw po rosole

Do przygotowania tych smakowitych domowych kotlecików można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, które gotowały się w rosole. Kotlety można przyrządzić z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora. Warto także dodać lubczyk lub suszone zioła, aby dodatkowo podkręcić smak dania. Doprawić całość możesz również słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną pokrojonej papryczki chilli.

Kotlety warzywne - Pyszności
Kotlety warzywne - Pyszności © Canva | Nikolay_Donetsk

Smak kotlecików warzywnych podkreślają świeże zioła. W tym przepisie wykorzystuje się natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i świeżą bazylię. Z warzywnej masy formuje się okrągłe kotleciki, które następnie smaży się na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotleciki z warzyw rosołowych dobrze jest przełożyć na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki:

  • 350 g posiekanych warzyw z rosołu, 
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  •  sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Odciskam dobrze warzywa z rosołu i przekładam do miski. Rozgniatam je widelcem, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i mąkę pszenną. Wrzucam posiekane zioła i doprawiam solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. Z masy warzywnej formuję równe i okrągłe kotleciki.
  3. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kotleciki z obu stron, aż staną się rumiane.
  4. Usmażone kotlety warzywne przekładam na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Podaję je z sosem czosnkowym oraz kolorową sałatką.

Z czym podawać kotlety?

Kotleciki warzywne to doskonały pomysł na lekki wegetariański obiad lub przekąskę. Pysznie smakują z różnymi sosami. Sprawdzi się sos czosnkowy, ketchup, musztarda czy sos rancherski. Posiłek można wzbogacić pyszną domową surówką lub sałatką. Kotlety z warzyw z rosołu można też podać na kolację lub zaserwować jako przekąskę na imprezie.

Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟