W poniedziałki zawsze robię te kotlety. Dzięki temu nie marnuję warzyw z rosołu

W moim domu staram się nie marnować jedzenia. Po niedzielnym rosole w poniedziałek pozostaje nie tylko kultowa pomidorowa, ale również proste i szybkie kotleciki z warzyw. Ich przygotowanie to bułka z masłem.

Kotlety z warzywKotlety z warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z warzywami z rosołu? Oto proste rozwiązanie - kotlety. Te aromatyczne, pełne smaku placuszki są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska. Uwielbiam ten przepis za prostotę i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Kotlety z warzyw po rosole

Do przygotowania tych smakowitych domowych kotlecików można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, które gotowały się w rosole. Kotlety można przyrządzić z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora. Warto także dodać lubczyk lub suszone zioła, aby dodatkowo podkręcić smak dania. Doprawić całość możesz również słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną pokrojonej papryczki chilli.

Kotlety warzywne - Pyszności
Kotlety warzywne - Pyszności © Canva | Nikolay_Donetsk

Smak kotlecików warzywnych podkreślają świeże zioła. W tym przepisie wykorzystuje się natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i świeżą bazylię. Z warzywnej masy formuje się okrągłe kotleciki, które następnie smaży się na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotleciki z warzyw rosołowych dobrze jest przełożyć na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki:

  • 350 g posiekanych warzyw z rosołu, 
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  •  sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Odciskam dobrze warzywa z rosołu i przekładam do miski. Rozgniatam je widelcem, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i mąkę pszenną. Wrzucam posiekane zioła i doprawiam solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. Z masy warzywnej formuję równe i okrągłe kotleciki.
  3. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kotleciki z obu stron, aż staną się rumiane.
  4. Usmażone kotlety warzywne przekładam na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Podaję je z sosem czosnkowym oraz kolorową sałatką.

Z czym podawać kotlety?

Kotleciki warzywne to doskonały pomysł na lekki wegetariański obiad lub przekąskę. Pysznie smakują z różnymi sosami. Sprawdzi się sos czosnkowy, ketchup, musztarda czy sos rancherski. Posiłek można wzbogacić pyszną domową surówką lub sałatką. Kotlety z warzyw z rosołu można też podać na kolację lub zaserwować jako przekąskę na imprezie.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy