W poniedziałki zawsze robię te kotlety. Dzięki temu nie marnuję warzyw z rosołu
W moim domu staram się nie marnować jedzenia. Po niedzielnym rosole w poniedziałek pozostaje nie tylko kultowa pomidorowa, ale również proste i szybkie kotleciki z warzyw. Ich przygotowanie to bułka z masłem.
20.11.2023 09:30
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z warzywami z rosołu? Oto proste rozwiązanie - kotlety. Te aromatyczne, pełne smaku placuszki są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska. Uwielbiam ten przepis za prostotę i smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z warzyw po rosole
Do przygotowania tych smakowitych domowych kotlecików można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, które gotowały się w rosole. Kotlety można przyrządzić z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora. Warto także dodać lubczyk lub suszone zioła, aby dodatkowo podkręcić smak dania. Doprawić całość możesz również słodką lub ostrą papryką, a nawet odrobiną pokrojonej papryczki chilli.
Smak kotlecików warzywnych podkreślają świeże zioła. W tym przepisie wykorzystuje się natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i świeżą bazylię. Z warzywnej masy formuje się okrągłe kotleciki, które następnie smaży się na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotleciki z warzyw rosołowych dobrze jest przełożyć na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki:
- 350 g posiekanych warzyw z rosołu,
- 1 jajko,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanej bazylii,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Odciskam dobrze warzywa z rosołu i przekładam do miski. Rozgniatam je widelcem, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i mąkę pszenną. Wrzucam posiekane zioła i doprawiam solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
- Z masy warzywnej formuję równe i okrągłe kotleciki.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kotleciki z obu stron, aż staną się rumiane.
- Usmażone kotlety warzywne przekładam na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podaję je z sosem czosnkowym oraz kolorową sałatką.
Z czym podawać kotlety?
Kotleciki warzywne to doskonały pomysł na lekki wegetariański obiad lub przekąskę. Pysznie smakują z różnymi sosami. Sprawdzi się sos czosnkowy, ketchup, musztarda czy sos rancherski. Posiłek można wzbogacić pyszną domową surówką lub sałatką. Kotlety z warzyw z rosołu można też podać na kolację lub zaserwować jako przekąskę na imprezie.