Kosztuje mniej niż złotówkę, a jest najzdrowszym polskim owocem. Wspiera serce i odchudzanie
Ten owoc to prawdziwy dar od natury. Zdrowie, siła, witalność i odporność w jednym. Kosztuje mniej niż złotówkę i dostaniemy je praktycznie w każdym sklepie. Powróćmy na chwilę z egzotycznych krain i przypatrzmy się temu, co rośnie na naszym własnym, polskim podwórku.
16.11.2023 09:33
XXI wiek sprzyja odkrywaniu takich produktów spożywczych, do których dostępu nie miały nasze mamy i babcie. Tym sposobem — i przy okazji wzrostu świadomości żywieniowej — zainteresowanie takimi owocami jak granat, ananas, serce palmy, papaja czy durian jest wśród Polek i Polaków coraz większe. Godzinami zaczytujemy się o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych tych nietypowych owoców i zupełnie zapominamy o tym, co polskie i odwieczne. Wiesz już, o czym mowa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niecała złotówka za maksimum zdrowia
Jabłko. Nieskomplikowany, powszechnie występujący w znacznej części świata owoc jest wprost niewiarygodnie bogatym źródłem tego, co nasz organizm potrzebuje. I nie bez powodu, pomimo tej powszechności, mówimy o nim jako o "polskim". Nasz kraj zajmuje czwarte miejsce na liście największych producentów jabłek na świecie. Wyprzedzają nas jedynie tacy giganci jak Chiny, USA i Turcja. To o czymś świadczy, prawda?
Ilość zbieranych nad Wisłą jabłek przekłada się niejako na przystępną cenę tych owoców. Niecała złotówka za sztukę oznacza to, że na odrobinę (a właściwie to o wiele więcej) zdrowia może sobie pozwolić każdy. Przejdźmy więc do tego, co w kwestii jabłek interesuje nas najbardziej. Co zyskujemy na ich spożywaniu?
Jedz jabłka, ciesz się zdrowiem
Regularnym spożywaniem jabłek powinniśmy się interesować cały rok, ale najbardziej imponujący wpływ na ludzki organizm wykazują one sezonem jesienno-zimowym. Zwiększona zachorowalność na grypę i przeziębienia aż prosi się o kontratak, a za taki może posłużyć właśnie ten owoc. Co zawiera jedno jabłko?
- Witaminy. Warte uwagi są tu przede wszystkim C, E i grupa B.
- Kwas foliowy. Wspiera odporność jak mało co. W połączeniu z kwasem askorbinowym tworzą potężny antychorobowy duet.
- Polifenole. Kolejne występujące w jabłku antyoksydanty przeciwdziałające wyniszczającym komórki wolnym rodnikom.
- Minerały. Fosfor, wapń, siarka, potas, magnez, miedź... Każdy z nich ma inne działanie, ale wiedz, że już jedno jabłko dziennie pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca.
- Błonnik pokarmowy. Uczucie sytości, a co za tym idzie — wsparcie w odchudzaniu. Nie zapomnijmy, że jabłko to nie tylko witaminy, ale również doskonała przekąska!