PoradyKosztuje mniej niż złotówkę, a jest najzdrowszym polskim owocem. Wspiera serce i odchudzanie

Kosztuje mniej niż złotówkę, a jest najzdrowszym polskim owocem. Wspiera serce i odchudzanie

Ten owoc to prawdziwy dar od natury. Zdrowie, siła, witalność i odporność w jednym. Kosztuje mniej niż złotówkę i dostaniemy je praktycznie w każdym sklepie. Powróćmy na chwilę z egzotycznych krain i przypatrzmy się temu, co rośnie na naszym własnym, polskim podwórku.

Najzdrowszy polski owoc
Najzdrowszy polski owoc
Źródło zdjęć: © Canva | 74images

16.11.2023 09:33

XXI wiek sprzyja odkrywaniu takich produktów spożywczych, do których dostępu nie miały nasze mamy i babcie. Tym sposobem — i przy okazji wzrostu świadomości żywieniowej — zainteresowanie takimi owocami jak granat, ananas, serce palmy, papaja czy durian jest wśród Polek i Polaków coraz większe. Godzinami zaczytujemy się o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych tych nietypowych owoców i zupełnie zapominamy o tym, co polskie i odwieczne. Wiesz już, o czym mowa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niecała złotówka za maksimum zdrowia

Jabłko. Nieskomplikowany, powszechnie występujący w znacznej części świata owoc jest wprost niewiarygodnie bogatym źródłem tego, co nasz organizm potrzebuje. I nie bez powodu, pomimo tej powszechności, mówimy o nim jako o "polskim". Nasz kraj zajmuje czwarte miejsce na liście największych producentów jabłek na świecie. Wyprzedzają nas jedynie tacy giganci jak Chiny, USA i Turcja. To o czymś świadczy, prawda?

Ilość zbieranych nad Wisłą jabłek przekłada się niejako na przystępną cenę tych owoców. Niecała złotówka za sztukę oznacza to, że na odrobinę (a właściwie to o wiele więcej) zdrowia może sobie pozwolić każdy. Przejdźmy więc do tego, co w kwestii jabłek interesuje nas najbardziej. Co zyskujemy na ich spożywaniu?

Po ten owoc warto sięgać przez cały rok
Po ten owoc warto sięgać przez cały rok© Canva | ThomFoto

Jedz jabłka, ciesz się zdrowiem

Regularnym spożywaniem jabłek powinniśmy się interesować cały rok, ale najbardziej imponujący wpływ na ludzki organizm wykazują one sezonem jesienno-zimowym. Zwiększona zachorowalność na grypę i przeziębienia aż prosi się o kontratak, a za taki może posłużyć właśnie ten owoc. Co zawiera jedno jabłko?

  • Witaminy. Warte uwagi są tu przede wszystkim C, E i grupa B.
  • Kwas foliowy. Wspiera odporność jak mało co. W połączeniu z kwasem askorbinowym tworzą potężny antychorobowy duet.
  • Polifenole. Kolejne występujące w jabłku antyoksydanty przeciwdziałające wyniszczającym komórki wolnym rodnikom.
  • Minerały. Fosfor, wapń, siarka, potas, magnez, miedź... Każdy z nich ma inne działanie, ale wiedz, że już jedno jabłko dziennie pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca.
  • Błonnik pokarmowy. Uczucie sytości, a co za tym idzie — wsparcie w odchudzaniu. Nie zapomnijmy, że jabłko to nie tylko witaminy, ale również doskonała przekąska!
Wybrane dla Ciebie