Kosztuje mniej niż złotówkę, a jest najzdrowszym polskim owocem. Wspiera serce i odchudzanie

Ten owoc to prawdziwy dar od natury. Zdrowie, siła, witalność i odporność w jednym. Kosztuje mniej niż złotówkę i dostaniemy je praktycznie w każdym sklepie. Powróćmy na chwilę z egzotycznych krain i przypatrzmy się temu, co rośnie na naszym własnym, polskim podwórku.

Najzdrowszy polski owocNajzdrowszy polski owoc
Źródło zdjęć: © Canva | 74images
SKOMENTUJ

XXI wiek sprzyja odkrywaniu takich produktów spożywczych, do których dostępu nie miały nasze mamy i babcie. Tym sposobem — i przy okazji wzrostu świadomości żywieniowej — zainteresowanie takimi owocami jak granat, ananas, serce palmy, papaja czy durian jest wśród Polek i Polaków coraz większe. Godzinami zaczytujemy się o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych tych nietypowych owoców i zupełnie zapominamy o tym, co polskie i odwieczne. Wiesz już, o czym mowa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Niecała złotówka za maksimum zdrowia

Jabłko. Nieskomplikowany, powszechnie występujący w znacznej części świata owoc jest wprost niewiarygodnie bogatym źródłem tego, co nasz organizm potrzebuje. I nie bez powodu, pomimo tej powszechności, mówimy o nim jako o "polskim". Nasz kraj zajmuje czwarte miejsce na liście największych producentów jabłek na świecie. Wyprzedzają nas jedynie tacy giganci jak Chiny, USA i Turcja. To o czymś świadczy, prawda?

Ilość zbieranych nad Wisłą jabłek przekłada się niejako na przystępną cenę tych owoców. Niecała złotówka za sztukę oznacza to, że na odrobinę (a właściwie to o wiele więcej) zdrowia może sobie pozwolić każdy. Przejdźmy więc do tego, co w kwestii jabłek interesuje nas najbardziej. Co zyskujemy na ich spożywaniu?

Po ten owoc warto sięgać przez cały rok
Po ten owoc warto sięgać przez cały rok © Canva | ThomFoto

Jedz jabłka, ciesz się zdrowiem

Regularnym spożywaniem jabłek powinniśmy się interesować cały rok, ale najbardziej imponujący wpływ na ludzki organizm wykazują one sezonem jesienno-zimowym. Zwiększona zachorowalność na grypę i przeziębienia aż prosi się o kontratak, a za taki może posłużyć właśnie ten owoc. Co zawiera jedno jabłko?

  • Witaminy. Warte uwagi są tu przede wszystkim C, E i grupa B.
  • Kwas foliowy. Wspiera odporność jak mało co. W połączeniu z kwasem askorbinowym tworzą potężny antychorobowy duet.
  • Polifenole. Kolejne występujące w jabłku antyoksydanty przeciwdziałające wyniszczającym komórki wolnym rodnikom.
  • Minerały. Fosfor, wapń, siarka, potas, magnez, miedź... Każdy z nich ma inne działanie, ale wiedz, że już jedno jabłko dziennie pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca.
  • Błonnik pokarmowy. Uczucie sytości, a co za tym idzie — wsparcie w odchudzaniu. Nie zapomnijmy, że jabłko to nie tylko witaminy, ale również doskonała przekąska!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze