Serce palmy to bardzo zdrowy dodatek do dań. Warto je jeść nie tylko od święta

Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej i zainteresowania zdrowym odżywianiem Polaków, na rynku pojawiają się coraz to bardziej egzotyczne produkty, których właściwości prozdrowotne są po prostu oszałamiające. Dzisiaj chcemy ci opowiedzieć o niezwykłym, naturalnym artykule, którego nazwa — serce palmy — jest równie ciekawa, co jego zawartość.

Obrazekserce palmy - Pyszności; foto: Canva

To jadalne warzywo, pozyskiwane z rdzenia niektórych gatunków palm. Zwane inaczej "palmitos" albo "chonta" serce palmy było niegdyś elementem diety jedynie rdzennych mieszkańców terenów, w których te drzewa rosły; między innymi Amazonii, Azji i Ameryki Środkowej. Dzisiaj zainteresowanie tym niezwykłym produktem wzrosło, a to ze względu na jego wyjątkowe właściwości. Okazuje się, że surowiec ten jest niezwykle zdrowy, a jego działanie jest dla ludzkiego organizmu wręcz zbawienne.

Obrazek
serce palmy - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto jeść wnętrze jadalnych palm?

Niezwykły skład sprawia, że wszyscy powinniśmy przemyśleć włączenie tego produktu do diety. Ten surowiec to bogate źródło witaminy C, minerałów (m.in. cynku, magnezu, manganu, fosforu i wapnia), a także łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Co więcej, serce palmy ma bardzo niski indeks glikemiczny, a wartość energetyczna wynosi 28 kcal na 100 gramów produktu.

Serce palmy niemal nie zawiera tłuszczu i cukru, co w połączeniu z powyżej wspomnianymi zaletami, daje w rezultacie idealny produkt dla osób przebywających na diecie. Ten produkt działa przeciwinfekcyjnie, zwalcza wolne rodniki, a nawet chroni przed chorobami takimi jak osteoporoza czy anemia.

Serce palmy — pozyskiwanie i dostępność

Obrazek
serce palmy - Pyszności; foto: Canva

Pozyskanie ich nie należy do najłatwiejszych zadań, co odzwierciedla też cena produktu. Żeby dostać się do rdzenia tych drzew, należy dosłownie obrać pień ze wszystkich warstw — kory, warstwy podkorowej i włókien. Ten długotrwały proces produkcyjny zwieńcza pobranie delikatnego i pysznego serca palmy.

Smak tego specjału często porównuje się do szparagów albo karczochów. Na polskim rynku zwykle występuje w formie marynowanej. Kosztuje niemało, bo około 15 złotych za 450 gramów, ale może jednak warto? Wykorzystanie tego produktu do domowej sałatki nie tylko wzbogaci ją o niemałe walory zdrowotne, ale również nada jej ciekawego smaku i... zaskoczy domowników.

A na Wielkanoc polecamy ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀