Serce palmy to bardzo zdrowy dodatek do dań. Warto je jeść nie tylko od święta

Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej i zainteresowania zdrowym odżywianiem Polaków, na rynku pojawiają się coraz to bardziej egzotyczne produkty, których właściwości prozdrowotne są po prostu oszałamiające. Dzisiaj chcemy ci opowiedzieć o niezwykłym, naturalnym artykule, którego nazwa — serce palmy — jest równie ciekawa, co jego zawartość.

Obrazekserce palmy - Pyszności; foto: Canva

To jadalne warzywo, pozyskiwane z rdzenia niektórych gatunków palm. Zwane inaczej "palmitos" albo "chonta" serce palmy było niegdyś elementem diety jedynie rdzennych mieszkańców terenów, w których te drzewa rosły; między innymi Amazonii, Azji i Ameryki Środkowej. Dzisiaj zainteresowanie tym niezwykłym produktem wzrosło, a to ze względu na jego wyjątkowe właściwości. Okazuje się, że surowiec ten jest niezwykle zdrowy, a jego działanie jest dla ludzkiego organizmu wręcz zbawienne.

Obrazek
serce palmy - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto jeść wnętrze jadalnych palm?

Niezwykły skład sprawia, że wszyscy powinniśmy przemyśleć włączenie tego produktu do diety. Ten surowiec to bogate źródło witaminy C, minerałów (m.in. cynku, magnezu, manganu, fosforu i wapnia), a także łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Co więcej, serce palmy ma bardzo niski indeks glikemiczny, a wartość energetyczna wynosi 28 kcal na 100 gramów produktu.

Serce palmy niemal nie zawiera tłuszczu i cukru, co w połączeniu z powyżej wspomnianymi zaletami, daje w rezultacie idealny produkt dla osób przebywających na diecie. Ten produkt działa przeciwinfekcyjnie, zwalcza wolne rodniki, a nawet chroni przed chorobami takimi jak osteoporoza czy anemia.

Serce palmy — pozyskiwanie i dostępność

Obrazek
serce palmy - Pyszności; foto: Canva

Pozyskanie ich nie należy do najłatwiejszych zadań, co odzwierciedla też cena produktu. Żeby dostać się do rdzenia tych drzew, należy dosłownie obrać pień ze wszystkich warstw — kory, warstwy podkorowej i włókien. Ten długotrwały proces produkcyjny zwieńcza pobranie delikatnego i pysznego serca palmy.

Smak tego specjału często porównuje się do szparagów albo karczochów. Na polskim rynku zwykle występuje w formie marynowanej. Kosztuje niemało, bo około 15 złotych za 450 gramów, ale może jednak warto? Wykorzystanie tego produktu do domowej sałatki nie tylko wzbogaci ją o niemałe walory zdrowotne, ale również nada jej ciekawego smaku i... zaskoczy domowników.

A na Wielkanoc polecamy ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"