Zapiekane roladki z cukinii. Cała rodzina ustawi się po dokładkę

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej uniwersalny smak pozwala na wiele pysznych eksperymentów. Jednym z moich ulubionych przepisów na lekki i pyszny obiad są pyszne roladki z cukinii z dodatkiem sera. Gdy pojawiają się na stole, wszyscy od razu chwytają za widelce.

Roladki z cukinii - PysznościRoladki z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gdy za oknem świeci słońce, a wskazówka na termometrze wskazuje, że nadchodzą wreszcie ciepłe dni, moja kuchnia przechodzi wtedy drobną metamorfozę. W obiadowym menu pojawiają się wtedy lżejsze pozycje, często bez dodatku mięsa. Jednym z ulubionych dań mojej rodziny są pyszne roladki z cukinii zapieczone w sosie pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Cukinia zapiekana w sosie pomidorowym

Roladki z cukinii to naprawdę prosty przepis, bo potrzebujesz zaledwie kilku składników. Z farszami możesz trochę poeksperymentować — ser feta ze świeżą miętą, serek śmietankowy ze szpinakiem, mozzarella - opcji jest naprawdę sporo. Ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, mogą wybrać farsz z mięsa mielonego.

Roladki z cukinią i mięsem nigdy się nie nudzą.
Roladki z cukinią i mięsem nigdy się nie nudzą. © Shutterstock

Roladki z cukinii możesz zapiekać w piekarniku, smażyć na patelni lub grillować. Ja stawiam na zapiekanie w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 250 g sera ricotta,
  • 2-3 łyżki suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Sos

  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i osusz cukinie.
  2. Za pomocą ostrego noża lub mandoliny pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki i posyp je solą oraz pieprzem.
  3. Do miski przełóż ricottę i rozgnieć ją widelcem. Dodaj śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszaj.
  4. Dorzuć posiekane suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Przejdź do przygotowania sosu. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Gdy warzywa się zeszklą, wlej puszkę pomidorów krojonych i duś całość przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
  8. Rozsmaruj farsz równomiernie na każdym plasterku cukinii.
  9. Ściśle zwiń je w kształt roladek.
  10. Formę do zapiekania posmaruj olejem i wlej nieco sosu pomidorowego, aby przykryć dno.
  11. Ułóż roladki z cukinii i zalej całość pozostałym sosem.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Po tym czasie nasze roladki są już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej