Zapiekane roladki z cukinii. Cała rodzina ustawi się po dokładkę
01.05.2024 08:06, aktual.: 03.05.2024 21:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej uniwersalny smak pozwala na wiele pysznych eksperymentów. Jednym z moich ulubionych przepisów na lekki i pyszny obiad są pyszne roladki z cukinii z dodatkiem sera. Gdy pojawiają się na stole, wszyscy od razu chwytają za widelce.
Gdy za oknem świeci słońce, a wskazówka na termometrze wskazuje, że nadchodzą wreszcie ciepłe dni, moja kuchnia przechodzi wtedy drobną metamorfozę. W obiadowym menu pojawiają się wtedy lżejsze pozycje, często bez dodatku mięsa. Jednym z ulubionych dań mojej rodziny są pyszne roladki z cukinii zapieczone w sosie pomidorowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinia zapiekana w sosie pomidorowym
Roladki z cukinii to naprawdę prosty przepis, bo potrzebujesz zaledwie kilku składników. Z farszami możesz trochę poeksperymentować — ser feta ze świeżą miętą, serek śmietankowy ze szpinakiem, mozzarella - opcji jest naprawdę sporo. Ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, mogą wybrać farsz z mięsa mielonego.
Roladki z cukinii możesz zapiekać w piekarniku, smażyć na patelni lub grillować. Ja stawiam na zapiekanie w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 250 g sera ricotta,
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Sos
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- sól, pieprz,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i osusz cukinie.
- Za pomocą ostrego noża lub mandoliny pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki i posyp je solą oraz pieprzem.
- Do miski przełóż ricottę i rozgnieć ją widelcem. Dodaj śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć posiekane suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przejdź do przygotowania sosu. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy warzywa się zeszklą, wlej puszkę pomidorów krojonych i duś całość przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
- Rozsmaruj farsz równomiernie na każdym plasterku cukinii.
- Ściśle zwiń je w kształt roladek.
- Formę do zapiekania posmaruj olejem i wlej nieco sosu pomidorowego, aby przykryć dno.
- Ułóż roladki z cukinii i zalej całość pozostałym sosem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie nasze roladki są już gotowe. Smacznego!