PrzepisWegetariańskaZapiekane roladki z cukinii. Cała rodzina ustawi się po dokładkę

Zapiekane roladki z cukinii. Cała rodzina ustawi się po dokładkę

Roladki z cukinii - Pyszności
Roladki z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.05.2024 08:06, aktual.: 03.05.2024 21:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej uniwersalny smak pozwala na wiele pysznych eksperymentów. Jednym z moich ulubionych przepisów na lekki i pyszny obiad są pyszne roladki z cukinii z dodatkiem sera. Gdy pojawiają się na stole, wszyscy od razu chwytają za widelce.

Gdy za oknem świeci słońce, a wskazówka na termometrze wskazuje, że nadchodzą wreszcie ciepłe dni, moja kuchnia przechodzi wtedy drobną metamorfozę. W obiadowym menu pojawiają się wtedy lżejsze pozycje, często bez dodatku mięsa. Jednym z ulubionych dań mojej rodziny są pyszne roladki z cukinii zapieczone w sosie pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia zapiekana w sosie pomidorowym

Roladki z cukinii to naprawdę prosty przepis, bo potrzebujesz zaledwie kilku składników. Z farszami możesz trochę poeksperymentować — ser feta ze świeżą miętą, serek śmietankowy ze szpinakiem, mozzarella - opcji jest naprawdę sporo. Ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, mogą wybrać farsz z mięsa mielonego.

Roladki z cukinią i mięsem nigdy się nie nudzą.
Roladki z cukinią i mięsem nigdy się nie nudzą. © Shutterstock

Roladki z cukinii możesz zapiekać w piekarniku, smażyć na patelni lub grillować. Ja stawiam na zapiekanie w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 250 g sera ricotta,
  • 2-3 łyżki suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Sos

  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i osusz cukinie.
  2. Za pomocą ostrego noża lub mandoliny pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki i posyp je solą oraz pieprzem.
  3. Do miski przełóż ricottę i rozgnieć ją widelcem. Dodaj śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszaj.
  4. Dorzuć posiekane suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Przejdź do przygotowania sosu. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Gdy warzywa się zeszklą, wlej puszkę pomidorów krojonych i duś całość przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
  8. Rozsmaruj farsz równomiernie na każdym plasterku cukinii.
  9. Ściśle zwiń je w kształt roladek.
  10. Formę do zapiekania posmaruj olejem i wlej nieco sosu pomidorowego, aby przykryć dno.
  11. Ułóż roladki z cukinii i zalej całość pozostałym sosem.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Po tym czasie nasze roladki są już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsacukinia