Wcale nie woda. Ten napój nawadnia organizm jeszcze lepiej, kiedy jest ciepło

Wysokie temperatury i słoneczne dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Chociaż pogoda sprzyja aktywności fizycznej i relaksowi, wiąże się również z ryzykiem odwodnienia organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby zadbać o odpowiednie nawadnianie.

Wcale nie woda. Ten napój nawadnia organizm jeszcze lepiej, kiedy jest ciepłoWcale nie woda. Ten napój nawadnia organizm jeszcze lepiej, kiedy jest ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi
Marcin Michałowski

Wraz ze wzrostem temperatury rośnie ryzyko odwodnienia organizmu. W takich warunkach picie odpowiednich płynów jest kluczowe. Jednym z najlepszych wyborów w gorące dni jest domowy izotonik. Prosty w przygotowaniu, bogaty w elektrolity i o wiele skuteczniejszy niż zwykła woda. Oto jak w kilka chwil stworzyć izotonik w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Izotonik - Twój sprzymierzeniec w walce z upałem

W upalne dni najlepszym wyborem jest izotonik domowej roboty. Ten pyszny i zdrowy napój nawadnia organizm znacznie lepiej niż zwykła woda. Zawiera elektrolity, takie jak sód i potas, które tracimy wraz z potem podczas upałów lub wzmożonego wysiłku fizycznego. Dzięki temu pozwala szybciej uzupełnić utracone minerały i odzyskać siły.

Dlaczego warto sięgnąć po domowy izotonik?

  • Zdrowy i naturalny: W przeciwieństwie do gotowych izotoników dostępnych w sklepach, domowy napój nie zawiera sztucznych barwników, słodzików i konserwantów.
  • Tani i łatwy w przygotowaniu: Do jego zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, a samo przygotowanie zajmuje kilka minut.
  • Dostosowany do twoich potrzeb: Możesz modyfikować przepis, dodając swoje ulubione owoce, zioła lub miód, aby uzyskać napój o idealnym smaku.
  • Wspomaga organizm: Izotonik nie tylko nawadnia, ale również poprawia pracę mięśni i układu nerwowego.

Jak zrobić domowy izotonik?

Przygotowanie domowego izotoniku jest banalnie proste:

Składniki:

  • 1 litr przegotowanej wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Opcjonalne dodatki:

  • miód,
  • świeże zioła (np. mięta),
  • starty imbir,
  • sok z pomarańczy lub grejpfruta (bez cukru i ulepszaczy).

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny.
  2. Wlej sok do litra przegotowanej wody.
  3. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

Dorosły człowiek powinien wypijać około 1,5-2,5 litra płynów dziennie. W upalne dni ilość ta powinna być jeszcze większa. Sięgaj po wodę, domowe izotoniki i inne zdrowe napoje, aby zapewnić organizmowi odpowiednie nawodnienie i cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska