Ratownik medyczny podpowiada, co pić w upały. Ten napój kosztuje grosze

Domowy izotonik to prosty przepis na napój na upały. Tańszy niż sklepowy, z dobrym składem i o pyszny smaku. Ten napój poleca ratownik medyczny.

ObrazekDomowy izotonik- Pyszności, źródło: Instagram yanek43
Ewa

Kiedy temperatura za oknem rośnie, skwar leje się z nieba i powietrze staje się gęste, szczególnie trzeba zatroszczyć się o odpowiednie nawodnienie organizmu. Okazuje się, że zwykła woda nie zawsze może być wystarczająca i warto zadbać o to, aby dostarczyć naszemu organizmowi dodatkowe składniki odżywcze i minerały. Dużą popularnością cieszą się napoje izotoniczne, które z łatwością znaleźć można w każdym sklepie. Ich skład oraz cena zostawiają jednak sporo do życzenia. Ratownik medyczny, Janek Świtała, podzielił się na swoim instagramowym koncie prostym i tanim przepisem na idealny napój na upały.

Ile pić w upały?

W czasie letnich upałów nietrudno o odwodnienie organizmu. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie, średnio przeciętna kobieta powinna wypijać dziennie minimum 8 szklanek wody po 250 ml, a mężczyzna 10 szklanek. Kobietom ciężarnym zaleca się wypijanie 9 szklanek wody dziennie, a 11 szklanek kobietom karmiącym piersią. Nie można również zapomnieć o dzieciach i osobach starszych, które mają jeszcze większą tendencję do odwodnienia. Wodę należy pić w małych ilościach, ale systematycznie, nawet jeśli pozornie nie odczuwamy pragnienia.

Butelkowana woda mineralna - Pyszności; źródło: Adobe
Butelkowana woda mineralna - Pyszności; źródło: Adobe

Jakie są objawy odwodnienia? Mogą się one różnić w zależności od stopnia nasilenia. Najczęściej zaczyna się od problemów z koncentracją, odczuwaniem senności, bólami głowy oraz pleców. W drugiej fazie skóra traci jędrność i elastyczność, a my możemy odczuć przyspieszone bicie serca. W ostatniej fazie może dojść do omdleń oraz drgawek.

Domowy izotonik

Głównym zadaniem izotoników jest ochrona organizmu przed odwodnieniem. Kojarzą się przede wszystkim ze sportowcami, którzy sięgają po nie w trakcie intensywnych treningów. Głównym składnikiem napojów izotonicznych jest woda, oprócz tego zawierają również węglowodany i elektrolity – głównie jony sodu i potasu. Kolorowe napoje zerkają na nas ze sklepowych półek, jednak o wiele lepszy, smaczny izotonik przygotujesz z łatwością w swoim domu. Przepis na niego przekazał Janek Świtała, aktywnie działający w sieci ratownik medyczny. Receptura pochodzi z bloga "Pana Tabletki".

A jeśli jesteś osobą aktywną i korzystasz z uroków słonecznej pogody, pamiętaj o tym, że zapotrzebowanie na płyny rośnie. Jeśli twój wysiłek jest wyjątkowo aktywny (lub doszło do znacznej utraty płynów), warto czasem sięgnąć po napoje izotoniczne (czyli takie, których ciśnienie osmotyczne jest takie samo, lub zbliżone do tego, jakie panuje w naszym organizmie)- pisze znany ratownik.

Składniki:

● 1 litr wody,

●3 łyżki miodu* (60-80g cukrów) możesz też użyć cukru zwykłego albo trzcinowego,

● sok z 1 cytryny,

●1/4 łyżeczki soli,

●dodatki smakowe – zioła/lód/imbir.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wrzucam kilka listków mięty, melisy lub innych ulubionych ziół. Na tym etapie możesz dodać również kilka plasterków obranego imbiru.
  2. Wsypuję sól, dodaję miód i wyciskam sok z cytryny.
  3. Uzupełniam całość wodą i dokładnie mieszam. Dorzucam kostki lodu i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu