Ratownik medyczny podpowiada, co pić w upały. Ten napój kosztuje grosze

Domowy izotonik to prosty przepis na napój na upały. Tańszy niż sklepowy, z dobrym składem i o pyszny smaku. Ten napój poleca ratownik medyczny.

ObrazekDomowy izotonik- Pyszności, źródło: Instagram yanek43
Ewa

Kiedy temperatura za oknem rośnie, skwar leje się z nieba i powietrze staje się gęste, szczególnie trzeba zatroszczyć się o odpowiednie nawodnienie organizmu. Okazuje się, że zwykła woda nie zawsze może być wystarczająca i warto zadbać o to, aby dostarczyć naszemu organizmowi dodatkowe składniki odżywcze i minerały. Dużą popularnością cieszą się napoje izotoniczne, które z łatwością znaleźć można w każdym sklepie. Ich skład oraz cena zostawiają jednak sporo do życzenia. Ratownik medyczny, Janek Świtała, podzielił się na swoim instagramowym koncie prostym i tanim przepisem na idealny napój na upały.

Ile pić w upały?

W czasie letnich upałów nietrudno o odwodnienie organizmu. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie, średnio przeciętna kobieta powinna wypijać dziennie minimum 8 szklanek wody po 250 ml, a mężczyzna 10 szklanek. Kobietom ciężarnym zaleca się wypijanie 9 szklanek wody dziennie, a 11 szklanek kobietom karmiącym piersią. Nie można również zapomnieć o dzieciach i osobach starszych, które mają jeszcze większą tendencję do odwodnienia. Wodę należy pić w małych ilościach, ale systematycznie, nawet jeśli pozornie nie odczuwamy pragnienia.

Butelkowana woda mineralna - Pyszności; źródło: Adobe
Butelkowana woda mineralna - Pyszności; źródło: Adobe

Jakie są objawy odwodnienia? Mogą się one różnić w zależności od stopnia nasilenia. Najczęściej zaczyna się od problemów z koncentracją, odczuwaniem senności, bólami głowy oraz pleców. W drugiej fazie skóra traci jędrność i elastyczność, a my możemy odczuć przyspieszone bicie serca. W ostatniej fazie może dojść do omdleń oraz drgawek.

Domowy izotonik

Głównym zadaniem izotoników jest ochrona organizmu przed odwodnieniem. Kojarzą się przede wszystkim ze sportowcami, którzy sięgają po nie w trakcie intensywnych treningów. Głównym składnikiem napojów izotonicznych jest woda, oprócz tego zawierają również węglowodany i elektrolity – głównie jony sodu i potasu. Kolorowe napoje zerkają na nas ze sklepowych półek, jednak o wiele lepszy, smaczny izotonik przygotujesz z łatwością w swoim domu. Przepis na niego przekazał Janek Świtała, aktywnie działający w sieci ratownik medyczny. Receptura pochodzi z bloga "Pana Tabletki".

A jeśli jesteś osobą aktywną i korzystasz z uroków słonecznej pogody, pamiętaj o tym, że zapotrzebowanie na płyny rośnie. Jeśli twój wysiłek jest wyjątkowo aktywny (lub doszło do znacznej utraty płynów), warto czasem sięgnąć po napoje izotoniczne (czyli takie, których ciśnienie osmotyczne jest takie samo, lub zbliżone do tego, jakie panuje w naszym organizmie)- pisze znany ratownik.

Składniki:

● 1 litr wody,

●3 łyżki miodu* (60-80g cukrów) możesz też użyć cukru zwykłego albo trzcinowego,

● sok z 1 cytryny,

●1/4 łyżeczki soli,

●dodatki smakowe – zioła/lód/imbir.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wrzucam kilka listków mięty, melisy lub innych ulubionych ziół. Na tym etapie możesz dodać również kilka plasterków obranego imbiru.
  2. Wsypuję sól, dodaję miód i wyciskam sok z cytryny.
  3. Uzupełniam całość wodą i dokładnie mieszam. Dorzucam kostki lodu i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇