Z siecówki kosztuje majątek. Tym sposobem z łatwością zrobisz ją w domu

Frappuccino to pyszna, orzeźwiająca kawa mrożona, która bije rekordy sprzedaży. Idealny napój na letnie dni z łatwością zrobisz w domu.

ObrazekAdobe Stock
Ewa

Latem chętnie sięgamy po zimne napoje, które natychmiastowo przyniosą orzeźwienie. Jednym z hitów jest frappuccino, czyli mrożony napój kawowy, który sam w sobie jest również świetnym deserem. Do sprzedaży wprowadziła go w 1995 roku jedna z najbardziej znanych kawiarni na cały świecie - Starbucks. Chociaż dokładna receptura jest pilnie strzeżona, to smak możesz odtworzyć w domu z dostępnych w sklepach składników.

Mrożona kawa na słodko

W kubku tej mrożonej kawy znaleźć można mnóstwo słodkości. W składzie, poza oczywiście kawą, jest również lód, bita śmietana, polewa karmelowa, a w domowym wydaniu mogą być również waniliowe lub śmietankowe lody. Nie da się ukryć, że to dość duża bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na małe odstępstwo nawet od najbardziej rygorystycznej diety.

Frappuccino ze Starbucska- Pyszności, źródło: Canva
Frappuccino ze Starbucska- Pyszności, źródło: Canva

Caramel frappuccino to jeden z hitów prosto ze Starbucksa. Słodki, karmelowy napój z dodatkiem kawy jest bardzo popularny, a latem potrafią ustawiać się po niego kolejki. Jeśli jednak nie masz w pobliżu znanej kawiarni, to nic straconego. Możesz odtworzyć kultową mrożoną kawę w swoim domu. Świetnie sprawdzi się jako słodki podwieczorek dla ciebie i twoich bliskich.

Frappuccino jak ze Starbucksa

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1,5 szklanki lodów waniliowych,
  • 2 szklanki lodu,
  • 5 łyżek kajmaku,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zaparzam w połowie szklanki gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.
  2. Do robota kuchennego wlewam kawę, dodaję lody, kruszony lód oraz kajmak i blenduję całość na jednolitą masę.
  3. Przelewam do wysokich szklanek i dekoruję bitą śmietaną. Podaję z szeroką słomka do picia.

Z podanych proporcji powinny wyjść ok. 3 kubki orzeźwiającej mrożonej kawy. Bitą śmietanę możesz polać dodatkowo sosem toffi, czekoladą lub posypać pokrojonym cukierkiem krówka lub wiórkami czekoladowymi.

Czekoladowa kawa mrożona

Frappuccino możesz przygotować również w czekoladowej wersji. Fani słodkości będą zachwyceni- smakuje trochę jak połączenie kakao z lodami i kawową nutą.

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1,5 szklanki lodów czekoladowych,
  • 2 szklanki lodu,
  • 3 łyżki kakao lub czekolady do picia.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzam kawę w połowie szklanki gorącej wody i studzę.
  2. Wlewam do miksera, dodaję lody, lód i kakao i dokładnie blenduję.

Ten deser również możesz udekorować bitą śmietaną i podać z kakaową kołderką.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇