Michał Wrzosek o kawie. Każdy, kto ją pije, musi znać ten fakt, by sobie nie szkodzić
Czy kawa do posiłku to dobre rozwiązanie? Znany dietetyk Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości. Kawa jest zdrowa, ale należy odpowiednią ją pić.
07.07.2023 | aktual.: 07.07.2023 08:50
Wokół kawy narosło wiele mitów i półprawd, które podważają jej dobre właściwości. Michał Wrzosek, znany w internecie dietetyk, postanowił odpowiedzieć na jedno z najbardziej nurtujących pytań: czy serwowanie kawy do posiłku to dobre rozwiązanie? Odpowiedź może cię zaskoczyć.
Czy kawa jest zdrowa?
Jednym z najczęściej powtarzanych mitów jest to, że wypita przez nas kawa szybko wypłukuje magnez z organizmu. Tymczasem brakuje dowodów naukowych na potwierdzenie tej tezy. Pomimo że kawa zwiększa wydalanie płynów z organizmu, nie ma żadnych potwierdzonych dowodów na to, że ma negatywny wpływ na poziom magnezu. Choć w niewielkim stopniu może ograniczać jego wchłanianie, jednocześnie sama również dostarcza pewną ilość tego pierwiastka. Badania wykazały, że spożywanie 4 filiżanek kawy dziennie powoduje utratę 4 mg tego pierwiastka. Jest to niewielka ilość w porównaniu do dziennej zalecanej dawki magnezu, która wynosi od 300 do 420 mg.
To nie koniec dobrych wiadomości. Spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego o 2 procent, a przy spożyciu czterech filiżanek to już aż 44 procent. Zespół metaboliczny to zbiór czynników, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy, miażdżycy i powikłań sercowo-naczyniowych. Pomocna jest również na diecie. Według badań, spożycie mocnej kawy przed treningiem może pomóc w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Czy można pić kawę do posiłków?
Wiele osób poranną kawę wypija jako dodatek do śniadania. Michał Wrzosek zwraca uwagę, że jest to jednak błąd. Jak mówi doktor dietetyki w swoim filmiku, naukowcy dowiedli, że kawa może zaburzać wchłanianie żelaza z posiłków. Może zmniejszyć też jego przyswajanie nawet o 90 proc.
Zamiast kawy do śniadania warto sięgnąć po zwykłą wodę niegazowaną. Pobudza ona nasz żołądek do pracy i do trawienia, a przy tym korzystnie wpływa n na funkcjonowanie innych obszarów organizmu, także mózgu.