Jagody nie tylko do pierogów. Ania Starmach robi z nich pyszne ciasto

Pyszne ciasto z jagodami z prostych składników, z bezową pianką to przepis na słodki, letni deser. Proste, szybkie i niedrogie, a niesamowicie pyszne.

Ciasto z jagodami- Pyszności, źródło: Canva, InstagramCiasto z jagodami- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Kiedy e lasach i na straganach pojawiły się pierwsze jagody, w moim domu rozpoczęło się prawdziwe szaleństwo. Cały rok czekamy na te owoce i z przyjemnością delektujemy się nimi, ciesząc się z dość krótkiego sezonu. Klasyką są oczywiście pierogi z jagodami i słodką śmietanką oraz jagodzianki, które w cukierniach potrafią mieć naprawdę drakońskie ceny. W moim domu hitem jest również proste ciasto z chrupiącą bezą na górze. Proste w przygotowaniu, idealnie słodkie i niesamowicie pyszne. Po tem przepis zdecydowanie warto sięgać latem.

Przepis Ani Starmach

Autorką przepisu jest Ania Starmach, znana i ceniona jurorka "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora". Jest autorką książek kulinarnych, a na co dzień mamą dwójki pociech. Na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się nie tylko migawkami z życia, ale również sprawdzonym przepisami, które często goszczą w jej domu. Prowadzi również bloga, gdzie publikuje receptury na ulubione dania. Jednym z hitów jest pyszne ciasto z bezową pianką i jagodami.

Ciasto, które robi się błyskawicznie, a jego smak sprawia, że trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek - pisze Ania Starmach na swoim blogu.

Ciasto z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 300 g jagód,
  • 200 g konfitury malinowej.

Beza:

  • 120 g cukru,
  • 4 białka.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto dokładnie mieszam i wyrabiam. Powstałą masę dzielę na 1/3 i 2/3. Mniejszą z nich owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki. Większą część umieszczam w lodówce.
  2. Po 30 minutach rozwałkowuję większą porcję ciasta. Przekładam do formy 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekam przez 10 minut.
  4. Na podpieczonym spodzie rozprowadzam konfiturę i posypuję całość jagodami.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując partiami cukier. Piankę wykładam na owoce.
  6. Mniejszą część ciasta wyjmuję z zamrażarki i ścieram na tarce. Posypuję nią białkową piankę.
  7. Ponownie wstawiam do piekarnika. Tym razem rozgrzewam go do 180 st. Celsjusza i piekę przez 50 minut.
Obrazek
Ciasto z jagodami- Pyszności, źródło: Canva

Gotowe ciasto świetnie smakuje samodzielnie lub w towarzystwie gałki śmietankowych i waniliowych lodów. Jest proste w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerzy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać