Jagody nie tylko do pierogów. Ania Starmach robi z nich pyszne ciasto

Pyszne ciasto z jagodami z prostych składników, z bezową pianką to przepis na słodki, letni deser. Proste, szybkie i niedrogie, a niesamowicie pyszne.

Ciasto z jagodami- Pyszności, źródło: Canva, InstagramCiasto z jagodami- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Kiedy e lasach i na straganach pojawiły się pierwsze jagody, w moim domu rozpoczęło się prawdziwe szaleństwo. Cały rok czekamy na te owoce i z przyjemnością delektujemy się nimi, ciesząc się z dość krótkiego sezonu. Klasyką są oczywiście pierogi z jagodami i słodką śmietanką oraz jagodzianki, które w cukierniach potrafią mieć naprawdę drakońskie ceny. W moim domu hitem jest również proste ciasto z chrupiącą bezą na górze. Proste w przygotowaniu, idealnie słodkie i niesamowicie pyszne. Po tem przepis zdecydowanie warto sięgać latem.

Przepis Ani Starmach

Autorką przepisu jest Ania Starmach, znana i ceniona jurorka "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora". Jest autorką książek kulinarnych, a na co dzień mamą dwójki pociech. Na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się nie tylko migawkami z życia, ale również sprawdzonym przepisami, które często goszczą w jej domu. Prowadzi również bloga, gdzie publikuje receptury na ulubione dania. Jednym z hitów jest pyszne ciasto z bezową pianką i jagodami.

Ciasto, które robi się błyskawicznie, a jego smak sprawia, że trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek - pisze Ania Starmach na swoim blogu.

Ciasto z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 300 g jagód,
  • 200 g konfitury malinowej.

Beza:

  • 120 g cukru,
  • 4 białka.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto dokładnie mieszam i wyrabiam. Powstałą masę dzielę na 1/3 i 2/3. Mniejszą z nich owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki. Większą część umieszczam w lodówce.
  2. Po 30 minutach rozwałkowuję większą porcję ciasta. Przekładam do formy 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekam przez 10 minut.
  4. Na podpieczonym spodzie rozprowadzam konfiturę i posypuję całość jagodami.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując partiami cukier. Piankę wykładam na owoce.
  6. Mniejszą część ciasta wyjmuję z zamrażarki i ścieram na tarce. Posypuję nią białkową piankę.
  7. Ponownie wstawiam do piekarnika. Tym razem rozgrzewam go do 180 st. Celsjusza i piekę przez 50 minut.
Obrazek
Ciasto z jagodami- Pyszności, źródło: Canva

Gotowe ciasto świetnie smakuje samodzielnie lub w towarzystwie gałki śmietankowych i waniliowych lodów. Jest proste w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerzy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier