Jagody nie tylko do pierogów. Ania Starmach robi z nich pyszne ciasto
Pyszne ciasto z jagodami z prostych składników, z bezową pianką to przepis na słodki, letni deser. Proste, szybkie i niedrogie, a niesamowicie pyszne.
05.07.2023 13:45
Kiedy e lasach i na straganach pojawiły się pierwsze jagody, w moim domu rozpoczęło się prawdziwe szaleństwo. Cały rok czekamy na te owoce i z przyjemnością delektujemy się nimi, ciesząc się z dość krótkiego sezonu. Klasyką są oczywiście pierogi z jagodami i słodką śmietanką oraz jagodzianki, które w cukierniach potrafią mieć naprawdę drakońskie ceny. W moim domu hitem jest również proste ciasto z chrupiącą bezą na górze. Proste w przygotowaniu, idealnie słodkie i niesamowicie pyszne. Po tem przepis zdecydowanie warto sięgać latem.
Przepis Ani Starmach
Autorką przepisu jest Ania Starmach, znana i ceniona jurorka "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora". Jest autorką książek kulinarnych, a na co dzień mamą dwójki pociech. Na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się nie tylko migawkami z życia, ale również sprawdzonym przepisami, które często goszczą w jej domu. Prowadzi również bloga, gdzie publikuje receptury na ulubione dania. Jednym z hitów jest pyszne ciasto z bezową pianką i jagodami.
Ciasto z jagodami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 300 g jagód,
- 200 g konfitury malinowej.
Beza:
- 120 g cukru,
- 4 białka.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto dokładnie mieszam i wyrabiam. Powstałą masę dzielę na 1/3 i 2/3. Mniejszą z nich owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki. Większą część umieszczam w lodówce.
- Po 30 minutach rozwałkowuję większą porcję ciasta. Przekładam do formy 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekam przez 10 minut.
- Na podpieczonym spodzie rozprowadzam konfiturę i posypuję całość jagodami.
- Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując partiami cukier. Piankę wykładam na owoce.
- Mniejszą część ciasta wyjmuję z zamrażarki i ścieram na tarce. Posypuję nią białkową piankę.
- Ponownie wstawiam do piekarnika. Tym razem rozgrzewam go do 180 st. Celsjusza i piekę przez 50 minut.
Gotowe ciasto świetnie smakuje samodzielnie lub w towarzystwie gałki śmietankowych i waniliowych lodów. Jest proste w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerzy. Smacznego!