W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę

To obiad prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w piątkowe popołudnie, zastępując typową rybę w panierce czy śledzia pod pierzynką.

Faszerowane ziemniaki ze śledziemFaszerowane ziemniaki ze śledziem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Piątkowe obiady dla wielu osób nierozerwalnie wiążą się z rybą. W tej odsłonie zapiekana jest w ziemniaczanych łódeczkach z dodatkiem śmietanki, która spaja całość. To idealne danie typu zero waste, ponieważ wykorzystujesz zarówno skórki ziemniaków, jak i cały ich miąższ, mieszając go z prostym, wyrazistym farszem. Przyjemnie rozgrzeje, nasyci głodne brzuchy i sprawi, że odkryjesz na nowo proste, tradycyjne smaki.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Ziemniaki faszerowane śledziami

Na Kaszubach często jada się pulki w towarzystwie śledzi, ale ten przepis to coś nieco innego niż tradycyjny przepis. Kawałki filetów łączą się z miąższem ziemniaków, cebulką oraz jajkami w kremową, lekko słoną masę i wypełniają ziemniaczane łódki. To pyszna alternatywa dla klasycznych potraw rybnych.

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 3 filety solone filety śledziowe,
  • 2 jajka,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj i ugotuj w mundurkach, aż zaczną być miękkie.
  2. Przestudź i przekrój wzdłuż na pół.
  3. Delikatnie wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki, zostawiając około pół centymetra ścianki, która utrzyma farsz. Wydrążony miąższ odłóż do miski.
  4. Odsączone filety śledziowe bardzo drobno posiekaj lub zmiel i połącz je w misce z wydrążonym miąższem ziemniaczanym.
  5. Dodaj drobno posiekaną cebulę, kwaśną śmietanę i wbij jajka.
  6. Dopraw do smaku pieprzem i szczyptą soli. Pamiętaj, aby spróbować farszu przed soleniem, ponieważ śledzie są już słone.
  7. Dodaj do farszu trochę natki pietruszki i wymieszaj.
  8. Tak przygotowanym farszem wypełnij wydrążone połówki ziemniaków. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
  9. Ziemniaki zalej śmietanką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż śmietanka się zagotuje i lekko zgęstnieje. Wierzch ziemniaków powinien się zarumienić.
  10. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki.

Gotowe ziemniaki faszerowane śledziami serwuj na gorąco. Świetnie smakują w towarzystwie ogórka kiszonego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci