W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
To obiad prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w piątkowe popołudnie, zastępując typową rybę w panierce czy śledzia pod pierzynką.
Piątkowe obiady dla wielu osób nierozerwalnie wiążą się z rybą. W tej odsłonie zapiekana jest w ziemniaczanych łódeczkach z dodatkiem śmietanki, która spaja całość. To idealne danie typu zero waste, ponieważ wykorzystujesz zarówno skórki ziemniaków, jak i cały ich miąższ, mieszając go z prostym, wyrazistym farszem. Przyjemnie rozgrzeje, nasyci głodne brzuchy i sprawi, że odkryjesz na nowo proste, tradycyjne smaki.
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Ziemniaki faszerowane śledziami
Na Kaszubach często jada się pulki w towarzystwie śledzi, ale ten przepis to coś nieco innego niż tradycyjny przepis. Kawałki filetów łączą się z miąższem ziemniaków, cebulką oraz jajkami w kremową, lekko słoną masę i wypełniają ziemniaczane łódki. To pyszna alternatywa dla klasycznych potraw rybnych.
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 3 filety solone filety śledziowe,
- 2 jajka,
- pół cebuli,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszoruj i ugotuj w mundurkach, aż zaczną być miękkie.
- Przestudź i przekrój wzdłuż na pół.
- Delikatnie wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki, zostawiając około pół centymetra ścianki, która utrzyma farsz. Wydrążony miąższ odłóż do miski.
- Odsączone filety śledziowe bardzo drobno posiekaj lub zmiel i połącz je w misce z wydrążonym miąższem ziemniaczanym.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę, kwaśną śmietanę i wbij jajka.
- Dopraw do smaku pieprzem i szczyptą soli. Pamiętaj, aby spróbować farszu przed soleniem, ponieważ śledzie są już słone.
- Dodaj do farszu trochę natki pietruszki i wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij wydrążone połówki ziemniaków. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
- Ziemniaki zalej śmietanką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż śmietanka się zagotuje i lekko zgęstnieje. Wierzch ziemniaków powinien się zarumienić.
- Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki.
Gotowe ziemniaki faszerowane śledziami serwuj na gorąco. Świetnie smakują w towarzystwie ogórka kiszonego. Smacznego!