W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę

To obiad prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w piątkowe popołudnie, zastępując typową rybę w panierce czy śledzia pod pierzynką.

Faszerowane ziemniaki ze śledziemFaszerowane ziemniaki ze śledziem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Piątkowe obiady dla wielu osób nierozerwalnie wiążą się z rybą. W tej odsłonie zapiekana jest w ziemniaczanych łódeczkach z dodatkiem śmietanki, która spaja całość. To idealne danie typu zero waste, ponieważ wykorzystujesz zarówno skórki ziemniaków, jak i cały ich miąższ, mieszając go z prostym, wyrazistym farszem. Przyjemnie rozgrzeje, nasyci głodne brzuchy i sprawi, że odkryjesz na nowo proste, tradycyjne smaki.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Ziemniaki faszerowane śledziami

Na Kaszubach często jada się pulki w towarzystwie śledzi, ale ten przepis to coś nieco innego niż tradycyjny przepis. Kawałki filetów łączą się z miąższem ziemniaków, cebulką oraz jajkami w kremową, lekko słoną masę i wypełniają ziemniaczane łódki. To pyszna alternatywa dla klasycznych potraw rybnych.

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 3 filety solone filety śledziowe,
  • 2 jajka,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj i ugotuj w mundurkach, aż zaczną być miękkie.
  2. Przestudź i przekrój wzdłuż na pół.
  3. Delikatnie wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki, zostawiając około pół centymetra ścianki, która utrzyma farsz. Wydrążony miąższ odłóż do miski.
  4. Odsączone filety śledziowe bardzo drobno posiekaj lub zmiel i połącz je w misce z wydrążonym miąższem ziemniaczanym.
  5. Dodaj drobno posiekaną cebulę, kwaśną śmietanę i wbij jajka.
  6. Dopraw do smaku pieprzem i szczyptą soli. Pamiętaj, aby spróbować farszu przed soleniem, ponieważ śledzie są już słone.
  7. Dodaj do farszu trochę natki pietruszki i wymieszaj.
  8. Tak przygotowanym farszem wypełnij wydrążone połówki ziemniaków. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
  9. Ziemniaki zalej śmietanką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż śmietanka się zagotuje i lekko zgęstnieje. Wierzch ziemniaków powinien się zarumienić.
  10. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki.

Gotowe ziemniaki faszerowane śledziami serwuj na gorąco. Świetnie smakują w towarzystwie ogórka kiszonego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle